Avatar Arnoud Boorsma

Arnoud Boorsma

Arnoud op pad 1

Video - 09 juni 2018 om 13:22 uur

Rondje Romagne

Bericht - 08 juni 2018 om 18:32 uur

Vandaag een rustdag van het fietsen. Dat is wel even lekker na de inspannningen van de afgelopen dagen. Wel een uitgebreide en zeer interessante tour door de slagvelden van de Argonnes onder leiding van Rob die hier al jaren komt en speciaal naar ons is toegereden om ons te gidsen. Het heuvelachtige en bosrijke gebied van de Argonnes vormde eerst het strijdtoneel van felle gevechten tussen de Fransen en de Duitsers. In 1918 vormde de regio het gebied waar de Amerikanen met een slotoffensief door de Duitse linies heenbraken. Vanuit onze Gite La Gabrielle rijden we eerst naar Butte (...)

Lees verder


0 reactiesPlaats een reactie

Zesde fietsdag: Van Vienne-le-Chateau naar Romagne (La Gabrielle)

Bericht - 07 juni 2018 om 18:21 uur

Vandaag een korte fietstocht op het programma. Volgens Google Maps iets meer dan 20 kilometer maar in de praktijk ruim 30 kilometer. En al met al best pittig vanwege de vele heuvels die we moeten bedwingen. Maar ik loop op de zaken vooruit. Tijdens het ontbijt in ons hotel Le Tulipier een bijzonder gesprek met een Engelsman die in de regio rondreist vanwege zijn belangstelling voor WOI. Zijn opa had nog bij Mons in 1914 gevochten toen het Engelse (professionele) leger zich voor het oprukkende Duitse leger moest terug trekken. En na de gevechten in 1915 min of meer (...)

Lees verder


1 reactiesPlaats een reactie

Vijfde fietsdag: van Reims naar Vielle-Le Chateau

Bericht - 07 juni 2018 om 06:58 uur

Vandaag verlaten we Reims. We kijken nog een keer om naar de indrukwekkende kathedraal en vervolgen dan onze route langs Canal Oisne. Onderweg komen we veel joggers, vissers en een gezin op fietstocht tegen. Als we Reims verlaten wordt het snel stiller op de route. Na ongeveer 10 kilometer fietsen, bereiken we Fort Pompelle. Dit fort was voor WOI in ongebruik geraakt. Na de start van WOI was het in eerste instantie door de Duitsers bezet maar al snel weer door de Fransen heroverd. Daarna was het fort het toneel van voortdurende gevechten. En dat is nu nog steeds (...)

Lees verder


0 reactiesPlaats een reactie

Fietsdag vier: van Soissons naar Reims

Bericht - 05 juni 2018 om 19:40 uur

Om 0900 vertrekken we uit het hotel nadat we nog een foto hebben gemaakt met op de achtergrond de voorgevel van de kathedraal van Soissons. De rest van de kathedraal is volledig verwoest en verdwenen; men zoekt nog naar financiële middelen om de rest te restaureren. Onze fietsroute start vandaag op de Chemin Les Dames, een heuvelrug tussen Soissons en Reims in. Deze heuvelrug had tijdens de Eerste Wereldoorlog grote strategische betekenis. Zoals vaker langs het westelijk front zaten de Duitsers bovenop de heuvelrug goed ingegraven in goed onderhouden loopgraven en ondergrondse gewelven en moesten de Franse poilus vanuit (...)

Lees verder


8 reactiesPlaats een reactie

Derde fietsdag: een tocht van St-Quentin naar Soissons en weer terug...

Bericht - 04 juni 2018 om 21:25 uur

Im Westen nichts neues. De titel van een klassieke roman van Erich Remargue. Deze titel betekende zoiets als het is rustig aan het Westfront. En zo voelde de derde fietsdag een beetje als het gaat om Eerste Wereldoorlog beelden en monumenten. Gertjan en ik fietsen bijtijds uit Saint-Quentin weg over een gerenoveerde brug over Canal Saint-Quentin met gelijk een mooi momument voor alle Franse slachtoffers van de mondiale conflicten. Maar daarna was er een groot deel van de dag niet zo veel te zien op het terrein van de Eerste Wereldoorlog. We fietsen door een gebied waar de Duitsers (...)

Lees verder


6 reactiesPlaats een reactie

Tweede fietsdag: van Peronne naar Saint-Quentin

Bericht - 03 juni 2018 om 23:13 uur

De tweede fietsdag was geweldig. Via de oude stadswal van Peronne, verlieten we Peronne op weg naar Saint-Quentin. Prachtig weer. Een fietstocht door een glooiend en lieflijk Picardië. Het gebied waar we door heen fietsten, was vooral een agrarisch gebied met eindeloze graanvelden. Af en toe een stevig colletje. Peter sleepte zich er met de elektrische fiets goed door heen. Het landschap werd afgewisseld door een sporadische begraafplaats, een cemetary. We maakten een sprong in de geschiedenis en belandden van de Slag om de Somme in de slagvelden van de laatste maanden van de Eerste Wereldoorlog. Die gevechten vonden (...)

Lees verder


2 reactiesPlaats een reactie

Eerste fietsdag: van Arras naar Peronne

Bericht - 02 juni 2018 om 18:17 uur

Vandaag de eerste fietsdag. Gelijk een beetje gesmokkeld. Geertje en Margriet hebben ons een eindje met de auto op weg geholpen en ons afgezet in het hart van de Slag bij de Somme. Bij Ocean Villa’s. Nu een café met in de achtertuin een gereconstrueerde loopgraaf. Vandaar uit op de fiets! We passeren al snel Beaumont-Hamel monument waar de New Foundlanders op 1 juli 1916 over the top gingen. Een groot deel van het regiment was casualty na afloop. Nu herinneren restanten van oude loopgraven en een monument van een Caribou aan deze vreselijke dag. We gaan verder en (...)

Lees verder


1 reactiesPlaats een reactie

Arras en omgeving

Bericht - 01 juni 2018 om 22:40 uur

In april 1917 vonden tijdens de Eerste Wereldoorlog bloedige slagen plaats, bij Arras en Vimy. Dit waren pogingen het Engelse leger om de deadlock waarin de loopgravenoorlog zich bevond, te doorbreken. Op 1 juni 2018 vormden deze locaties het startpunt van een fietstocht die ik, samen met vrienden, maak langs de voormalige linies van de Eerste Wereldoorlog. Vanaf morgen per fietstocht, maar vandaag nog een dagje samen met Geertje, Margriet en Peter per auto, om de omgeving van Arras te verkennen. We begonnen bij Vimy Ridge, een heuvel in het landschap van Pas-de-Calais. Indrukwekkend vanwege het landschap dat tot (...)

Lees verder


2 reactiesPlaats een reactie

Inpakken

Bericht - 30 mei 2018 om 14:24 uur

Woensdag 30 mei: laatste loodjes. Tassen inpakken en morgen op pad. Spannend!
8 reactiesPlaats een reactie
Pagina: 1 2 3 4