Avatar Arnoud Boorsma

Arnoud Boorsma

De Vogezen bedwongen: de elfde fietsdag

Bericht - 14 juni 2018 om 07:42 uur

We verlaten Le Valtin. Gelijk gaan we stijl omhoog en dat duurt ongeveer 10 kilometer. Dat is een behoorlijk pittige klim, vooral vanwege de lengte. Onderweg passeren we de bron van de Maas, hier nog maar alleen een piepklein bergstroompje. Om door de Vogezen te trekken, nemen we de Route de Cretes, een route die ons over hoogste toppen van de Vogezen brengt. Tijdens de Eerste Wereldoorlog is met name in de eerste twee jaren fel gestreden om de hoogste toppen van de Vogezen, zowel vanwege de strategische als de symbolische kant van dit berggebied. We zien in de (...)

Lees verder


0 reactiesPlaats een reactie

Tiende fietsdag: Van Raon d’ Etape naar Valtin

Bericht - 13 juni 2018 om 07:46 uur

Vandaag staan de Vogezen op het programma. We verlaten Raon d’Etape met mooi weer. En dat is gelijk een opsteker want West-Frankrijk heeft vanwege noodweer te kampen met overstromingen en ook de voorspellingen voor de Vogezen waren somber. We hebben definitief het glooiende landschap achter ons gelaten. Vanaf nu fietsten we door bossen. De bossen van de Vogezen hebben zwaar te lijden gehad onder de Eerste Wereldoorlog. Alle strijdende partijen hadden gillende behoefte aan enorme hoeveelheden hout en leer, voor de zompige loopgraven in Vlaanderen en voor de zadels van de paarden. In die periode is dan ook roofbouw (...)

Lees verder


1 reactiesPlaats een reactie

Fietsdag negen: van Nancy naar Raon d’ Etape

Bericht - 11 juni 2018 om 17:06 uur

We vertrekken bijtijds uit Nancy. Wat een mooie stad is dat zeg! Vooral het centrale plein Place Stanislas met de goudkleurige sierhekken maakt indruk. Deze stad heeft ook duidelijk minder te lijden gehad van WOI dan de stadjes die we eerder hebben bezocht. Vanuit Nancy fietsen we door het stroomdal van de Maas. Vooral de ochtend fietsen we heerlijk door eindeloze graanvelden en langs een kanaal. Het is hier niet al te heuvelig waardoor het fietsen erg mee valt. Dit was een relatief rustig gebied tijdens de Eerste Wereldoorlog. Alleen tijdens de openingsmaanden van dit conflict is hier flink (...)

Lees verder


2 reactiesPlaats een reactie

Van Verdun naar Nancy; fietsdag 8 en wisseling van de wacht

Bericht - 10 juni 2018 om 19:23 uur

Verdun vormde in 1916 het toneel van een ongelooflijke krachtmeting van het Franse en Duitse leger.  De Duitsers vielen aan, in een poging het Franse leger te laten doodbloeden. Dat lukte, tot op zekere hoogte, maar het gevolg was dat ook het Duitse leger dat in de aanval was, doodbloedde. 400.000 doden waren na negen maande vechten het gevolg. Onder begeleiding van onze gids Alain bezoeken wij in de ochtend in hoog tempo enkele highlights van het slagveld. We stoppen eerst bij een bunkercomplex waar de Franse Chasseurs onder leiding van kolonel Driant de eerste klap van de aanval (...)

Lees verder


1 reactiesPlaats een reactie

Arnoud op pad 6

Video - 10 juni 2018 om 08:43 uur

Arnoud op pad 5

Video - 10 juni 2018 om 08:41 uur

Fietsdag 7: van Romagne naar Verdun

Bericht - 09 juni 2018 om 22:13 uur

We nemen vanochtend afscheid van Rob en de eigenaren van La Gite Gabrielle. Het was hier geweldig. De avond daarvoor is het behoorlijk laat geworden, met een geweldig diner in de tuin bereid door onze sterrenkok Remco. De eerste stop is Montfaucon, een heuvel in het gebied waar voor de oorlog een dorpje was maar dat tijdens de gevechten tussen de Amerikanen en de Duitsers praktisch geheel is verwoest. Nu staat er een 60 meter hoge zuil als monument, een paar Duitse blockhauses en de ruïne van een abdij. Het is ook hier weer bijzonder rustig. Het blijft bijzonder (...)

Lees verder


5 reactiesPlaats een reactie

Arnoud op pad 4

Video - 09 juni 2018 om 13:30 uur

Arnoud op pad 3

Video - 09 juni 2018 om 13:28 uur

Arnoud op pad 2

Video - 09 juni 2018 om 13:26 uur

Pagina: 1 2 3 4