Avatar Margo Molenaar

Margo Molenaar

Momenteel is margo bezig met de reis Sranan, mi lobi joe. Lees hieronder meer!

Blijf op de hoogte van de reis van margo

Blijf op de hoogte van de reisblog van margo door automatisch nieuwe updates per e-mail te ontvangen. Vul hieronder jouw e-mailadres in; we verkopen of misbruiken nooit jouw e-mailadres.

Vul jouw e-mailadres in om op de hoogte te blijven

Het Olga Clarck Kinderhuis in Nickerie

Bericht - 25 januari 2020 om 20:11 uur

 Zoals in de vorige aflevering aangekondigd, verbleven wij de rest van deze week in Nickerie waar we gastvrij ontvangen werden door Gilliano en Rachel, de pleegouders van 40 kinderen die ze samen met hun eigen 5 kinderen een veilig thuis bieden in het Olga Clarck kinderhuis. Het is een groot en goed door Gilliano, samen met de oudere jongens onderhouden huis, met 2 verdiepingen in een U-vorm gebouwd. Op de bovenverdieping de linker vleugel voor de jongens, de rechter vleugel voor de meisjes en in het tussenstuk waardoor de beide  vleugels gescheiden worden, wonen Gilliano en Rachel met hun gezin en een zus van Rachel. Ook (...)

Lees verder


1 reactiesPlaats een reactie

Dinsdag-zwemochtend in Tamanredjo

Bericht - 23 januari 2020 om 23:52 uur

Onze vaste dagen voor de woongroep in Tamanredjo zijn dus de zondag én de dinsdag. Dit jaar mogen we daar gebruik maken van het zwembad Krama’s Place. Vorige week was dat echt een feestje en we gingen er weer met de zelfde bus naar toe. De andere  bus die gebruikt zou kunnen worden en die er wat beter uit ziet, was kapot dus niet beschikbaar. Dus daar gingen we weer op de zelfde manier als vorige week, stoelen achter in de bus er bij gezet, voor Hanna was eigenlijk geen plek meer maar die bleef wel even staan: “No spang” oftewel ‘Maak je niet druk”. Aangekomen bij (...)

Lees verder


0 reactiesPlaats een reactie

Een zondag in Tamanredjo

Bericht - 20 januari 2020 om 19:29 uur

Twee maal per week bezoeken we onze woongroep in Tamanredjo.  Op zondag is dat qua reistijd voor ons het beste. Geen files in de stad of voor de grote Weijdenboschbrug (bigi broki), dé beeldbepalende brug over de Surinamerivier. Op zondag is Vallerie de enige aanwezige verzorgster die in haar eentje  7 zorgbehoevende cliënten klaarstoomt voor de dag. De enige die dan ‘stoomt’ is Vallerie want geloof me dat het hard werken is om ze allemaal uit bed, de badkamer in en aangekleed en wel de huiskamer in te brengen, het ontbijt te verzorgen etc. Om die reden heb ik afgesproken om op zondag voor het eten (...)

Lees verder


4 reactiesPlaats een reactie

Grasduinen en een boom op ons dak!

Bericht - 18 januari 2020 om 21:06 uur

De afgelopen dagen zijn we vooral aan het grasduinen geweest. Donderdagmorgen besloten we naar Groningen aan de Saramacca te rijden om daar onze wandeling over de Palaloeweg te herhalen. Dat is een weg die parallel aan de Saramacca rivier loopt. Aan het begin van de zandweg zag Ed een drietal 'blaka noso' toekans. Een klein soort toekan met een grote zwarte snavel. Herkennen jullie al een beetje hoe het werkt in de Surinaamse taal? Blaka= zwart, noso= neus. Helaas vlogen ze te snel weg om een foto te kunnen maken. Hoewel de weg parallel loopt aan de rivier, kregen we die nauwelijks te zien. Tussen de (...)

Lees verder


0 reactiesPlaats een reactie

Zwemfeest

Bericht - 15 januari 2020 om 20:06 uur

Dinsdag 14 januarie: D-day. Dé dag dat we voor het eerst met de groep naar het particuliere zwembad Krama’s Place in Tamanredjo gaan. We hadden afgesproken dat we om 8.30 uur al op de stoep van de hoofdvestiging  zouden staan om de rolstoel bus op te halen. We waren er 10 minuten eerder want Ed wilde nog even rustig geïnstrueerd worden over de werking van de lift. En jawel, we zijn in Suriname….de bus bleek een lekke band te hebben en de zaak die zou kunnen voorzien in reparatie was nog niet geopend. “ Gaat u maar even binnen wachten, hoor”. Binnen liepen we de (...)

Lees verder


2 reactiesPlaats een reactie

Uitpakken maar

Bericht - 13 januari 2020 om 20:35 uur

Zo, is dat even balen…..heb ik net een uur zitten werken aan deze blog aflevering over de laatste paar dagen en gaat er iets mis met het plaatsen. Even diep ademhalen en opnieuw beginnen. Maar nu eerst maar offline in word. Kijken of ik dat kan kopiëren en plakken. ....mooi zo, dat lukt. Dan doe ik het voortaan zo!

Vrijdag gingen we voor de eerste keer weer naar onze woongroep in Tamanrdjo. Er stonden een paar te regelen dingen op de lijst. ·        Naar het zwembad waar is afgesproken dat we daar elke dinsdag terecht kunnen met de groep: Krama’s Place. ·        De koffer uitpakken met de kleding (...)

Lees verder


1 reactiesPlaats een reactie

Opa's wil is wet en panklare Doksen

Bericht - 10 januari 2020 om 23:55 uur

Saliema, de directeur en Hanna, de verzorgende op de dependance  doen er alles aan om het leven van hun pupillen en cliënten van enige afwisseling en gezelligheid te voorzien. In Tamanredjo blijkt een particulier zwembad te zijn dat bereid is om op de sluitingsdag 'onze' groep toe te laten. De vraag is dus of wij met de bewoners van de dependance willen gaan zwemmen. Oeps....geen geringe verantwoordelijkheid als je daar geen ervaring mee hebt. Voor ons stond direct al vast: één op één en eerst eens kijken hoe dat met de kinderen van de hoofdvestiging gaat. De 'health educator' (...)

Lees verder


6 reactiesPlaats een reactie

Bigi Jari

Bericht - 07 januari 2020 om 20:23 uur

We zijn koud hier in het warme Suriname en we maken al twee 'Bigi' evenementen mee! Wat 'Bigi' betekent weten jullie al. Nu nog 'Jari'. Zo leren we stap voor stap Sranan tongo (=taal) . 'Jari' zou zomaar afgeleid kunnen zijn van het Nederlandse woord verjaardag/ verjaring. Hier in Suriname vier je elke 10 jaar een Bigi Jari en dat gaat gepaard met een groot feest met muziek en veel eten. Vandaag is Akaash jarig, de jongeman die we vorig jaar hebben leren kennen in Tamanredjo. Zijn grootste wens was: 'bussen'. Een fenomeen dat we hier ook al eerder (...)

Lees verder


0 reactiesPlaats een reactie

Bigi Broko Waka, hét sportieve Nieuwjaarsevenement in Suriname

Bericht - 05 januari 2020 om 21:52 uur

De eerste zondag in januari brandt het los: hét sportieve Nieuwjaarsevenement in Suriname. Bigi Broki Wat? Ja, Nederlands mag dan de officiële voertaal zijn in Suriname, één van de aantrekkelijke bijkomstigheden voor ons Nederlanders die echt wel een mondje buiten de deur kunnen praten maar je moerstaal praat toch gemakkelijker. De lokale taal in Suriname naast het Nederlands is een mengelmoes van Europese talen met een Afrikaanse twist. Zo kun je in Bigi en Waka het Engelse 'Big 'en 'Walk' ontwaren oftewel 'Grote Wandeling'. Broki zou ik niet weten maar het Duitse Brücke komt toch wel het dichts in (...)

Lees verder


0 reactiesPlaats een reactie

Thuiskomen in Suriname

Bericht - 04 januari 2020 om 15:11 uur

Op nieuwjaarsdag werden we door buurman Rob Stronk met onze koffers afgeleverd op het station in Arnhem. We moesten een kwartiertje wachten op de trein naar Schiphol. Lang genoeg om tot op het bot verkleumd te raken. Een fantastische gedachte dat dit dan voorlopig de laatste keer zou zijn! Op Schiphol hadden we de shuttle naar het Holiday Inn hotel in Hoofddorp. Aan een reis naar Suriname moet je tenslotte relaxed beginnen en dus hadden we een overnachting geboekt om de volgende dag op tijd te kunnen arriveren. Het was niet zo druk als vorig jaar. Wel mistig en (...)

Lees verder


3 reactiesPlaats een reactie
Pagina: 1 2