Avatar Gerjanne Tekelenburg

Gerjanne Tekelenburg

De dagen na terugkomst

Bericht - 04 januari 2019 om 18:38 uur

Ik ben momenteel alweer 2 weken terug! De laatste week in Malawi heb ik kunnen genieten van Lake Malawi, een prachtige plek waar we veel tijd hebben genomen om tot rust te komen en nog extra te genieten van de laatste dagen in dit fantastische land. Na een lange terugreis waarin Anne en ik ons heel erg beroerd voelden, was het wel een domper dat de koffers weg waren. We moesten naar de balie om de koffers als vermist op te geven. En daarna was het zo ver! Het was heel fijn om weer op Europese bodem te staan (...)

Lees verder


2 reactiesPlaats een reactie

Tio nana (tot ziens) Malawi!

Bericht - 14 december 2018 om 08:57 uur

8 december
Vanmorgen stond ik op met erge hoofdpijn. We zouden gaan wandelen met William, langs alle projecten in Muona en langs de huisjes die we aan het opknappen zijn. Maar ik besloot toch maar thuis te blijven. Achteraf maar goed ook, want de dames hebben 3 uur lang gewandeld! Ook hebben ze de kleding uitgedeeld en daarmee veel kindjes blij gemaakt. Ook leuk om wat foto's te zien hoe de jurkjes bij de kleintjes stonden. Ik lag ondertussen op de bank en wachtte op Lonely, die voor het laatst water kwam halen. Gaf haar wat koekjes, die binnen een paar seconden op waren. En met een dikke fooi (...)

Lees verder


1 reactiesPlaats een reactie

Van surpriseparty tot traditional healer

Bericht - 25 november 2018 om 08:24 uur

12 november

Heerlijk om vrij te zijn vandaag. Even een wasje, naar de markt en verder bijkomen van het weekend. We bezochten het familiehuis in het ziekenhuis. Daar mogen familieleden verblijven wanneer hun naaste ziek is. Er wordt voor de zieken gekookt en er zijn bedden waar familie kunnen blijven slapen. Het zag er best oke uit! Volgende week maken we een afspraak met een translator, zodat we ze ook vragen kunnen stellen.  

Net voor het eten lukte het nog om even te douchen. Heerlijk fris konden we beginnen met… het aansteken van de charcoal, waardoor ik alsnog naar rook stonk. Maar goed, de zweetlucht was weg. Tijdens het (...)

Lees verder


3 reactiesPlaats een reactie

Van krokodillenbeten tot safari

Bericht - 12 november 2018 om 08:24 uur

29 oktober

Even kleren wassen, het huis een beetje schoonmaken en voor de rest hebben we een rustige dag. We kregen bezoek van Alex de plumber. We hebben sinds een dag stromend water! Alhoewel, tot nu toe kwam er misschien maar een 20 min. water uit de kraan… Maar dat is al heel wat! Alex deed er een nieuwe kop op en zorgde dat de afvoer het weer deed. Er moet trouwens wel elektriciteit zijn, wil er water uit de kraan komen. De waterpomp is elektrisch.  

Voor vanavond zijn we uitgenodigd voor de verjaardag van William. Uit Blantyre hebben we een appelkruimeltaart meegenomen (dit ziet er totaal anders uit, (...)

Lees verder


3 reactiesPlaats een reactie

Maternity & chillingzz

Bericht - 31 oktober 2018 om 12:40 uur

21 oktober

Om 7:30 werden we opgehaald door William; we gaan naar de kerk. Hij had eieren en olie meegenomen voor de priester; deze week waren de mensen uit het ziekenhuis aan de beurt om het eten te verzorgen. In deze dienst was een koor te gast; wat zongen ze mooi! Naast William stonden een man en vrouw. Zij kunnen niet horen en praten. William heeft samen met hen een eigen gebarentaal ontwikkeld. William vertaalt de dienst, echt bijzonder dat hij dit doet. En ook wel grappig om te zien want het is een hele eigen taal met soms grootse gebaren.   

Na een (...)

Lees verder


3 reactiesPlaats een reactie

Een wijde blik verruimt het denken

Bericht - 24 oktober 2018 om 13:11 uur

15 oktober

Vanmorgen moesten we weer heel nodig een vuurtje maken voor het verbranden van ons afval. We hadden weer bijna 2 zakken vol afval verzameld. Nienke en ik maakten een vuurtje en loosden het eerste afval. Veel afval is nat; bananenschillen, aardappelschillen, tomaten die niet meer gegeten konden worden, pannenkoeken van gisteren die beschimmeld waren. Super lastig om te verbranden! Het kostte 1,5 uur voordat al het afval verkoold was.   Rond 11 uur gingen we naar de begrafenis. Er zaten al heel wat mensen buiten, voor het huis van de overledene. De vrouwen zaten apart van de mannen. Na een half uurtje wenkte William ons en mochten (...)

Lees verder


4 reactiesPlaats een reactie

Into the culture

Bericht - 15 oktober 2018 om 15:32 uur

9 oktober

Vanmorgen startten we wederom met de overdracht. Hierna gingen Anne en ik naar general ward. We liepen mee met een verpleegkundige. Allereerst werd er een vrouw behandeld die bewusteloos was door anemie en sepsis. Er werd een maagsonde en een katheter geplaatst. Dit ging heel anders als in Nederland, waar in de protocollen kritieke punten staan die je sowieso niet mag overslaan. Bijvoorbeeld het steriel plaatsen van de katheter. Dit gebeurde hier verreweg van steriel. We assisteerden en stelden vragen.  

Ook was er een man met een enorme buik; hij had vocht in de buikholte. Er werd 8 liter vocht bij hem ‘afgetapt’. We hebben (...)

Lees verder


1 reactiesPlaats een reactie

Muli bwanjiiii?

Bericht - 10 oktober 2018 om 14:48 uur

6 oktober

Vandaag hebben we water gehaald bij de put. We moesten een aantal keren heen en weer lopen met grote emmers water, super zwaar en ook toen al heel warm. De laatste emmer, waar zo’n 40 liter in kan, was echt niet te houden. Een mevrouw bood aan om deze weg te brengen; hup, op het hoofd, en ze liep naar ons huis alsof het niets was.  

William heeft een aantal plekken in het dorp laten zien. Om elke 20 meter stonden we even stil, omdat hij dan iemand begroette of een praatje maakten. We kwamen langs allemaal kleine huisjes waar de mensen voor op de (...)

Lees verder


2 reactiesPlaats een reactie

First impression

Bericht - 05 oktober 2018 om 12:02 uur

2, 3 & 4 oktober

Zo! Eindelijk gesetteld in ons huisje in Muona. Even het verhaal wat hieraan vooraf ging.   Maandag op dinsdag nacht verzamelde we ons op het vliegveld in Dusseldorf. Ruben en ik hadden al afscheid genomen bij ons huisje, waarna ik samen met Anne en haar ouders richting Dusseldorf ben gereden. Na het afscheid, het inleveren van de koffers en de douane, konden we eindelijk vertrekken! De eerste vlucht verliep voorspoedig, na ruim een uur landden we in Parijs. Na 4 uur wachten in Parijs waren we al best gaar, vanwege het feit dat we om 01:00 al wakker waren. Even wat eten (lekker een (...)

Lees verder


8 reactiesPlaats een reactie

'Don’t be quick to judge, be ready to learn new things and make the right choices as it pleases your faith and conscience’

Bericht - 18 september 2018 om 14:16 uur

'Don’t be quick to judge, be ready to learn new things and make the right choices as it pleases your faith and conscience’.

Dit is de uitdaging waar ik voor sta en waarin ik mij wil ontwikkelen. Direct aan het begin van mijn tweede Bachelor studie wist ik dat, wanneer de mogelijkheid zich zou voordoen, ik weer een tijd in het buitenland wilde doorbrengen. En dat dit over twee weken gaat gebeuren in Malawi, is toch nog een beetje onwerkelijk!

Naast dat ik enorm veel zin heb in het zien van de uitgestrekte landschappen en het op safari gaan, ben ik (...)

Lees verder


1 reactiesPlaats een reactie