Avatar Irene Van Schoonhoven

Irene Van Schoonhoven

De laatste loodjes

Bericht - 29 december 2018 om 10:00 uur

Nog 9 nachten te gaan en dan ga ik na 12 weken Davos eindelijk terug naar huis.Ik zie er naar uit!De laatste weken zijn zwaar geweest. Ondanks de bezoekjes die ik hier heb gehad. Maar ook voor het thuisfront, waar alles gewoon door is gegaan; het dagelijkse leven, werken, wassen, koken, boodschappen, klussen en verbouwen enz. Ik heb veel bewondering voor ze. En dan ook nog twee keer hier naar toe rijden om mij te bezoeken!
En dan nog de lieve, onverwachte, hartverwarmende kaartjes, bezoekjes, berichtjes, pakketjes aan mij maar ook voor Ot en de kids. Hulp op zaterdag met klussen, een (...)

Lees verder


8 reactiesPlaats een reactie

Eén aap, twee apen en whats"aap"

Bericht - 11 december 2018 om 15:09 uur

Je verwacht het waarschijnlijk niet, maar het tilt hier werkelijk op van de APEN! Ze zijn hier in alle soorten en maten: groot, klein, lang, kort, dik, dun, bruin, wit, grijs, zwart.Die APEN zijn nogal aanwezig; soms irritant, soms knuffelbaar, soms niet te doorgronden, soms lachwekkend punctueel.
Hier in het Nadavos hanteren we daarom maar subgroepen. Het zijn er drie.


1. AAP = Astma Actie Plan

Iedere bewoner komt samen met het multidisciplinaire team, tijdens het verblijf, tot een route van afspraken en handelen die deze bewoner moet gaan helpen in Nederland.
Je kunt dan denken aan symptomen/klachten van astma, afstemming medicatie, het inschakelen van longverpleegkundige (...)

Lees verder


4 reactiesPlaats een reactie

Het "weervrouwtje" op de "toverberg"

Bericht - 04 december 2018 om 10:10 uur

Wie gelooft er tegenwoordig nog in sprookjes?! Ook ik niet. Eerst zien en dan geloven. Ja, zo stond ik ook tegenover dit revalidatietraject in Davos.

Nu ik hier zeven weken zit, heb ik toch veel collega astmalijders na 6, 9 of 12 weken zien vertrekken met veel minder medicatie en veel meer lucht. Deze patiënten hebben echt enorm veel baat bij deze hooggebergte kliniek en kunnen door hun revalidatie in Nederland weer hun leven oppakken met een wezenlijke kwaliteitsverbetering. Dit geldt vooral voor de allergische astma. Voor deze groep is het Nadavos echt een "toverberg".


Jammer genoeg gaat het bij (...)

Lees verder


7 reactiesPlaats een reactie

De "pillenpot"

Bericht - 27 november 2018 om 08:53 uur

In klas 6 (nu groep 8) heb ik meegedaan aan de eindmusical: "De goed eten en lekker lachenshow". Het verhaal speelt zich af in de toekomst waar eten is vervangen door pillen in alle soorten, kleuren en maten. Nu lijkt die toekomst voor een groot deel waarheid geworden te zijn, althans voor mij. Laat me jullie even meenemen in de dagelijkse routine van de medicijncarousel.

's Morgens ontbijt ik rond 7.15 uur en daarna start ik met vernevelen van mijn longen met twee soorten medicatie. Daar ben ik bijna 40 minuten mee bezig. Hierna spoel ik mijn neus en holtes. Vervolgens moeten (...)

Lees verder


3 reactiesPlaats een reactie

De "zondebok": "de pred" of "de föhn"!!!!!

Bericht - 20 november 2018 om 14:02 uur

Regelmatig barst hier aan tafel een onweer los waarbij de nodige frustraties, irritaties, tegenslagen en beperkingen worden geventileerd. Dit overigens met zelfspot en humor maar soms ook met wat labiele tranen.
Na zo'n uitbarsting eindigen de prednisongebruikers altijd met het laatste zinnetje: "Ach, het komt door de "pred"!" De niet-gebruikers gebruiken de slotwoorden: "Och ja, die vervelende "föhn" ook!"
De föhn is hier een stroming in de atmosfeer die voor astmalijders (zoals ze hier zeggen :) nadelig is en zo nu en dan aanwezig. Je leest wel, mooie excuses die te pas en te onpas worden ingezet. 

De afgelopen week worstel ik met dit blog. (...)

Lees verder


3 reactiesPlaats een reactie

Even kort...

Bericht - 15 november 2018 om 17:38 uur

Dit keer even geen uitgebreid verslag maar even een korte update.Morgen komen Otto, Geert en Rinske in de loop van de middag. Ik leef er erg naar toe. Het zal morgen een lange dag worden...
De arts zie ik op werkdagen dagelijks. Gisteren weer een lang gesprek gehad. De boodschap was: deze week mag de prednison niet verder worden afgebouwd. Bloed- en ontstekingswaarden in de longen stijgen sinds de afbouw. Ook mijn longfunctie was deze week achteruitgegaan. Resultaat: mijn huisapotheek neemt toe. De stand is: plus drie!  In plaats van minder krijg is steeds meer erbij. Ik hoop dat mijn lijf (...)

Lees verder


7 reactiesPlaats een reactie

De "uitlaatservice"

Bericht - 08 november 2018 om 14:27 uur

In het reguliere weekprogramma worden naast fitness en zwemmen ook altijd de "korte" en "lange" wandelingen opgenomen als bewegingsactiviteiten. De fysiotherapeut bepaalt samen met de arts wat de belastbaarheid van iedere bewoner is en waar diegene voor in aanmerking komt. Over het algemeen worden deze buitenactiviteiten zeer gewaardeerd omdat het even weg zijn van de kliniek als een "uitje" wordt ervaren. De begeleiding die meegaat heeft bijna dezelfde functie als een "hondenuitlaatservice". Als een troep "jonge honden"  stappen de deelnemers in het Nadavos busje om op weg te gaan voor hun "uitje".

De korte wandeling is op donderdagmorgen tussen 10 en (...)

Lees verder


5 reactiesPlaats een reactie

Patiëntenpraat

Bericht - 31 oktober 2018 om 11:37 uurIk heb mezelf als doel gesteld om hier van de prednison af te komen en te kijken wat dat gaat doen. En ik ben niet de enige met dat doel. Regelmatig hebben we als bewoners dit als onderwerp van gesprek. Het is voor iedereen hier echt een "ding": "Prednison maakt meer stuk dan je lief is!" Herken je de slogan?! Voor astmapatiënten kan prednison ook het verschil maken tussen functioneren en niet-functioneren in het dagelijkse leven. Een groot dilemma dus.

Sinds mijn aankomst ben ik 5 mg gezakt met de "pred" en dat merk ik. Ja, ook prednison afbouwen kan afkickverschijnselen (...)

Lees verder


4 reactiesPlaats een reactie

Het huffen, de puffer en een olifantje!

Bericht - 26 oktober 2018 om 09:06 uur

Je zou verwachten dat ik nu een nieuw verhaal van Winnie de Pooh en zijn vrienden ga vertellen, maar niets is minder waar. De titel heeft de maken met een aantal onderdelen waar ik als bewoner in het Nadvos mee te maken krijg:

Het "huffen"

Onder begeleiding van de fysiotherapeut leer ik technieken voor verbetering van ademhaling, het losmaken van slijmen m.b.v. een apparaatje dat heet "Aerobika" en het uitwerken van slijm zonder dat ik heel inspannend moet hoesten. Het laatste heet "huffen". Ik hoop dit goed onder de knie te krijgen. Het scheelt namelijk heel wat rauwe keelmomenten en spaart de stembanden.

De "puffer"

In astmaland (...)

Lees verder


6 reactiesPlaats een reactie

Busje komt zo!

Bericht - 21 oktober 2018 om 11:58 uur

Afgelopen week was een vol en druk programma; het leek wel werken :) Na de reisdag op maandag stonden dinsdag tot en met vrijdag in het teken van nulmetingen en onderzoeken met als doel de komende week met een goed behandelplan aan de slag te kunnen gaan. Veel kennismaken, praten en informatie tot me nemen zorgden dat ik vrijdag echt uitgeput was. En ondanks dat de lucht hier echt heel schoon, fris en droog is, ben ik nog veel benauwd. Resultaat: vrijdagmiddag een dikke dip...... Ik heb dus maar een lekkere "feelgood" serie op Netflix opgezocht: "De knop om, ik (...)

Lees verder


5 reactiesPlaats een reactie
Pagina: 1 2