Avatar Irene Van Schoonhoven

Irene Van Schoonhoven

Momenteel is davos4irene bezig met de reis Davos4irene. Lees hieronder meer!

Blijf op de hoogte van de reis van davos4irene

Blijf op de hoogte van de reisblog van davos4irene door automatisch nieuwe updates per e-mail te ontvangen. Vul hieronder jouw e-mailadres in; we verkopen of misbruiken nooit jouw e-mailadres.

Vul jouw e-mailadres in om op de hoogte te blijven

De "zondebok": "de pred" of "de föhn"!!!!!

Bericht - 20 november 2018 om 14:02 uur

Regelmatig barst hier aan tafel een onweer los waarbij de nodige frustraties, irritaties, tegenslagen en beperkingen worden geventileerd. Dit overigens met zelfspot en humor maar soms ook met wat labiele tranen.
Na zo'n uitbarsting eindigen de prednisongebruikers altijd met het laatste zinnetje: "Ach, het komt door de "pred"!" De niet-gebruikers gebruiken de slotwoorden: "Och ja, die vervelende "föhn" ook!"
De föhn is hier een stroming in de atmosfeer die voor astmalijders (zoals ze hier zeggen :) nadelig is en zo nu en dan aanwezig. Je leest wel, mooie excuses die te pas en te onpas worden ingezet. 

De afgelopen week worstel ik met dit blog. (...)

Lees verder


0 reactiesPlaats een reactie

Even kort...

Bericht - 15 november 2018 om 17:38 uur

Dit keer even geen uitgebreid verslag maar even een korte update.Morgen komen Otto, Geert en Rinske in de loop van de middag. Ik leef er erg naar toe. Het zal morgen een lange dag worden...
De arts zie ik op werkdagen dagelijks. Gisteren weer een lang gesprek gehad. De boodschap was: deze week mag de prednison niet verder worden afgebouwd. Bloed- en ontstekingswaarden in de longen stijgen sinds de afbouw. Ook mijn longfunctie was deze week achteruitgegaan. Resultaat: mijn huisapotheek neemt toe. De stand is: plus drie!  In plaats van minder krijg is steeds meer erbij. Ik hoop dat mijn lijf (...)

Lees verder


7 reactiesPlaats een reactie

De "uitlaatservice"

Bericht - 08 november 2018 om 14:27 uur

In het reguliere weekprogramma worden naast fitness en zwemmen ook altijd de "korte" en "lange" wandelingen opgenomen als bewegingsactiviteiten. De fysiotherapeut bepaalt samen met de arts wat de belastbaarheid van iedere bewoner is en waar diegene voor in aanmerking komt. Over het algemeen worden deze buitenactiviteiten zeer gewaardeerd omdat het even weg zijn van de kliniek als een "uitje" wordt ervaren. De begeleiding die meegaat heeft bijna dezelfde functie als een "hondenuitlaatservice". Als een troep "jonge honden"  stappen de deelnemers in het Nadavos busje om op weg te gaan voor hun "uitje".

De korte wandeling is op donderdagmorgen tussen 10 en (...)

Lees verder


5 reactiesPlaats een reactie

Patiëntenpraat

Bericht - 31 oktober 2018 om 11:37 uur



Ik heb mezelf als doel gesteld om hier van de prednison af te komen en te kijken wat dat gaat doen. En ik ben niet de enige met dat doel. Regelmatig hebben we als bewoners dit als onderwerp van gesprek. Het is voor iedereen hier echt een "ding": "Prednison maakt meer stuk dan je lief is!" Herken je de slogan?! Voor astmapatiënten kan prednison ook het verschil maken tussen functioneren en niet-functioneren in het dagelijkse leven. Een groot dilemma dus.

Sinds mijn aankomst ben ik 5 mg gezakt met de "pred" en dat merk ik. Ja, ook prednison afbouwen kan afkickverschijnselen (...)

Lees verder


4 reactiesPlaats een reactie

Het

Bericht - 26 oktober 2018 om 09:06 uur

Je zou verwachten dat ik nu een nieuw verhaal van Winnie de Pooh en zijn vrienden ga vertellen, maar niets is minder waar. De titel heeft de maken met een aantal onderdelen waar ik als bewoner in het Nadvos mee te maken krijg:

Het "huffen"

Onder begeleiding van de fysiotherapeut leer ik technieken voor verbetering van ademhaling, het losmaken van slijmen m.b.v. een apparaatje dat heet "Aerobika" en het uitwerken van slijm zonder dat ik heel inspannend moet hoesten. Het laatste heet "huffen". Ik hoop dit goed onder de knie te krijgen. Het scheelt namelijk heel wat rauwe keelmomenten en spaart de stembanden.

De "puffer"

In astmaland (...)

Lees verder


6 reactiesPlaats een reactie

Busje komt zo!

Bericht - 21 oktober 2018 om 11:58 uur

Afgelopen week was een vol en druk programma; het leek wel werken :) Na de reisdag op maandag stonden dinsdag tot en met vrijdag in het teken van nulmetingen en onderzoeken met als doel de komende week met een goed behandelplan aan de slag te kunnen gaan. Veel kennismaken, praten en informatie tot me nemen zorgden dat ik vrijdag echt uitgeput was. En ondanks dat de lucht hier echt heel schoon, fris en droog is, ben ik nog veel benauwd. Resultaat: vrijdagmiddag een dikke dip...... Ik heb dus maar een lekkere "feelgood" serie op Netflix opgezocht: "De knop om, ik (...)

Lees verder


5 reactiesPlaats een reactie

Het restaurant en de eerste post!

Bericht - 18 oktober 2018 om 16:13 uur

Dat Zwitserland niet bij de EU hoort is hier dagelijks te merken in het restaurant waar we drie keer per dag onze maaltijden nuttigen. Zoals ik al heb geschreven is er een groot verschil tussen het Zwitserse en Nederlandse gedeelte. Ik deel even een observatiemoment met jullie van onze warme middagmaaltijd.De Zwitsers hebben vaste plaatsen. Alle patiënten worden ondersteund door verzorgenden. Indien nodig wordt het eten opgehaald door deze verzorgenden bij het buffet waar de koks keurig de borden opscheppen met een goed en uitgebalanceerde maaltijd. Als de patiënt zelf in staat is om langs het buffet te gaan, neemt (...)

Lees verder


11 reactiesPlaats een reactie

Reis en aankomst

Bericht - 16 oktober 2018 om 16:55 uur

Gisteren de reisdag naar Davos. Vanuit het Nederlands Astmacentrum (Nadavos) zal alles keurig geregeld; vanaf Schiphol tot aan de kliniek. Samen met vier andere dames heb ik een terugkerende groep patiënten in Amsterdam afgelost. Het laatste stuk van Zurich naar Davos konden we nog gedeeltelijk in daglicht rijden, zodat we nog wat van het landschap hebben meegekregen.In de kliniek heb ik een mooie ruime kamer met eigen douche en wc, balkon met prachtig uitzicht. Ik heb de kamer direct opgefleurd met wat mooie foto's die ik heb meegekregen en de kaarten die de kids hebben geschreven: voor elke week één!Vannacht (...)

Lees verder


8 reactiesPlaats een reactie

Adres in Davos

Bericht - 13 oktober 2018 om 12:31 uur

Het is bijna zover. Maandag zal ik om 15.00 uur naar Zwitserland vliegen naar het Nederlands Astmacentrum in Davos. (www.nadavos.nl)Ik krijg veel vragen naar het adres, dus hierbij:Nadavost.a.v. Irene van SchoonhovenKlinikstrasse 67272 Davos ClavadelZwitserland

3 reactiesPlaats een reactie