Avatar arjan van dreumel

arjan van dreumel

kota kinabalu en mabul

Bericht - 26 juli 2022 om 13:52 uur

Juli 19-24: Kota Kinabalu Vergeleken met Komodo is het even schrikken hier, het zicht is maar 5m en veel zwevend stof in het water wat natuurlijk ook weer neerslaat op koraal, etc. Hierdoor is de achtergrond meer grijs/beige. Er zijn wel leuke clownsvissen in anemonen (Nemo’s) en naaktslakken en mooie kokerwormen/anemonen.
Na de eerste dag werd het zicht de tweede en derde dag een stuk beter en de duikstekken mooier. De vierde dag was het zicht weer minder maar toch nog aardige dingen gezien waaronder mooie school baracuda’s
Nu word ik wel steeds meer benieuwd naar Mabul/Sipadan omdat eigenlijk iedereen hier zegt dat je daar echt naar toe moet (...)

Lees verder


0 reactiesPlaats een reactie

Status update van 19 juli 2022

Status update - 19 juli 2022 om 16:46 uur

Juli 7-8-9 Mieke had mij een gelukspoppetje gegeven en dat werkt tot nu toe erg goed. Ik ben nog nooit zo snel door schiphol gegaan: om 15.32u van huis weg en om 1715u achter de paspoortcontrole. Hoefde daarna maar 4 uur te wachten op de vlucht, had wel wat marge genomen na alle verhalen.
Voor vertrek had ik al gelezen dat de vlucht van Singapore naar Jakarta 3 uur later zou gaan maar bij aankomst in Singapore kwam daar nog 3 uur bij dus uiteindelijk was ik na 24 uur reizen om 02.00u (oftewel 21.00u Berkelse tijd) in het hotel.
Ook al had ik net op tijd door dat de gate gewijzigd werd (geen omroep, ze liepen een paar mensen langs die er zitten en zeggen blijkbaar dat de gate gewijzigd is. Toen we bijna moesten boarden had ik toch wel verwacht meer reizigers te zien en heb ik het maar gevraagd. Verder ging het die dag alles heel snel en sloot het vliegtuig, (door duikbasis geregelde) taxi en lokale boot perfect op elkaar aan en was ik snel in het resort. Ik heb een basale accommodatie (zeg maar een matras tussen 4 oprolbare wanden, geboekt aangezien we hoofdzakelijk op zee zijn.
De eerste avond meteen gaan kijken naar het uitvliegen van de fruitbats. Rond 1800u vertrekken honderduizenden, miljoenen? Fruitbast om voedsel te zoeken. Indrukwekkend als je niets hoort maar de lucht zwart ziet van de vleermuizen met een vleugelslag van ca 1m.

Juli 10-16: Na aankomst op Komodo Eerste dag was na een Indonesische Nationale feestavond dus gingen we pas om 0900u weg, dat zal voor het laat deze week zijn aangezien de komende dagen 06.30u op het bord staat.
Kennisgemaakt met de stroming hier, soms heel stevig maar zijn goed te doen.
Door de stroming is er kans op groot leven maar je moet geluk hebben, we kwamen 1 manta en 2-3 rifhaaien tegen.
Naast de driftduiken waar je langs of over het rif vliegt zijn er ook veel duiken op plekken waar je heerlijk rustig tussendoor kan duiken met mooie stukken koraal en veel, heel veel vis en ander klein grut. Ook hier hebben ze sepia’s en aan het eind van de 3e duik op de 1e dag kwamen we er 2 tegen die aan het paren waren en een 3e die er de hele tijd tussen probeerde te komen. Blijven mooie beesten of je ze nu in zeeland of hier ziet
Het lijkt saai maar elke dag 3 duiken maken vind ik heerlijk, zeker in een gebied als hier met afwisselende duikstekken waar je veel kleine diertjes ziet; van krabbetjes in een anemoon tot felgekleurde naaktslakken en bidsprinkhaangarnalen. Dit dan weer afgewisseld met duiken met erg sterke stroming waar je als een soort van vlag/superman aan een lijn hangt waarna je weer in een koraaltuin eindigt nadat je 9 haaien voor je in de stroming hebt zien spelen, dansen en jagen.
Voor elk wat wils dus.
De laatste 2 nachten heb ik een upgrade gekregen en kon ik van de basisaccommodatie (zeg maar vloer op palen met 4 oprolbare wanden, ventilator en matras onder klamboe op de grond) en gezamenlijke WC/douche als op de camping naar een ruime luxe kamer met mooi bed, airco en eigen WC/douche. Slimme zet want daar zou ik de volgende keer voor gaan mocht ik hier nog een keer komen.


Juli 17-18:
Labuan Bajo – Jakarta – Kuala lumpur – Kota Kinabalu
Door het poppetje waarschijnlijk een prima reis ook al had ik wat stress in Kuala Lumpur doordat ik door de immigratie moest, mijn bagage moest halen, door douanecontrole moest en dan opnieuw inchecken in vertrekhal, door bagage- en identiteitscontrole moest in 1uur40minuten. Kuala Lumpur is geen klein vliegveld dus je loopt je het leplazerus maar ik kon zo aansluiten bij het boarden en 20 minuten later vlogen we. Ik had zelfs 5 minuten speling voor de gate dicht ging, Pfoe!

Duiken in Indonesie en Maleisie

Bericht - 28 juni 2022 om 12:47 uur

Vandaag de eerste etappe: Schiphol - Jakarta (via ) 
2 reactiesPlaats een reactie