Avatar Diaconale Reis Hillcrest Aids Centre

Diaconale Reis Hillcrest Aids Centre

Reisverslag 4 29/4

Geplaatst op 29 april 2017 om 18:25 uurEerste werkdag

Vandaag stonden wij om 07:30 uur op. Heerlijk (bij)geslapen na die vermoeiende, maar mooie dag van gisteren. Het was zover, we gingen voor het eerst echt aan de slag. Deze morgen ging een groep de koffers leegmaken en uitzoeken. Je zou denken dat we weten wat in alle koffers zat. Maar nee, in een van de 20 koffers zaten drie handzagen. Ook vond Lydia A. in een van de koffers een aantal hoezen van statafels, welke haar heel bekend voorkwamen. Toch leuk om je eigen uitgeleende statafelhoezen terug te vinden in Zuid-Afrika. Aan tandpasta en tandenborstels is voorlopig geen gebrek! De komende drie jaar heeft de Respite Unit wel genoeg. Het bijzondere was dat wij een tas vol kleding hebben kunnen verzamelen voor een meisje van 7 jaar in de Respite Unit. Er was nog bijna geen kleding voor haar. 
Een andere groep heeft in de tuin gewerkt. De sterke mannen hebben met stenen gesjouwd, planten en struiken verplaatst en grind verspreid. De stoere vrouwen hebben schoenen, potten en koekblikken met aarde en plantjes gevuld. Deze worden verkocht door en voor Hillcrest. 

Vier meiden plus Aad zijn naar de supermarkt gegaan om schoonmaakspullen te kopen. Deze ochtend kwam er namelijk een bijzondere taak bij: de tegeltjes met namen van overledenen, die als herdenking op de memory wall bij de Respite Unit zijn geplaatst, moesten schoongemaakt worden. Dit was hard nodig, omdat de namen bijna niet meer te lezen waren. Aad heeft zo hard staan schrobben, dat een naam van een tegeltje werd geveegd. Hier en daar lieten ook wat tegeltjes los. Gelukkig worden deze komende dinsdag weer door Frank van Hillcrest bevestigd en beschadigde tegeltjes hersteld.
Deze ochtend hebben wij alle twintig hele mooie en dankbare klussen mogen doen. In de middag werden wij dan ook allemaal beloond met een leuk uitstapje. Negen mensen gingen naar het Olympische stadion in Durban. Het plan was om de brug die over het stadion loopt te beklimmen. Hier zouden wij namelijk het mooiste uitzicht over Durban hebben. Helaas mochten wij hier niet op. Gelukkig hebben wij een hele leuke en mooie tour door het stadion gekregen, waar wij in de kleedkamers van de spelers hebben gezeten en wij naast het veld mochten lopen. Het mooie tijdens deze tour was dat wij een kunstwerk, gemaakt door 150 vrouwen van Hillcrest Aids Centre, hebben gezien. Aad pakte hier zijn moment en vertelde de andere 20 mensen van de tour over het werk van Hillcrest. 

De thuisblijvers hebben een heerlijk ontspannen middag bij Vuleka gehad. Er werd een uitstapje gemaakt naar PheZulu, oftewel ‘Reptielen safari’ met krokodillen, slangen, schildpadden, kikkers en kakkerlakken. Het hoogtepunt was een nagespeelde Zulubruiloft, waarbij de Zuluman elf koeien moest betalen aan de familie van de bruid. Er werd veel gezongen, gedanst en op trommels gespeeld.
Vanavond gaan we met de hele groep naar Hillcrest om bij het restaurant ‘Oscar’ te eten. We hopen te genieten van Bunnychow, wat een typisch Zuid-Afrikaans gerecht is. Het stampt af uit de apartheidstijd en het was een gerecht voor de arme mensen. Bunnychow is een half brood, waar een rond gat is gemaakt, waarin pittig rundvlees of kip gestopt wordt. Tijdens het eten staan de tranen in je ogen. Wij hebben er nu al zin in!!
Morgen horen jullie hoe de Bunnychow heeft gesmaakt en hoe onze dag bij Sbu en zijn vrouw Nonthantla is geweest. 

Groetjes Marrie & Rianne


Geef zuidafrika2017 een extra fijne vakantie cadeau!

zuidafrika2017 gebruikt VolgMijnReis.nl gratis om reizen bij te houden. Met een betaald kan zuidafrika2017 meer foto's plaatsen en meer uit een reis en dit reisblog halen! Klik hier voor meer informatie.Reacties

maud en klaas
Geplaatst op 29 april 2017 om 21:04 uur
En veel water moeten drinken na de Bunnychow?

Plaats een reactie