2e reisverslag Cornelis de Houtman
Geplaatst
op 07 november 2019 om 13:10 uur
De Houtman vermoord
Onze eerste zeereis was meteen de laatste van de Compagnie van Verre. Onze bedrijf fuseerde met een andere compagnie. In 1598 gingen ik en mijn broer Frederick de Houtman met twee schepen van de Veersche Compagnie naar Oost-Indie. Ik Cornelis de Houtman heb deze keer de leiding. In Atjeh (provincie van Indonesi
ë ) werden we op 21 juni 1599 met veel egards ontvangen door de sultan. Op een van hun bezoeken werden we zelfs begeleid door een stoet olifanten.Ik had afgesproken dat ik in ruil met een voorraad peper naar het Maleisische rijk Johor ga varen met Atjesche soldaten om daar namens de sultan van Atjeh oorlog te voeren. De aanwezige Portugezen stookten de sultan echter op tegen ons (de Nederlanders)
Kaart van provincie Atjeh:

Op 1 september 1599 kwamen talrijke zwaar bewapende soldaten aan boord om naar Johor te varen. Als geschenk hadden ze eten en alcoholische drank meegenomen, die uitgedeeld werden aan de bemanningen van de schepen, maar wat wij echter niet wisten is dat in het eten en drank bevond zich een ingrediënt dat een hallucinogene werking had, mogelijk afkomstig van de plant Datura. Nadat een deel van onze bemanning verdooft was geraakt vielen de inlanders aan waarin ik en 27 andere opvarenden om het leven kwamen.De 22 overige bootmannen die nog aan land waren en niet waren verdooft, werden vermoord of tot slaaf gemaakt. Mijn broer Frederick werd enkele jaren gevangen gehouden, totdat hij werd vrijgekocht door geschenken van prins Maurits van Oranje-Naussau hem vrijkocht.
Monument gebroeders De Houtman:

Op initiatief van predikant J.N. Scheltema (1821-1895) is dit monument hier neergezet voor mij en mijn broer. Het monument is hier neergezet in 1880 in Gouda.
Ik voel me hierdoor heel erg vereerd, want het is onder andere gemaakt ter herinnering aan onze koopmansgeest en ondernemerszin. Het is van de kunstenaar Xavier Stracké (1850-1888). De onthullingsdatum van 1 juli was met opzet gekozen, omdat dit de dag was, waarop ik een overeenkomst had gesloten met de hoofden van Bantam.
Wij zijn er bewust van dat dit niet super realistisch is, omdat ''Cornelis de Houtman'' hier over bijvoorbeeld zijn monument verteld. Het monument is daar natuurlijk neer gezet om hem en zijn broer te vereren na hun dood. Dus zou hij dit niet zelf geschreven kunnen hebben, maar wij konden geen enkele andere reis vinden dus hebben we maar een beetje creatief gedaan en dit gebruikt. We hopen dat dit goed genoeg is.
Bron: www.wikipedia.nl
Reacties
Anissa
Geplaatst op 15 november 2019 om 07:19 uur
Dit*
|
Anissa
Geplaatst op 15 november 2019 om 07:19 uur
Dit*
|
Khail
Geplaatst op 13 november 2019 om 21:14 uur
Ik vind deze reisverslag poep
|