Avatar Tom Henckaerts

Tom Henckaerts

The Borgelona Trilogy: Book 1

Geplaatst op 10 april 2019 om 17:28 uurDag lieve vrienden!
Als sinds enkele weken,
ben ik het een beetje vergeten,
om jullie over mijn stage up te daten..

Daarom deze keer een iets langere tekst, maar oh boy als ik alles zou moeten vertellen wat je hier op een dag mee maakt dan zou ik beter direct een volledige trilogie aan romans schrijven. Toch wil ik enkele dingen van de afgelopen weken met jullie delen.

Twee weken geleden hebben we weer een tripje gedaan met Erasmus Barcelona. Deze keer vertrokken we gelukkig wel op een schappelijk uur, in plaats van 6u ‘s ochtends, maar slimme ik was vergeten een wekker te zetten… Gelukkig ben ik ’s ochtends toevallig wakker geworden door wat straatlawaai en was ik nog op tijd voor de bus. Fioew, chanceke!
Girona was onze eerste stop en is ook wel bekend om de Game of Thrones scènes die hier gefilmd zijn. Hier kregen we een rondleiding met gids door de stad die ons wat van de geschiedenis mee gaf bij de prachtige gebouwen. Het weer was ongelofelijk goed weer die dag dus na de rondleiding hebben we ons op eens leuk terrasje gezet in de zon. Ook leuk om te zien was de tweedehands boekenmarkt die iedere zaterdag plaatsvindt, alleen hadden sommige standjes wat rare boeken te koop omdat een Playboy misschien niet de meest interessante literatuur is om tweedehands te kopen… Die gekke Catalanen toch..
De volgende stop was het Dalí museum in Figueres. Ik ben zelf niet de grootste kunstliefhebber, maar de surrealistische werken van Dalí zijn geweldig om te zien. Het museum zelf geeft ook een heel mooi verhaal weer over Dalí in verschillende periodes en waar hij zijn invloeden vandaan haalt. Al bij al was het wel een toffe bezichtiging en zeker aan te raden mocht je eens toevallig in de buurt zijn.
De laatste stop van de trip was Besalú, een oud middeleeuws dorpje wat bekend staat voor het jaarlijkse middeleeuws festival wat in september georganiseerd wordt. Prachtig om te zien was hoe authentiek dit stadje gebleven is ondanks het toerisme. Rondwandelen in dit dorpje gaf mij het gevoel alsof ik per ongeluk in een wormgat getrapt was en op een magische wijze terug in de tijd gevlogen was. Het enige jammere aan deze trip was eigenlijk dat we een beetje te weinig tijd hadden in de verschillende steden en dorpjes omdat we ze allemaal op één dag hebben bezocht, maar het blijft een geslaagde uitstap.

Afgelopen week was het full house of het werkkantoor, de Argentijnse collega’s uit Buenos Aires en Belgische collega’s uit Leuven waren op bezoek gekomen voor enkele dagen. Maandagavond zijn we met z’n allen iets gaan drinken en dit was een perfecte gelegenheid om de hele Lemonade familie te leren kennen.
De dag erna hadden we op kantoor een Hackathon georganiseerd. Hierbij werden we in 4 teams verdeeld waarvan ieder team een zelfbedacht idee voor een applicatie moest uitwerken.

Side note voor de geïnteresseerden: Ons idee draaide rond energiebewustheid. De applicatie zou met een lichtsensor het energieverbruik op de toiletten van het kantoor in kaart brengen. Met de bedoeling om de werknemers op het vlak van energieverspilling meer bewust te maken en zo uiteindelijk energieverspilling te minimaliseren.
Onze lichtsensor werd verbonden aan een Raspberry Pi die met behulp van Python scripts de lichtintensiteit samen met een timestamp doorstuurde naar onze backend geschreven in C#. De backend vormde deze data om tot een JSON object om dan te laten behandelen in een KAFKA pipeline. De pipeline behandelde de data op twee manieren, in een eerste pipeline werd een grafiek gemaakt van het dagelijks verbruik en in een parallelle pipeline werd een rapport gemaakt over de wekelijkse gemiddeldes. Deze data werd dan uiteindelijk gevisualiseerd in een Kibana dashboard.

Na een democratische stemming in de stijl van het Eurovisiesongfestival (12 points go to… Belgium!) werd ons team als winnaar uitgeroepen. Als winnaar kregen we ook een toffe prijs, namelijk onze eigen Raspberry Pi starter kit.

Side note voor zij die Raspberry Pi niet kennen: Een Raspberry Pi is een multifunctionele computerchip met de kracht van een kleine computer. Deze computerchip kun je zelf programmeren voor allerlei verschillende doeleinden, zoals bijvoorbeeld een lichtsensor, een mediaspeler of zelfs een aansturing om automatisch je gordijnen open en dicht te doen.

Naast het bezoek van de Lemonade collega’s is er ook nog ander bezoek langsgekomen. Onze stagepromotor van Hogeschool PXL, Tom Schuyten, is Lotte en mij een bezoekje komen brengen in Barcelona. Hij is langsgekomen op kantoor en heeft daar de tijd genomen om te luisteren naar onze projecten en de voortgang ervan. Het doet natuurlijk altijd goed om te beseffen dat, naast de tijd en moeite die je zelf in het project steekt, ook de hogeschoolpromotor en bedrijfspromotor er tijd en moeite in investeren.
Tegelijkertijd waren Nathan en Kyril ook op bezoek bij Lotte, studenten PXL-IT die bezig zijn met hun eigen startup als bachelor proef. Het is sowieso al moeilijk om uzelf te vervelen in Barcelona, maar met deze jongens is de kans op verveling exact 0%. Twee super toffe en enorm sociale kerels met wie iedere avond een feest was. Van hypothetische dilemma’s in het tapas restaurant tot sjansen in het danscafé, geen seconde heb ik mij verveeld.

Het is wel een druk bezet leven hier, tussen werk en sociaal leven zijn er natuurlijk ook nog de toffe huishoudelijke taken die vervuld moeten worden. Wassen, strijken en poetsen zullen toch nooit tot mijn favoriete bezigheden behoren… Eén van de dingen die ik hier enorm goed geleerd heb is om mijn servies op een zo tactisch mogelijke manier te gebruiken zodat er zo weinig mogelijk afwas over blijft op het einde. #FunctioneelDenken
Ik geloof ook niet meer in de mythe dat meisjes properder leven dan jongens, ik leef op een appartement van 6 personen samen met 5 vrouwen en ik kan u verzekeren dat dat niet zo is… Die vinden dat precies allemaal wel tof om gezond te koken en al, maar afwassen is blijkbaar een ander verhaal. Gelukkig zijn het wel allemaal toffe mensen en heel leuk in de omgang, plezier maken op kot is geen enkel probleem.

Ziezo, “Update complete” zou Windows zeggen. Over twee weken post ik een nieuwe update (als ik het niet vergeet deze keer..) met hopelijk wat interessante dingen die ik tijdens de paasvakantie heb meegemaakt.

Lieve groetjes uit Barcelona,
en iedereen veel chocolade eitjes toegewenst!Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie