Avatar Ad en Saskia  van der Maas

Ad en Saskia van der Maas

Reisblog Duitsland

Geplaatst op 23 mei 2018 om 23:24 uur
22 mei 2018/Dag11
Dag 1 Berlijn.
We kopen een Welcome Card op het station waarvoor we 3 dagen onbeperkt kunnen reizen in en om Berlijn en om 0944 zoeven we met de trein non stop richting stad om een half uur later aan te komen in het Hauptbahnhof. Hier vergapen we ons meteen aan de  grootsheid van deze enorme staal constructie. In dit labyrint van staal proberen we uit te vinden  hoe we op de Alexanderplatz kunnen geraken. Hier vertrekt nl. bus 100 die ons langs alle high lights zal voeren zodat we ons eerst goed kunnen oriënteren. Na wat heen en weer geloop vinden we toch al snel de bus die ons naar de Alexanderplatz zal brengen. En op deze manier krijgen we al meteen een kleine indruk van wat ons te wachten staat.
Op bus 100 hoeven we niet lang te wachten en even later zitten we op de eretribune in de bus te genieten van onze eerste rondrit door Berlijn. Via Unter der Linden, langs de Brandenburger Tor en de Reichstag rijden we in 45 min. naar het centrum van het voormalige West Berlijn waar we bij het station Zoologischer Garten worden afgezet. Van hieruit gaan we te voet richting Potzdamer Platz waarbij we als eerste halt houden bij de Gedächtniskirche Kirche. Een moderne kerk opgetrokken naast de ruïne van een kerktoren wat samen de herinnering levend moet houden aan de verwoesting van Berlijn. Aan de voet van de kerk bevindt zich ook het monument van de terroristische aanslag waarbij 2 jaar geleden tijdens de Kerstmarkt 12 mensen het leven hebben verloren. Een plaats om om verschillende redenen even bij stil te staan.We wandelen verder door de goed voorziene winkelstraten en kunnen niet nalaten de Legowinkel te bezoeken waar Legodozen werden aangeboden met bouwwerken zoals we die nog nooit hebben gezien. We lunchen op de bovenste verdieping van het KaDeWe en vergapen ons ook hier aan de imposante  architectuur en en het fraaie uitzicht over de stad. Het vervolg van de wandeling is minder interessant maar dat wordt ruimschoots goedgemaakt wanneer we uiteindelijk op de Potzdammerplatz het Sony complex betreden. Ook hier worden we weer geconfronteerd met waartoe moderne architectuur en technieken in staat zijn. Je vind het mooi of niet maar indrukwekkend is het in ieder geval. Na ons hier enige tijd vergaapt te hebben gaan we verder richting Holocaust Monument. De symboliek van dit monument is ons eerst niet duidelijk maar na dit opgezocht te hebben kunnen wij ons het gevoel van desoriëntatie en verlorenheid goed voorstellen. Via de Amerikaans ambassade lopen we naar de Brandenburger Tor en de Reichstag waar we voor het eerst kennis maken met de symbolische muur die door een dubbele rij kasseien in het wegdek overal wordt aangegeven. Voor de Reichstag boeken we een bezoek voor overmorgen en we besluiten als laatste monument van die dag Checkpoint Charlie te bezoeken. Dit bevindt zich midden in de Friedrichstrasse en de weg ernaar toe met de U Bahn hebben we snel gevonden. Het Checkpoint ligt midden in een verwesterde Oost Berlijnse winkelstraat en doet meer dienst als een kermisattractie dan als gedenkteken. We hebben het daarom snel gezien en besluiten daarom het voor vandaag gezien te houden. Onder de indruk van een eerste dag Berlijn gaan we weer op weg naar Oranienborg. 

Geef spanje2018 een extra fijne vakantie cadeau!

spanje2018 gebruikt VolgMijnReis.nl gratis om reizen bij te houden. Met een betaald kan spanje2018 meer foto's plaatsen en meer uit een reis en dit reisblog halen! Klik hier voor meer informatie.Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie