Avatar Ad en Saskia  van der Maas

Ad en Saskia van der Maas

Reisblog Duitsland

Geplaatst op 15 mei 2018 om 08:08 uur
14 mei 2018/Dag 3
Vertrekstand 075288
Zoals gisteren voorgenomen hervatten we vandaag ons bezoek aan Goslar. Aan de hand van een gisteren gescoorde kaart wandelen we door een prachtige buitenwijk naar de oude binnenstad van Goslar. Onderweg vergapen we ons aan prachtige villa’s, opgetrokken in vakwerkstijl en in een prima staat van onderhoud. Hier staan de resultaten van 1000 jaar winstgevende mijnbouw die de stad de welvaart heeft gebracht die het nu nog uitstraalt. Ook in de binnenstad getuigen veel straten met mooi gerenoveerde mijnwerkershuisjes van deze bloeiende mijnbouwactiviteit.
Na een heerlijk stuk taart in de Konditorei van Anders zetten we onze tocht voort langs het riviertje de Abzucht wat ons bij een  nog intact gebleven stadsmuur brengt. Daar bezoeken we de Joodse begraafplaats, een herinnering aan de aanwezigheid van vele Joden in het Duitsland van voor de tweede Wereldoorlog. Enigszins verbaasd stellen we aan de hand van overlijdensdata vast dat er Joden die de holocaust hebben overleefd zijn blijven wonen in Goslar. Langs de muur en via een zeer gaaf gerestaureerde stadspoort wandelen we verder om tenslotte weer bij onze camper terecht te komen. We besluiten om op te breken en onze reis op 4 wielen voort te zetten via Hötensleben richting Helmstedt. In Hötensleben bezoeken we een gebied waar de oude grens tussen oost en west is blijven staan als herinneren aan de tijd van voor de val van de Muur. Een informatie route van pakweg één kilometer leert ons hoe de grens zoals we die nu aantreffen tot stand is gekomen en vertelt ons hoe de bewaking aan deze grens was georganiseerd. Een indrukwekkend en tevens beklijvend verhaal. Een geschiedenis die zich in onze jonge jaren heeft afgespeeld maar die nu voor ons pas werkelijkheid wordt. In de komende dagen gaan we hier nog meer van leren. Na een uurtje rondwandelen rijden we tenslotte naar Helmstedt, de volgende halte van onze tour door de geschiedenis van het ijzeren gordijn. Hier genieten we eerst nog van een heerlijke avondzon op een rustige camperplaats aan de rand van een idyllische meertje.

Afgelegd 115 km


Geef spanje2018 een extra fijne vakantie cadeau!

spanje2018 gebruikt VolgMijnReis.nl gratis om reizen bij te houden. Met een betaald kan spanje2018 meer foto's plaatsen en meer uit een reis en dit reisblog halen! Klik hier voor meer informatie.Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie