Avatar Familie Smallenbroek

Familie Smallenbroek

Deel 2 bonaire

Geplaatst op 12 september 2019 om 04:44 uurHallo allemaal hier volgt deel 2 van ons verblijf op Bonaire.
Er is in korte tijd veel gebeurd na het 1e deel van onze reis.
- surfdiploma Bo-Lynn
- judolessen
- kapotte auto
- zwemlessen
- ziekte
- verhuizingen
- verjaardag

Ik kan met trots aankondigen dat onze dochter van 6 een 3 daagse surfcursus met succes heeft  afgerond en dat ze de smaak te pakken heeft gekregen wat je allemaal kunt doen op het water. Te denken aan zwemmen, snorkelen.
Lyam daarentegen kan al zijn energie kwijt in Judo, logistiek was het een uitkomst dat beide kinderen judo gingen beoefenen en daarom is besloten om 2 keer in de week het tweetal te droppen bij het lokale fitnessgebouw. Ze hebben het een maand volgehouden en zijn nu op zoek naar andere uitdagingen.

Lyam Loek gaat nu 2 keer in de week op zwemles bij Hillside (een kleine hotel, resort met 2 zwembaden, daar hebben ze ook bitterballen en stampotten te koop het is maar dat je het even weet).
Bo-Lynn gaat 1 keer in de week naar gevorderd zwemmen in de zee, de locatie kan variëren gezien de wind maar gebruikelijk is dat Coco Beach. Ook hier kan je volop genieten van de culinaire keuken en live music!

Eilandauto:
Ja hoor, het was zover, onze Chevy heeft de geest gegeven terwijl Ellis me probeerde op te halen bij mijn werk.
Aangezien ik aan de andere kant van het eiland aan het werk was (daar waar we meestal weinig/ tot geen bereik hebben) hadden we de afspraak dat ze me tegen 1100 uur zou ophalen. Vervolgens zouden we de kinderen van school halen. Echter geen auto te bekennen tegen die tijd, dus werd de benenwagen ingezet.
Bij het bereiken van de top op een heuvel ging mijn telefoon op stress modus, met allemaal berichten dat ze onderweg was maar geen meter verder kon omdat de auto het begeven had. Ze had reeds al een sleepdienst gebeld en die heeft ons weg gesleept naar hun garage. De diagnose was dat ze verkeerde olie bij de versnellingsbak hadden gegooid na diverse spoelacties was het euvel verholpen, gelukkig maar anders  hadden we nieuwe koppelingsplaten moeten kopen. Ook dat is niet erg, maar dat je niet over een auto kunt beschikken is een ramp. We praten dan niet over 1 of 2 dagen maar gerust over 1 week of langer. De buurvrouw heeft al 8! maanden de auto bij de garage omdat men niet weet waar ze onderdelen vandaan moeten halen. Een andere reden is dat alle onderdelen besteld moeten uit het buitenland en dan via containers naar Bonaire komen. Niet alleen onderdelen van auto's komen via containers maar ook als ons eten, je moet je dan ook niet verbazen dat sommige schappen van diverse winkels leeg zijn. Zo gaat het hier..
Tevens hebben we er maar een andere accu ingegooid, want de volgende dag dat we vroeg naar school moesten gebeurde er niet veel nadat ik de sleutel in het contactslot omdraaide...muisstil, dood en volledig overleden was onze conclusie. Niet bijzonder handig als je op tijd staat! Gelukkig hebben we nog een scooter dus daar de kinderen en Ellis opgezet.

Ziekte:
De gehele familie lag en is herstellende van diverse tropische ziekten.
De kinderen en ik hadden krentenbaard. Maar hier heet het anders namelijk Apepokken, toen onze huisarts dit mededeelde keken we eerst elkaar aan zo van wat zegt hij nou? Na diverse zalfjes en drankjes gaat het gelukkig weer de goede kant op.

Met Ellis was het een ander verhaal, want ze werd gediagnosticeerd met CHIQUNGUNYA. Dit komt soms voor in tropische gebieden. Wel uitzonderlijk want ze was de eerste in 2 jaar tijd waarbij de ziekte weer was geconstateerd. Ellis was al weken moe, continu hoofdpijnaanvallen die niet minder werden met de standaardmedicatie en overal pijntjes. Maar ja, net nieuw op het eiland dus werd door de huisarts meerdere diagnoses in een aantal dagen/weken gesteld; overwerkt, uitgeput, stress, migraine, overgang (?) last van de warmte...Maar goed na een hoop pilletjes, drankjes en veel rust gaat het gelukkig weer de goede kant weer op, maar ze is soms nog aardig moe. Er is geen remedie voor behalve rust en pijnstilling.

Verhuizingen:
Vanaf het moment dat we zijn gearriveerd op het eiland tot nu toe (11-9-2019) gaan we voor de 2e keer verhuizen, het is nu nog even afwachten wat de makelaar gaat doen maar we hopen binnen nu en volgende week uitslag te kunnen krijgen of we ons mooie stulpje kunnen bemachtigen, wordt vervolgd dus.

Verjaardagen:
Bo-Lynn was jarig op haar 2e schooldag, dit vond ze natuurlijk erg spannend omdat ze nog niemand op school kent. Ik had kniepertjes gebakken (even integreren en kennis laten maken met mijn favoriete koekje) en samen met de dames ze in mooie roze/paarse zakjes gedaan. Hier trakteert men het liefst op zoetigheid, cupcakes, taart en snoep. Aan het eind van de schoolweek heeft Bo-Lynn een 'poolparty' gehouden met een 5tal dames uit haar klas. Dit was een groot succes, totaal 5 kinderen al studerend door het zwembad na het eten van veel pannenkoeken met stroop, stroop en veel pasta. We hebben ze ook een appel aangeboden :)
Het is hier de gewoonte dat als je jarig bent je geen schooluniform aan hoeft en daar maakte Bo-Lynn gretig gebruik van. De mooiste bling bling jurk moest tevoorschijn komen zodat ze de show kon stelen.. ook daarin had moeder Ellis een vooruitziende blik gehad en had een mooie jurk vanuit Nederland meegenomen.

School:
De kinderen zijn begonnen op hun nieuwe school en dat was wel even wennen. Elke dag een uniform aan, de jongens een korte broek en de meiden een rok. De kleuren stonden Bo-Lynn niet zo aan, grijs met groen. Ze heeft heel wat smeekbedes onze kant opgedaan of ze toch echt niet in 'coole' kleren naar school mocht...helaas!
Lyam Loek zit in groep 1A en 2 dagen voordat school begon kwam er een clown (de juf) de straat ingereden om al toeterend en muziekmakend hem een uitnodiging te geven voor de eerste schooldag. Het halve park kwam kijken wat voor lawaai dat toch was. Lyam Loek kreeg een mooie ballon, snoepjes en een leuke kaart. Dit was echt super!
Bo-Lynn zit nu in groep 3A en ze is er al snel achter gekomen dat er niet echt meer gespeeld wordt op school. De jongens en meiden stellen zich op in 2 rijen van klein naar groot. Allereerst gaan de meiden de trap naar de klas omhoog en daarna  de jongens. Als iedereen boven is gaan de meiden weer als eerste naar binnen en zo gaat het ook als school afgelopen is. Afgelopen week zijn ze naar de kerk geweest om het schooljaar in te luiden. 
1x per week dragen ze een sportuniform en gaan ze allerlei sporten beoefenen met een gymdocent.
Bo-Lynn heeft ook elke dag huiswerk, gemiddeld is ze hier 15-30 minuten mee bezig, dit is nog even dingetje voor haar want ze is het er nog niet helemaal mee eens. Bij beide kinderen wordt er zowel Nederlands als Papiaments gesproken. Bij Lyam Loek meer dan bij Bo-Lynn. De beide juffen spreken alle woorden en zinnen in de beide talen uit. Het gaat nu wel snel met de lokale woordenschat. Door zowel de school als de buitenschoolse opvang worden er uitstapjes geregeld. Zo gaan ze zwemmen in zee, naar een museum, uitleg over dieren door een bioloog en maken ze een moestuintje. 
Ze gaan halve dagen naar school maar school begint hier om 07.30 tot 12.30. Daarna is het meestal snel eten en met vriendjes en vriendinnetjes in het zwembad spelen. De meeste kinderen hebben een zwembad bij huis dus we rijden het hele eiland rond om onze kinderen ergens vandaan te plukken waar ze gespeeld hebben. Naast zwemmen vinden ze het ook heerlijk om lekker op het strand te spelen.

Trouwdag:
Zaterdag 31 augustus was ons 1 jarig jubileum, we waren 1 jaar getrouwd! Samen met het hele gezin zijn we de zee opgegaan en hebben de hele dag met een motorboot gevaren. Dit vonden de kinderen geweldig en wilden de hele tijd ook de boot varen. Lyam Loek was erg enthousiast met alle gevolgen dat we alle kanten opgingen en volledige achtjes maakten. Onze magen trouwens ook...Bo-Lynn probeerde allerlei punten op het land in de gaten te houden maar was al snel afgeleid door, tja door wat eigenlijk niet. We zijn naar Klein Bonaire gevaren en daar zijn we gaan snorkelen en op het strand gespeeld. Ellis kwam nog een prachtige zeeschildpad tegen en gezamenlijk hebben ze een heel stuk opgezwommen. De zee is voor met allerlei vissen, dolfijnen en zeeschildpadden. Zodra je de zee instapt vanaf het strand zie je de vissen al zwemmen. Het water is erg helder en heerlijk warm.  Op de boot hebben we roomkaas met stokbrood en worst gegeten, zo uit het vuistje. Dit vonden de kinderen erg leuk! Maar na heel wat uren op zee, veel gezwommen te hebben werden de oogleden toch wel zwaar. Ze vielen tijdens het varen in slaap. Maar goed, ik ben natuurlijk niet voor niets de kapitein dus ik heb even het gas opengezet. Onze kinderen hebben wel goede reflexen, zeker als we 30 km op het water gaan. Ja, lijkt niet hard maar in een boot op het water is dan het gas vol open :)

Vorige week waren we nog getuige van het uitkomen van rond de 100 babhyschildpadjes op een strand hier in de buurt. Deze schildpadden zijn uiterst zeldzaam en het kwam dan ook weinig voor dat er nesten waren. De kinderen hebben gebiologeerd zitten kijken naar het uitkomen van de eieren en het traject naar de zee. Graag wilden ze een klein schildpadje mee, dat hebben we maar niet gedaan.
 
Vandaar was ik jarig en ik heb een hele bijzondere verjaardag gehad (50jaar). Drank vanuit Nederland (mede mogelijk gemaakt door Rietstee) en een aantal leuke kaarten van de familie. Van de kinderen een surflespakket gekregen en van Ellis een mooi t-shirt van Bonaire. Oh ja, ook al is ze erop tegen, voor 1 keer, een echte Havana sigaar....hand gerold uit Cuba. Om van te genieten tijdens de lange zomer/winter/herfst en winteravonden hier op Bonaire. 
De dag hebben we afgesloten met een culinair diner bij de lokale hamburgertent met verse zelfgemaakte hamburger en verse friet... een mooie dag.

Tot zover onze belevenissen, tot de volgende keer. Mocht je vragen hebben dan laat maar weten!
Saludos Rene, Ellis, Bo-Lynn en Lyam Loek

Reacties

roos
Geplaatst op 03 oktober 2019 om 23:03 uur
super leuk allemaal daar voor jullie.,., Geniet maar fijn met z’n viertjes. Komen jullie nog wel terug naar Exloo? Je moet de groeten hebben Ellis van Zohre. Ze vroeg naar je! liefs en groetjes! ????????????????

Louis
Geplaatst op 14 september 2019 om 08:37 uur
Mooi verslag van jullie ervaringen daar. Goed om te lezen dat het naar wens gaat daar.

Mandy
Geplaatst op 13 september 2019 om 10:15 uur
Wat een prachtige verslagen wat is er veel te beleven zeg ! Dikke knuffel voor jou Ellis ! Kijk nu al uit naar het volgende verslag ! Groetjes

Marion
Geplaatst op 12 september 2019 om 11:08 uur
Mooi geschreven en vooral omdat ik me een beetje kan verplaatsen wat jullie allemáál zíen. Tis een prachtig eiland en eij hebben heimwee ?

Plaats een reactie