Avatar Merel Uiterwaal

Merel Uiterwaal

Melakka – Ons laatste stop in Maleisië

Geplaatst op 21 mei 2018 om 02:05 uur



Morgen vertrekken we weer richting KL. Hier slapen we 1 nachtje in een homestay vlakbij de airport, om vervolgens dinsdag Maleisië te verlaten.  Maleisië wat ben je mooi en wat heb je op culinair vlak veel te bieden. Dit land is echt een paar stapjes voor op de andere Aziatische landen die we tot nu toe gezien hebben. Culinair, soms hip, goed ontwikkeld en heel veel te ontdekken. Ons nieuwe avontuur Indonesië (o.a. Bali) staat op het punt om te beginnen, maar we praten jullie nog even bij over ons staartje in Maleisië. 

Maandagochtend rond 07:00 uur vertrokken wij vanuit Pangkor. Erg gezellig dat we het eerste gedeelte van onze reis samen met Nout zijn nieuwe Nieuw-Zeelandse vriend Grant van 71 konden doen. In Lumut scheidden onze wegen en namen wij onze bus richting Melakka. Deze busrit duurde ruim 7 uur, maar ging heel voorspoedig. Nout sliep de eerste 4,5 uur dubbelgevouwen met zijn knieën op de zitting, dus dat schoot lekker op. Daarna speelde we weer ik ga op vakantie met....1) een rose aircobus 2) een boot 3) een grote bus 4) een taxi, dus de reis was goed gevuld. Rond 17:00 uur checkten we in ons hotel aan de rand van deze leuke stad.

Veel mensen zeggen dat Melakka de basis heeft gelegd voor het huidige Maleisië. Dat komt doordat Melakka één van de grootste handelspoorten in Zuidoost Azië was in de tijd dat de Sultans hier regeerden. Handel tussen China, India en Siam (het vroegere Thailand) gebeurde hier op dagelijkse basis. De gunstige ligging in de Straat van Melakka was hiervan de grootste reden. 
Vanaf 1511 waren de Portugese handelaren de baas in Melakka, maar in 1641 gaven de Portugezen hun machtsstrijd op en viel Melakka onder Nederlands bestuur. Jaren later ruilde Nederland de regio in voor stukken Indonesië met de Engelsen en inmiddels is Melakka een semi-zelfstandige provincie in Maleisië.De Nederlandse invloeden vind je vandaag de dag nog steeds terug in Melakka.  In de jaren die volgden is Melakka de status van handelspoort verloren ten gunste van Singapore. De daling in de handel beschermde echter wel veel van de oude architectuur. Het historische centrum werd in 2008 een Unesco World Heritage Site. Dat was meteen het beginpunt van vernieuwing en renovatie van de stad. Het centrum van de stad bestaat geheel uit rode huisjes en er zijn diverse kerkjes, een molen en musea te bezichtigen. 
Dinsdag hebben we dan ook voornamelijk het centrum van dit leuke stadje verkend met de benenwagen en de boot.  Het stadje ademt een beetje de sfeer van Georgetown uit, maar dan in een intiemere setting. Ook hier is eten, drinken en street-art door de hele stad terug te vinden. Daarnaast loopt het Sungaui Malakka (riviertje) met een mooie promenade door de stad waar je heerlijk kunt struinen, strollen en genieten van het mooie weer.  

Vandaag hebben we de ochtend actief doorgebracht en samen met een gids de omgeving buiten de stad verkend. Wat een informatieve ochtend hebben wij gehad. De fietstocht van ruim 3 uur leidde ons door de palmolie- en rubberplantages, fruitteelt en heel veel andere kruiden en  specerijen. Een kleine opsomming…. ananas, bananen, mango, citrus, longbeans, okra, jackfruit, rubber, komkommer, palmolievrucht, doerian, cacao, koffiebonenvrucht, kurkuma, kaffir lime, citroengras, citronella, rode en groene pepers, passievruchten, pandan en nog veel meer….
Julie begrijpen dat we enorm veel leuke en leerzame informatie hebben gekregen en dat zeker niet alles is blijven hangen. Dat we veel geleerd hebben is echter een ding dat zeker is.  

Ook gaan wij ons zelf nog eens verder inlezen in de palmolie-industrie. Als je zo dicht op het vuur zit en je ook de andere kant van het verhaal hoort ga je toch weer eens nadenken over het hoe en wat. In de voedingswereld heeft palm-vet veelal een negatief imago. Dit komt doordat het voor een groot deel uit verzadigd vet bestaat. Echter, blijkt het ook veel antioxidanten te bevatten en zijn er studies die laten zien dat het o.a. goed is voor de hersenen en de opname van vitamine A. Het slechte imago  heeft met name ook betrekking op de belasting van de natuur. Denk dan aan bijvoorbeeld de ontbossing en de leefgebieden van de orang-oetangs op Sumatra en Borneo.
Hier lijken ook andere krachten een rol te spelen. Grote landen als o.a. de VS, Argentinië en Mexico beschikken slechts voor een klein gedeelte over palm olie plantages. De marktprijs van soybean olie ligt in de regel hoger dan die van palmolie. Zij verbouwen met name soja (voor de productie van o.a. sojaboon olie). Daarnaast wordt 45% van de plantages geëxploreerd door kleine boertjes, die alles met de hand doen. De bomen gaan ruim 60 jaar mee, worden vervolgens gekapt om daarna weer zijn werk te kunnen doen op dezelfde plek. In vergelijking met andere gewassen lijkt dit toch weer een pluspunt. Verder is er bij de kleine boeren veel natuurlijke bemesting en maar weinig kunstmatig. Conclusie: alles draait (zoals zo vaak) om economische belangen. Niet gezegd dat de hetze tegen de palmolie industrie op niets gebaseerd is, maar oordeel zelf… Verder sloten we onze fietstocht af met een wandeling door een rubberplantage. Daar hebben we onze eigen stuiterbal gemaakt en gekeken waar onze condooms vandaan komen, 

Reacties

Leo
Geplaatst op 21 mei 2018 om 09:33 uur
Het is naast vakantie meer op een studiereis te duiden. Wat een informatie en achtergronddiscussie wordt ons geboden. Gelukkig is Nout erbij voor de noodzakelijke ontspanning. Het hoofd zou anders vollopen. Benieuwd wat Indonesië ons gaat bieden. We backpacken gewoon verder met jullie mee!

Rob Schaap
Geplaatst op 21 mei 2018 om 08:58 uur
Altijd geniet ik er weer van om jullie mooie avonturen te lezen. En de palmolie discussie heeft inderdaad twee kanten, dus een moeilijke. Bye bye Maleisië en een goede start op Bali????

Maud
Geplaatst op 21 mei 2018 om 06:33 uur
Sustainability? Neem een zwart witte NL koe die melk produceert waarvan 5 liter nodig is voor 1 pakje boter.... Een reis van 7!! uur. Er is wat te zeggen voor reizen in Eurooa.... Er is altijd wel iets bijzonders op ca 3uur rijden. Ik kan alleen maar zeggen: gelukkig is Nout (of één van jullie) niet wagen ziek!

Plaats een reactie