Avatar Nikki van Eijk

Nikki van Eijk

Een vertraagd bericht over St Andrews en tokkelen

Geplaatst op 24 juni 2021 om 13:37 uurIk had deze blogpost afgelopen zondag willen schrijven, voordat ik maandag op een driedaagse trip naar Inverness ging, maar kwam daar helaas niet meer aan toe. Dus jullie zullen waarschijnlijk zeer binnenkort alweer een nieuwe blog krijgen met hoe het was de afgelopen drie dagen.

Maar goed, eerst dus hoe het daarvoor ging, tussen mijn laatste blog waarin ik het had over watervallen in Perthshire, en afgelopen zondag. Veel grote trips heb ik niet gemaakt, maar ik heb me zeker vermaakt met kleine dingen zoals koekjes bakken met Tatum, wandelen met Iroh, en zelfs een keer uit eten met collega's.

Op een random dinsdagochtend was ik me druk aan het maken over waar ik die middag wilde wandelen nadat ik met hondje Iroh naar het park was geweest, en toen kwam ik op de website van nationaal park Loch Lomond and the Trossachs een vlog tegen van hun reisblogger. Zij liet in haar filmpje een bezoekerscentrum zien waar je ook kon tokkelen. Ik snel gegoogeld, en wat bleek, ze hadden zowaar nog plek voor die middag.
Go Ape is een bedrijf met meerdere klimbossen door het Verenigd Koninkrijk, waarvan deze in Aberfoyle er eentje was. De tokkelbanen hier waren wel één van de langste in het land, met de heenweg meer dan 300 meter en de terugweg meer dan 400 meter. (Desalniettemin vond ik de prijs erg hoog liggen voor wat het was, maar goed). Hoewel het gopro filmpje dat ik hierbij geplaatst heb onder deze blogpost niet erg goed gelukt is, was het tokkelen zelf wel heel gaaf. Ik ben sowieso groot fan van tokkelen, ook in de Nederlandse bossen, maar het is toch wel een verschil of je tussen een paar bomen in Apeldoorn zwaait, versus over een groot dal met een waterval en bergen aan weerszijde in het midden van een nationaal park. Daarna heb ik nog een rondwandeling gemaakt en de waterval ook van iets dichterbij bekeken, en verderop in een uitkijkhutje gekeken naar rode eekhoorns en vogels.

Het grootste uitje van de afgelopen weken was een trip naar St Andrews vorige week dinsdag. St Andrews is niet heel groot, maar wel populair bij diverse groepen. Eén van de beste universiteiten van Schotland staat in St Andrews, de allereerste golfbaan van Schotland staat in St Andrews, en het is een belangrijke plek voor pelgrims.
Ik ging met Tate zodat er eindelijk ook eens iemand anders foto's van mij kon maken (grapje natuurlijk ;P) en als eerste bezochten we het kasteel. Het kasteel is inmiddels een ruïne, maar alsnog wel mooi om te zien. Binnen is een soort tentoonstelling waarin de geschiedenis van St Andrews wordt beschreven en diens rol in de Reformatie. Het kasteel was lang in handen van de katholieken en meerdere protestanten zijn opgesloten geweest in de dungeons van het kasteel, totdat de kardinaal vermoord werd door de protestanten en zij het kasteel overnamen.

Ik wilde graag ook de ruïne van de kathedraal bezoeken, maar die was helaas gesloten omdat er onderhoud uitgevoerd werd. Dit schijnt echter ook heel mooi te zijn, dus als je er bent zou ik het zeker aanraden als hij open is. Wij hebben gewoon wat rondgewandeld door de stad, over de pier uitgekeken op de zee, en de mooie oude straatjes bewonderd. In de stad staat ook een standbeeld van een kat, genaamd Hamish McHamish, een kat die van 1999 tot 2014 in St Andrews woonde en erg populair was onder studenten, waardoor hij internationale aandacht kreeg en ook onder toeristen populair werd.

Als laatste hebben we St Andrews aquarium bezocht. Dit is wellicht niet voor iedereen interessant of iets wat je moet toevoegen aan je wensenlijst bij het bezoeken van St Andrews, maar ik hou van dieren en aquariums zijn leuk om te zien. Ze hadden naast een hoop vissen ook zeehonden, wat ik erg leuk vond want veel aquaria hebben alleen zeeleeuwen, en die zijn toch net iets minder schattig.

Niet dat ik iets heb met golf, maar als je de "Old course" wil bezoeken, dan moet je op zondag komen, want anders wordt er nog gewoon golf op gespeeld en kun je er niet zomaar rondlopen. Verder had ik ook graag St Salvator's chapel gezien in de universiteit, maar die was vanwege corona helaas gesloten.

(Foto's zijn te vinden in het mapje St Andrews, en ook nog wat extra foto's in Overig, filmpje is hieronder te zien of in het tabblad video's).

Reacties

Marianne van Wilgenburg
Geplaatst op 24 juni 2021 om 23:44 uur
Ik heb geen flauw idee wat tokkelen is, dus ik ga zo meteen naar de foto's kijken en het op internet uitzoeken. Wij zijn niet naar St Andrews geweest, dus dat komt ook op mijn "to do"lijst en die is inmiddels best wel lang geworden door jouw enthousiaste verhalen.

Bep Rosing-Punt
Geplaatst op 24 juni 2021 om 20:37 uur
Dank voor je verhaal. Het is elke keer weer leuk om te horen wat er rond je stad te zien is. Ik kijk uit naar het verslag van je reisje. tante Bep

Plaats een reactie