Avatar Nikki van Eijk

Nikki van Eijk

Gebruik maken van mooi weer

Geplaatst op 05 juni 2021 om 10:02 uur(Bij onderstaand verhaal zijn weer twee nieuwe fotoalbums toegevoegd en een nieuw filmpje)

Het is niet vaak dat het in Schotland mooi weer is, en dus heb ik daar de afgelopen week goed gebruik van gemaakt. Hier was ik zeker niet de enige in! Het was voor de Britten namelijk een lang weekend, omdat zij in mei twee vrije maandagen hebben om een lang weekend te vieren, gewoon omdat het kan. De grote hoeveelheid campers en caravans die ik heb zien rijden liet wel zien dat zij hier dan ook zeker gebruik van maakten.

Op zaterdag heb ik zo'n anderhalf uur noordwaarts gereden naar de Hermitage. Dit is een waterval en klein natuurgebied pal naast de A9, wat tevens zo ongeveer de enige route naar het noorden is. Dus mocht je ooit de Highlands in trekken, dan raad ik zeker aan om hier even te stoppen. De waterval zelf bevindt zich namelijk op nog geen 10 minuten lopen van de parkeerplaats, dus ook als je geen hele wandeling kunt of wilt maken, dan zou ik zeker alsnog even de waterval bekijken. Ik had echter wel meer tijd, en heb dus een twee uur durende rondwandeling gemaakt.

Nog onderweg naar de waterval schijn je langs de hoogste boom van Groot-Brittannië te komen. Ik heb inderdaad een hoop heel grote bomen gezien, dus ik weet niet zeker welke het precies was, maar ik kan in ieder geval zeggen dat ik hem gezien heb. De wandeling gaat na de waterval verder stroomopwaarts (en dus helaas flink bergop... en bijzonder niet rolstoelvriendelijk ook trouwens) waar je vervolgens een brug oversteekt om aan de andere kant van de rivier weer terug te cirkelen richting de parkeerplaats.

Na kort geluncht te hebben, wilde ik verder naar het noorden richting Pitlochry, want daar was ik in 2011 al met mijn familie op vakantie geweest en het leek me leuk om daar opnieuw even rond te kijken. Op een groot informatiebord bij de Hermitage stonden echter nog meer interessante plekken in de buurt, en net iets boven Pitlochry (aan dezelfde straat als waar ons Holiday Park was!) lag een uitzichtpunt over de rivier de Tummel. Dit was blijkbaar het favoriete uitzichtpunt van koningin Victoria en is eigenlijk de start geweest van toerisme in de Highlands in de 19e eeuw.

Ook dat was op een steenworp afstand van de parkeerplaats, en het was inderdaad erg mooi. Het is geen plek waar je super lang rond kunt hangen, als je een paar foto's van het uitzicht hebt, dan heb je het op zich wel gezien, maar omdat ik toch in de buurt was vond ik het wel de moeite waard om even te kijken.

Terug naar het zuiden om dit keer daadwerkelijk Pitlochry in te rijden. Pitlochry is grotendeels ontstaan vanwege deze nieuwe interesse in de Highlands in de Victoriaanse tijd, en het is er nog altijd zeer toeristisch. Veel restaurants, winkels en hotels, en twee whiskybrouwerijen. Ook ligt er een grote dam die voor stroomvoorziening zorgt, met een indrukwekkende zalmenladder zodat zij niet gehinderd worden. In Pitlochry heb ik even uitgerust en een hapje gegeten, voordat ik begon aan de anderhalf uur terug naar huis.

De volgende dag ben ik dichter bij huis gebleven, namelijk Callendar House in Falkirk. Deze locatie is al ontzettend oud, maar het huidige huis stamt uit de 19e eeuw. De muur van Antoninus loopt over hun grondgebied, en in de 12e eeuw stond er al een soort community hall op deze plek. De familie Livingston, die vanaf de 15e eeuw in dit huis woonde, had een prominente plek in Schotland en zo is bijvoorbeeld de huwelijksovereenkomst tussen Mary queen of Scots en de Franse prins hier vastgelegd. Omdat de Livingstons Jacobieten waren en dus tegen de Engelse koning, werd het huis van ze afgenomen in de 18e eeuw. Toen kwam het in bezit van de familie Forbes, en die hebben in het park een groot mausoleum gebouwd. Uiteindelijk kwam het in de 20e eeuw in het bezit van de gemeente en een charity en daarom is het nu een museum.

In dit museum is voornamelijk de geschiedenis van Falkirk te zien. Falkirk was een belangrijke handelsstad vanwege hun ligging aan de Forth, en handelde van daaruit bijvoorbeeld ook met de Nederlanden. Ook is in Falkirk de Schotse industriële revolutie van start gegaan, en zijn hier veel fabrieken in allerlei verschillende industrieën geweest. Ik vind industrie zelf niet super boeiend, dus ik heb niet alle bordjes gelezen in het museum, maar er was heel veel informatie over de verschillende nijverheden en industrieën in Falkirk voor wie daar wel interesse in heeft.
Wat er verder uitspringt is een volledig werkende Georgian Kitchen. Toen ik er was, stond alleen het haardvuur aan, maar als er geen corona is, dan zijn hier mensen in kostuums en soms kun je eten proeven.

Vervolgens heb ik zo'n anderhalf uur gewandeld door het bos achter het huis, en met een beetje moeite ook het mausoleum gevonden. Daarna heb ik nog een halfuurtje in het gras in de zon gelegen, en zowaar een beetje bruin geworden! En dat terwijl deze omgeving de minst zonnige van heel Europa is!

Toen ging de week van start en had ik gisteren pas tijd om weer iets te ondernemen. Na een shift in de charity shop fietste ik naar het Riverside museum. Dit is een transport museum met allerlei oude auto's, oude fietsen, oude locomotieven, trams en bussen. Ook denken ze dat ze de oudste fiets ter wereld hebben. Het was leuk om dingen te lezen over de verschillende voertuigen en hun geschiedenis. Wisten jullie bijvoorbeeld dat Glasgow het op drie na oudste metronetwerk van de wereld heeft? Het was er ook een stuk schoner dan in bijvoorbeeld de Londense metro, omdat ze gebruik maakten van een kabel systeem om de wagons voort te trekken. Ook had Glasgow vroeger trams, maar die hebben inmiddels plaatsgemaakt voor simpelweg meer bussen. Verder hadden ze ook veel maquettes van schepen en informatiefilmpjes. Een verhaal wat mij bijzonder raakte was van de Athenia in het begin van de tweede wereldoorlog. Dit was een passagiersschip onderweg naar Canada, maar ze voer een rare koers en had haar lichten uit, waardoor de Duitsers dachten dat het een oorlogsschip was. Het schip is gebombardeerd en veel mensen kwamen om het leven. Zodra de Duitse mensen in hun boot op hun scheepsradio hoorden dat er een passagiersschip in nood was, hadden ze door wat ze gedaan hadden, maar toen was het al te laat.

In de haven naast het museum ligt een driemaster die je ook kunt bezoeken, het tall ship Glenlee. Dit schip is gebouwd in 1896 en is over de hele wereld geweest, waaronder in Nederlands-Indië. Vanwege corona waren er helaas een paar kamers op het schip niet te bezoeken, zoals de slaapvertrekken, maar het was alsnog een indrukwekkende boot. Op dinsdagen schijnen ze ook rondleidingen te geven waarin je meer leert dan wanneer je gewoon zelf rondloopt, dus als je dit schip wil bezoeken kun je daar rekening mee houden.

Reacties

Marianne
Geplaatst op 06 juni 2021 om 23:48 uur
Je hebt nog nooit zoveel gewandeld als in Schotland. Leuk hoor! En je weet ons veel over de geschiedenis te vertellen, zo stekken we meteen het een en ander op.

Bep Rosing-Punt
Geplaatst op 05 juni 2021 om 11:29 uur
Mooi Nikki, wat bezoek je een hoop interessante plaatsen en wat schrijf je leuk en mooi. Ik geniet ervan. Je bent een goede reisleidster. Bedankt

Nikki
Geplaatst op 05 juni 2021 om 10:50 uur
Oeps, wat gek dat die foto ondersteboven is! Zo heb ik hem niet geüpload ????

Peter
Geplaatst op 05 juni 2021 om 10:49 uur
Leuk verhaal en heel fijn dat je eindelijk een beetje de toerist kunt uithangen. Je bent er ondersteboven van zo te zien.

Patrick van Eijk
Geplaatst op 05 juni 2021 om 10:35 uur
Wat een leuk verhaal om te lezen wat super dat het zo goed gaat zou wel blij zijn als ik je weer in het echt kan zien hoor

Plaats een reactie