Avatar Nikki van Eijk

Nikki van Eijk

Over dagtripjes en verkiezingen

Geplaatst op 06 mei 2021 om 15:13 uur



Een dag na mijn bezoek aan de watervallen uit mijn vorige verslag ben ik meteen weer aan de wandel gegaan. De rivier Kelvin, die uitkomt op de Clyde, heeft een wandelpad langs het grootste deel van de rivier. Om te voorkomen dat ik de hele route heen en terug moest lopen, ging ik met de bus in plaats van met de fiets. Van Dawsholm park, waar ik ook eerder al iets over schreef, ben ik in een klein uurtje naar Kelvingrove park gelopen, midden in de stad. Ondanks dat je midden door Glasgow loopt, heb je totaal niet het gevoel dat je in de stad bent, en dat maakt het ook een veel geliefde en druk bezochte wandelroute. In theorie kun je vanaf Dawsholm park ook de andere kant op verder stroomopwaarts, maar dat heb ik (nog) niet gedaan.

Een week later ben ik op de motor weer weg geweest, ditmaal omdat ik bij Tatum was en die wilde leren voor een tentamen en ik dat wel een geschikt moment vond om dingen te bekijken die dichter in die regio zijn dan bij Glasgow. Zo vertrok ik als eerst naar Midhope Castle. Voor degenen die de serie Outlander hebben gezien, dit is Lallybroch. Ik wilde snel nog even naar het kasteel kijken, want ze gaan het volledig renoveren en openstellen voor het publiek in 2022, dus ik vermoed dat er vrij snel steigers en bouwwerkzaamheden zullen zijn, waardoor je het niet meer kunt bekijken.

In de buurt van Midhope castle liggen nog meer Outlander locaties, waaronder Hopetoun House en Blackness castle, maar die waren op dit moment nog gesloten vanwege de coronamaatregelen. Ik hoop deze plekken binnenkort wel te bezoeken, maar als je vanaf 2022 dus in de buurt van Edinburgh bent, dan zijn deze locaties goed op één dag te bezoeken (eventueel ook nog in combinatie met Linlithgow Palace, dat iets verder westelijk ligt).

Omdat ik maximaal 10 minuten kwijt was met kijken naar de buitenkant van dit landgoed, had ik daarna nog tijd over om ergens anders heen te gaan, en dus vertrok ik naar Culross. Dit schijnt een super oud dorpje te zijn in het westen van Fife, en overigens ook weer een Outlander locatie (dat was mijn voornaamste reden voor het bezoek)! Omdat ik niet van plan was heel lang te blijven, had ik mijn motorpak aangehouden. Super spijt van, want het was 16 graden en de zon scheen, en iedereen zat aan het water in t-shirts ijsjes te eten. Vooral dat ik daarna ook nog zo'n 400 meter steil omhoog moest om bij een oude abdij uit te komen, dat was niet ideaal in een dik zwart pak... Maar goed, het was zeker de moeite waard, want het uitzicht over de Firth of Forth was prachtig en ook Culross zelf is ontzettend schattig. Blijkbaar is Culross één van de plekken waarvan mensen beginnen aan hun pelgrimstochten naar St. Andrews, en dus zie je regelmatig bordjes over de Fife Pilgrim Route.

Dan, de verkiezingen...

Vandaag zijn er meerdere verkiezingen in het Verenigd Koninkrijk, waaronder bijvoorbeeld de Mayor of London, maar ook de Schotse parlementsverkiezingen. Als EU-burger woonzaam in Schotland, ben ook ik stemgerechtigd. Ik wil het in dit blog echter vooral hebben over hoe de verkiezingen werken en hoe ik de verkiezingscampagnes heb ervaren, en wat voor verschillen ik daarin zie met Nederland.

Andere mensen hebben dit in veel meer detail en accurater uitgelegd, maar simpel gezegd mag je hier twee verschillende stemmen uitbrengen. Allereerst heb je een constituency vote waarin degene met de meeste stemmen wordt verkozen. Dit zijn kleine regio's, binnen Glasgow alleen zijn er al meerdere. Daarnaast zijn er ook stemmen voor de regio. Hierin geldt een vergelijkbaar systeem als in Nederland, waarbij het percentage van de stemmen bepaalt hoeveel mensen er van jouw partij in het parlement komen.

Omdat dit systeem zo bijzonder is, zie je dat daar ook de campagnes op worden aangepast. Zo voert de SNP (de Scottish National Party, die al jaren aan kop staat en ook nu de verkiezingen gaat winnen) een campagne waarin het draait om #BothVotesSNP. In veel constituencies weten ze dat ze de grootste zullen zijn, en omdat daar meeste stemmen gelden telt, zullen ze die zetels sowieso krijgen. Zij hopen dus dat je daarnaast ook je proportionele stem op hen inzet, want daar staan ze volgens de peilingen iets lager.
Omdat de SNP in veel constituencies een duidelijke leiding heeft, voeren veel partijen dan ook vooral campagne voor die tweede stem. Met uitzondering van enkele gebieden waar de Conservatieven de constituency zetel gaan behalen, en volgens mij zijn er nog twee zetels die Labour waarschijnlijk wel vasthoudt, krijgen partijen als de Liberaal democraten en de Green Party het nooit voor elkaar om die zetels binnen te halen. Hun campagnes zeggen dus allemaal, vul ons alsjeblieft in als Second Vote.

Wat ik daarbij ook interessant vind is dat eigenlijk geen enkele andere partij het heeft over regeren. Waar in Nederland iedereen zijn partijprogramma opstelt uit het idee van "als wij alle macht zouden hebben, dan zouden we dit willen doen", gebeurt dat hier totaal niet. De Greens, omdat zij momenteel al in een coalitie zitten met de SNP, zetten in op het feit dat zij waarschijnlijk ook deze verkiezingen weer nodig zullen zijn voor een pro-onafhankelijkheidskabinet. De andere partijen zetten zich in op het zijn van oppositie, en dat is het.

De vraag is dit keer dan ook niet of de SNP een meerderheid zal behalen, maar of ze een absolute meerderheid zullen krijgen. Als dat het geval is, dan is er geen coalitie nodig natuurlijk, en dat zou een duidelijk signaal zijn richting Westminster dat de Schotten toch echt wel op die onafhankelijkheid azen.
Wat wel opvalt, is dat de opkomst altijd bijzonder laag is. Waar de opkomst voor de verkiezingen in Westminster tussen de 70-80% liggen, is de opkomst voor de Schotse verkiezingen altijd zo rond de 50%. Waarom dat precies is weet ik niet, maar ik vind het wel fascinerend. Je begint je dan ook toch af te vragen in hoeverre dat signaal richting Westminster iets betekent, als slechts 50% van de stemgerechtigden gaat stemmen en daarvan dan iets meer dan de helft op de SNP stemt. Dat is in totaal toch niet super veel mensen...

Kortom, heel spannend gaat de uitslag waarschijnlijk niet zijn, maar toch omschrijven alle partijen specifiek deze verkiezingen als de belangrijkste verkiezingen tot nu toe. Hierbij doelen ze deels op de onafhankelijkheid, deels op de klimaatcrisis, en natuurlijk ook op de weg terug uit de coronacrisis. Ik ga nu maar even mijn stem uitbrengen en boodschappen doen, en dan zie ik jullie snel weer!

Reacties

Bep Rosing-Punt
Geplaatst op 30 mei 2021 om 11:39 uur
Dit verhaal had ik niet ontvangen en lees ik nu pas. Leuk, dat je over "de politiek" schrijft, daar had ik immers om gevraagd. Bedankt.

Marianne van Wilgenburg
Geplaatst op 08 mei 2021 om 23:36 uur
Ontzettend leuk om te lezen, wat je allemaal bezoekt en super dat je mee mocht stemmen. Wij horen hier dat de SNP waarschijnlijk maar 63 zetels haalt en geen 65 zetels, dus helaas geen meerderheid. Groetjes, oma

Plaats een reactie