Avatar Nikki van Eijk

Nikki van Eijk

De Falls of Clyde

Geplaatst op 22 april 2021 om 21:22 uurHet weer is schitterend en de reisrestricties zijn opgeheven, dus het was hoog tijd om weer eens een waterval van mijn lijstje af te strepen. Of eerlijk gezegd, een serie van drie watervallen, die gezamenlijk de Falls of Clyde worden genoemd.

Onderweg hierheen rijd je al constant naast de rivier. Het is echt een vallei, met de rivier laag in het midden, en heuvels aan beide kanten. De weg bevindt zich veelal ongeveer halverwege de heuvels, waardoor er genoeg haarspeldbochten waren om je goed zorgen te maken, en steile hellingen en dalingen tot wel 14%. Het zag er wel uiterst schitterend uit voor zover ik om me heen heb kunnen kijken in de momenten dat ik niet hard bezig was met opletten waar de weg ophield en de afgrond begon. Verder is het ook echt een rivier zoals je je die voorstelt van vakanties. Niet zoals de Maas of de Rijn in Nederland goed uitgediept, verbreed en dus geschikt voor scheepvaart, maar kronkelend en met grote stenen overal.

Eenmaal aangekomen bij de parkeerplaats van het bezoekerscentrum (wat overigens nog dicht is vanwege corona), waren er duidelijke bordjes richting de watervallen. Toch heb ik nog even rondgelopen door het dorpje, want New Lanark schijnt een UNESCO werelderfgoed te zijn. Overigens is deze hele regio al ontzettend oud, de Burgh of Lanark stamt uit 1140 en heeft veel invloed gehad. New Lanark is echter een gefaald socialistisch project uit de 19e eeuw, maar ziet er daardoor wel erg schattig uit. Het was gebouwd vanuit de inzichten van Robert Owen om de werknemers van de katoenfabrieken te helpen, maar helaas pakte het socialisme niet zo uit als men gehoopt had (na wat googelen blijken er meerdere van dit soort communities gesticht te zijn vanuit Owens visie, die het allemaal niet ver geschopt hebben).

De eerste waterval is direct te zien en horen vanuit het dorpje, en vanaf daar kun je een route volgen helemaal naar een dam bovenaan. Dit is een goed onderhouden pad en er waren redelijk wat mensen. De middelste waterval van de drie is het grootst en meest imposant, maar de drie watervallen samen worden gebruikt voor het opwekken van energie vanwege hun enorme kracht. Dit is de oudste waterkrachtcentrale in het Verenigd Koninkrijk. Helaas heeft het al dagen niet geregend en was er dus niet heel veel water, zoals je kunt zien op de foto's die ik heb geüpload in het gelijknamige fotoalbum. Google maar even op "falls of Clyde" om te zien hoe het er normaal gesproken uitziet. Desalniettemin was het alsnog imposant.

De Clyde watervallen zijn al lang een "toeristische" attractie, veel kunstenaars waaronder Turner hebben deze watervallen op het schildersdoek vereeuwigd. Daarnaast schijnt ook William Wallace langs deze route gevlucht te zijn en heeft hij in de buurt van de watervallen in een grot geschuild. Van 1999 tot 2014 hebben er ook slechtvalken gebroed, maar er hing een bordje dat het paar dat elk jaar terugkwam is overleden en dat er tot nu toe helaas geen nieuw paar een nestje heeft gemaakt. 

Eenmaal bovenaan bij de dam kun je de rivier oversteken en aan de andere kant lopen voor een ander uitzicht. Helaas had ik niet helemaal goed op de kaart gekeken en niet gezien dat er beneden niet zomaar een brug was. Bovenaan stond wel een bordje "eerstvolgende brug 3,5 mijl", maar 3,5 mijl klonk wel als een te belopen afstand. Inmiddels heb ik door dat die 3,5 mijl stroomafwaarts was, en niet per se het wandelpad. Toen ik eenmaal beneden was en tegenover New Lanark waar ik begonnen was, had ik dus de keus tussen omkeren en de hele route terug volgen, of doorlopen naar de volgende brug. Ik besloot hiertoe, aangezien het volgens een bordje "maar" drie kilometer was tot dat dorpje, en dat moest toch te doen zijn. Dat was het op zich ook wel, maar na al die hele tocht naar boven en weer naar beneden te volgen, en toen dus nog naar de volgende brug, besloot ik om een taxi te bellen die me terugbracht naar de motor. Anders was dat nog weer drie kwartier tot een uur geweest, en het was inmiddels al vrij laat.

Ook nog op de route langs de watervallen ligt de ruïne van Corra castle, een 16e eeuws kasteel. Dit kasteel werd hier gebouwd omdat het aan drie kanten wordt omgeven door kliffen en dus goed verdedigbaar was. De naam komt overeen met de naam van de middelste waterval waar dit kasteel ook op uitkijkt, genaamd Corra Linn. Linn is een Gaelic woord voor waterval, en alle watervallen van de Clyde falls heten [...] Linn. Corra is een Gaelic woord voor stuw.

Een lesje aan mezelf is dat ik de watervalbezoekjes moet bewaren voor momenten dat het geregend heeft, maar dat het alsnog wel ontzettend mooi was. Gelukkig regent het normaal gesproken vaak genoeg, en voor wanneer het dat niet doet heb ik nog genoeg dingen te zien die geen watervallen zijn. Zoals ik eerder al noemde, foto's staan in een nieuw fotoalbum, en een video met een compilatie van nog wat foto's en wat echte video's van de watervallen staan hier op de tijdlijn, of anders in het kopje video's.

Reacties

Kelly Easton
Geplaatst op 23 april 2021 om 11:00 uur
Absoluut prachtig! Ik wil helemaal meer tijd om ze zelf ook te gaan bezoeken. Behalve dat ik dan dus ook even dragers en een draagstoel moet regelen. Of een rolstoel die kan traplopen ???? Ook leuk dat je nu geschreven hebt over de achtergrond informatie, das leuk om te lezen :)

Marianne van Wilgenburg
Geplaatst op 22 april 2021 om 23:17 uur
We delen wel een gezamenlijke passie: WATERVALLEN. En jouw beschrijving doet me verlangen naar een bezoekje. Maar ja... nog even geduld. En voor jou....blijf genieten!

Plaats een reactie