Avatar Nikki van Eijk

Nikki van Eijk

Laatste update van 2020

Geplaatst op 21 december 2020 om 21:10 uurDe tijd vliegt om en zo is het ineens alweer het eind van december. Er is niet ontzettend veel gebeurd waar ik een losse blog over wilde schrijven, dus bij deze dan maar één grote update.

Op 13 december heb ik samen met Tatum een bezoek gebracht aan Dynamic Earth in Edinburgh. Dit is een soort museum/experience waarbij je terug in de tijd gaat en dingen leert over de aarde, zoals hoe geologische lagen worden gevormd en waarom er in verschillende delen van de wereld verschillende soorten dieren leven. Als je ooit in Corpus bent geweest, een beetje dat maar dan over de aarde. Ondanks corona was hier vrij veel mogelijk en waren er gewoon constant mensen bezig om de interactieve delen te desinfecteren nadat je ze gebruikt had. Verder waren we nog van plan om door Edinburgh te wandelen, maar omdat het erg hard regende hebben we toen toch maar besloten weer naar huis te gaan.

Daarnaast mocht ik ook weer terug naar de charity shop, want vanaf 11 december was Glasgow weer terug in tier 3 en mochten de winkels dus weer open. Dit is helaas echter van korte duur geweest, want op 2e kerstdag gaan we opnieuw in lockdown en gaan de winkels dus weer dicht. Een beetje jammer dus. Bijzonder en bijzonder jammer vind ik dat ze dit nog besloten hebben zo vlak voor de feestdagen. Iedereen had een nieuwe lockdown in januari wel aan zien komen, maar dat ze vijf dagen voor kerst nog even nieuwe restricties afkondigen en iedereens kerstplannen aan gort helpen, dat was toch een beetje zuur. Maar goed, dat kan er ook nog wel bij, en het is maar één jaar ten opzichte van alle anderen in ons leven.

Afgelopen zaterdag besloot ik om eens te gaan kijken of ik mooie kerstversiering kon spotten in Glasgow. Ik hoopte op mooi versierde winkelstraten en lichten door de stad, maar ik vond het eerlijk gezegd erg tegenvallen. Eerder deze maand had ik een post gezien van de universiteit dat ze de cloisters hadden versierd met allemaal kerstlichtjes, en ik wilde vooral hier een mooie foto van. Eenmaal naar de campus gefietst in het donker (oké, het was half vijf 's middags, niet echt laat maar helaas al wel donker...) was deze ervaring erg teleurstellend. Van alle zuilen die versierd waren, stonden van verreweg de meesten de lampjes uit, waardoor het er erg saai uitzag. Verder was de universiteit helemaal niet verlicht en was er dus eigenlijk niks om foto's van te maken, want alles was zwart. Maar weer terug naar huis dus...

Zondag ben ik dan nog één keer op avontuur geweest voordat de nieuwe lockdown in gaat, richting Falkirk. Dit ligt op ongeveer een halfuurtje rijden en er waren twee dingen die ik wilde zien. Oké, de binnenstad van Falkirk wil ik ook graag nog zien, ook omdat dit een bekende filmlocatie van Outlander was, maar je kunt niet alles in één dag zien (zeker niet als je pas tegen lunchtijd opstaat omdat je dagritme door de pandemie ontzettend verstoord is..).
Als eerst ging ik op weg naar de Falkirk wheel. Dit is een scheepslift waarbij boten vanuit een laag liggende rivier met een soort lift worden gehesen naar een hoger gelegen rivier om zo verder te varen. Er zijn genoeg youtube video's over gemaakt die leuk uitleggen hoe dat werkt, dus dat ga ik hier niet proberen.
Hij stond uit en het bezoekerscentrum was dicht; niet eens vanwege corona, maar omdat het winter is, maar het was toch een bijzonder indrukwekkend gezicht. Als je eenmaal boven gekomen bent moet je vervolgens door een 180m lange tunnel om daar bij nog een sluis uit te komen om verder te varen. Ook lag op deze plek een stuk van de Antonine wall en een paar kilometer verderop staat een oud Romeins fort. Hier had ik echter vandaag geen tijd voor.

Het was namelijk inmiddels al na drieën, en ik wilde nog voor zonsondergang bij de Kelpies aankomen, dus ik stapte weer op de motor. Een kwartier rijden later kwam ik aan bij het Helix Park, waar deze twee grote beelden staan. Ik had ze al eerder vanaf de snelweg mogen aanschouwen, maar vond ze toen eigenlijk tegenvallen qua grootte. Toen ik er dit keer direct naast stond, bleken het toch wel pittig grote constructies te zijn. Waarom ze hier staan en wat het precies zijn weet ik niet, het bezoekerscentrum sloot net toen ik aankwam. Het enige wat ik over Kelpies weet is dat ze mensen de zee in lokken en vermoorden. Omdat het inmiddels dus al vrij laat was, vroeg ik aan de eigenaar van de koffiekraam of het de moeite waard was om nog even te wachten tot het echt donker werd voor een mooie foto van de verlichting in de Kelpies. Zij vond van wel en dus kocht ik maar een koekje om me te helpen dit halfuur in de kou en miezer door te brengen.
Inderdaad toch wel de moeite waard, want het zag er gaaf uit in het donker. Ik had stiekem fellere verlichting verwacht als ik keek naar foto's die ik op google had gezien, maar mogelijk hadden die mensen super goede camera's of was er een speciaal evenement waarvoor ze in een bepaalde kleur verlicht waren of zoiets. Nu ja, het was toch mooi.

Nu kijk ik vooruit naar 2021, waarin ik hopelijk een stuk meer mooie plekjes van Schotland mag ontdekken. Ik heb nog circa 7-8 maanden hier om die buitenlandervaring zo mooi mogelijk te maken (als ik niet vanwege Brexit ineens het land uit wordt geschopt of zelf liever naar huis kom omdat er een burgeroorlog uitbreekt ofzo..). Ik wens jullie allemaal gezegende feestdagen en ik hoop voor ons allemaal dat 2021 ons meer goeds brengt dan 2020.

(Foto's van Falkirk staan in een nieuw fotoalbum)

Reacties

Bep Rosing-Punt
Geplaatst op 23 december 2020 om 11:17 uur
Ik geniet van je verhalen en ik bewonder je enthousiasme om de omgeving te bekijken. Er is daar veel interessants te zien. Goede kerstdagen. tante Bep en Ninjo

Patrick van Eijk
Geplaatst op 21 december 2020 om 23:10 uur
Wat fijn om weer een stuk van jou te lezen. Jij ook een fijne feestdagen en een knuffel van je oom

Marianne van Wilgenburg
Geplaatst op 21 december 2020 om 22:03 uur
Wat een indrukwekkende paardenhoofden en toch wel een mooi gezicht in het donker. En wat naar voor je om al je kerst en oud en nieuw bezoekjes in het water te zien vallen. Maar je hebt gelijk door te zeggen "wat is nu een jaar op een normaal mensenleven". We komen er met zijn alleen wel doorheen. Dus blijf gezond en opa en ik wensen je een fijne "aangepaste" kersttijd en een nieuw jaar, waarin we elkaar eindelijk weer kunnen omhelzen.

Plaats een reactie