Avatar Nikki van Eijk

Nikki van Eijk

Opvallende dingen in Schotland pt. 1

Geplaatst op 21 november 2020 om 13:59 uur



EDIT: Na het schrijven kwam ik erachter dat deze blog een stuk langer is dan mijn anderen tot nu toe, oeps.. Bereid je voor!

Dit is een ander soort blog post dan je normaal van mij krijgt, maar er zijn best wel veel kleine dingetjes die me opvallen sinds ik hierheen verhuisd ben. Deze dingen zijn vaak niet het noemen waard in een andere blog, maar zijn toch leuk om te delen. De dingen die mij opvallen zijn zeker geen afspiegeling van alle bijzondere dingen hier, en zeggen waarschijnlijk meer over mij dan over Schotland, maar ik hoop dat jullie het toch leuk vinden om dit te lezen.

Ik ga proberen om de dingen op te delen in grote categorieën zodat er nog een beetje orde in zit. Dit laat ook duidelijk zien wat voor dingen ik meemaak, want de grootste groepen zijn “het verkeer” of  “boodschappen doen”. Zo spannend is mijn leven.

Verkeer:
1. Er zijn veel blauwe auto’s hier. Dat was één van de eerste dingen die me opviel. Na iets beter kijken zag ik dat er ook vrij veel rode auto’s zijn. Om er zeker van te zijn dat dit niet aan mij ligt, heb ik hier wat onderzoek naar gedaan. Zowel in het VK als in Nederland staan blauwe en rode auto’s respectievelijk op de vierde en vijfde plek met meest populaire autokleuren. Maar terwijl dat in Nederland slechts goed is voor 12,5% en 6,3% van de verkoop (in 2016), is dat in het Verenigd Koninkrijk toch wel 16,1% en 10% (in 2018). Er zijn dus daadwerkelijk meer blauwe en rode auto’s dan in Nederland!
2. De meeste fietsen hier hebben geen standaard, waardoor ze altijd ergens tegenaan moeten staan. Super onhandig!
3. Zoals sommige mensen misschien weten is het gebruikelijk voor motorrijders om elkaar te groeten door een hand op te steken. In Nederland gaat dit prima, want je steekt je linkerhand op en de ander passeert jou ook aan de linkerkant. Hier voelt het heel gek, want je moet met je linkerhand nu dus richting de rechterkant zwaaien om de tegemoetkomende motorrijder te groeten.
4. Behalve in grote steden en rond grote kruispunten zijn er op de snelweg geen matrixborden. (Ik heb dan ook geen idee hoe ze het aangeven als er een ongeluk is of file of wegwerkzaamheden).
5. Daarop aansluitend is er ook nergens straatverlichting. Zodra je de stad uit bent is er geen verlichting meer. Super goed voor weinig lichtvervuiling, maar als ik heel eerlijk ben stiekem best wel eng! Snelwegen hebben wel per rijstrook reflectoren, zodat je nog wel redelijk binnen je baan kunt blijven, maar behalve dat is er niks te zien.
6. In plaats van borden die je de weg wijzen staat er veel op de weg geverfd. Als er een kruispunt is waarbij je kunt kiezen uit de snelweg de ene of de andere kant op bijvoorbeeld, dan staat er op de betreffende rijstroken geverfd M8 East of M8 West. In Nederland ken ik hier maar weinig voorbeelden van, het eerste wat me te binnen schiet is het Kleinpolderplein, waar A20 en A13 op de rijstroken geverfd staat.
7. Fietspaden (als ze er zijn) zijn hier groen geverfd in plaats van roze/rood zoals bij ons in Nederland. Daarnaast deel je dus vaak de weg met de bussen en taxi’s.
8. Auto’s zijn vaak best bang voor fietsers, of in ieder geval heel voorzichtig. Ze rijden met een grote boog om je heen en durven niet in te halen als er tegenliggers in, terwijl een Nederlander allang voorbij gescheurd was.
9. Daarop aansluitend, je mag bijna overal gewoon fietsen (behalve op de snelweg, duh..) en dat idee is echt heel eng. Buiten de bebouwde kom mag je hier 60 mijl per uur (ongeveer 95 km/u) als er geen andere bebording is, en daar mogen dus ook gewoon fietsers rijden… Zonder fietspad of wat dan ook, gewoon een beetje door de heuvels fietsen terwijl auto’s met 95 voorbij scheuren. Mij niet gezien!
10. Kruispunten zijn ontzettend onhandig ingericht en je staat bizar lang stil voor stoplichten. Niks geen slimme stoplichten zoals bij ons. Daarnaast krijgen de richtingen tegenover elkaar tegelijk groen, wat prima is als beide kanten alleen rechtdoor mogen, maar zodra er auto’s afslaan wordt het chaos. Auto’s die afslaan moeten dan wachten voor de auto’s die wel rechtdoor gaan de andere kant op, en afhankelijk van hoe breed de weg is, moeten de andere auto’s voor rechtdoor dan dus wachten op die ene auto die af wil slaan.
11. Benzine is hier goedkoper dan diesel. (En überhaupt goedkoper dan in Nederland, heb laatst getankt voor £1,12 (ongeveer €1,23).
12. Je kunt hier met bussen het halve land door en dat is vaak goedkoper dan de trein. Moet je je voorstellen dat er een directe busverbinding van Den Haag naar Groningen was bijvoorbeeld, en dat die dan nog redelijk vaak per dag ging ook nog. Ik keek laatst naar busreizen richting Inverness, en het is niet alleen veel goedkoper dan de trein, maar het duurt even lang!

Boodschappen
13. Er zijn ontzettend veel magnetronmaaltijden. En dan niet die simpele lasagne of bami met babi pangang die bij ons in de supermarkten liggen, maar echt van chicken tikka masala tot een Sunday roast, je kunt hier alles krijgen.
14. Pakjes en zakjes aan de andere hand, nergens te vinden. Waar wij in Nederland dol zijn op makkelijke recepten van een beetje water toevoegen en je hebt een saus, heb je hier alleen keus uit alles zelf maken of een kant-en-klaar gerecht. (Ik moet zeggen dat Duitsland trouwens de kroon spant als het om zakjes gaat)
15. Iedereen houdt hier van groot-verpakkingen. Je kunt hier gemakkelijk 5kg macaroni kopen. Er zijn speciale schappen in de supermarkt voor bulk buy producten waar verpakkingen tussen zitten die ik niet eens in hun eentje mee zou kunnen nemen op de fiets, laat staan met andere boodschappen erbij. (Theorieën die ik hierover heb hebben deels te maken met het feit dat huizen hier misschien groter zijn wegens minder ruimtegebrek zoals in ons kleine kikkerlandje, of het feit dat mensen verder moeten reizen om bij een supermarkt te komen en dus minder vaak boodschappen willen doen)
16. Gerelateerd daaraan hebben ze dus ook weinig in kleine verpakkingen. Dingen als crème fraiche en slagroom komen in Nederland vaak in verpakkingen van 125ml, hier zit je gelijk met 300ml opgescheept. Kleine halve liter pakken melk, koop maar gelijk een pak van een liter.
17. Gewone zakken chips zijn hier in de minderheid. De meeste zakken die je vindt hebben kleine zakjes erin. Misschien is het een slimme versie van portion control, maar voor mij lijkt het vooral plastic verspilling.
18. Rijst uit de magnetron. Super populair. Ik had moeite om gewone rijst te vinden. (O ja en snelkookrijst bestaat ook niet, dus ik moet vervolgens wel een kwartier wachten tot het gekookt is. Toch maar magnetronrijst die in 3 minuten klaar is?)
19. Producten hebben hier vaak een erg korte houdbaarheidsdatum. Ik vermoed dat dit te maken heeft met wetten en dat ze bang zijn dat mensen ze aanklagen of iets dergelijks, maar ik vind het bizar. Ik koop een zak met appels, houdbaar tot 2 dagen later. Stokbrood met kruidenboter uit de koeling? 3 dagen houdbaar. Dat mijn appels na anderhalve week nog gewoon te eten zijn als je ze in de koelkast bewaard, dat zal wel aan mij liggen…
20. Er wordt hier ontzettend veel plastic gebruikt. Zoals ik al noemde van de chips zit er vaak veel onnodig verpakkingsmateriaal in je spullen. Als ik boodschappen bestel krijg ik ook echt 6 plastic tasjes bij mijn bestelling, die ze vervolgens niet terug willen hebben zoals Picnic dat doet bijvoorbeeld, of de kratten van Jumbo en Albert Heijn.
21. Veel van de groenten die ik hier koop zijn gekweekt in Nederland.
22. Supermarkten in het algemeen hebben meer weg van de hypermarchés in Frankrijk dan van Nederlandse supermarkten. Nu moet ik wel zeggen dat dat vooral gaat om de grote supermarkten, maar sowieso is het systeem hier heel anders. Kleine supermarkten zitten overal en nergens, en heel dicht bij elkaar. Dit zijn supermarkten die vaak wel groter zijn dan een AH to go, maar niet zo groot als een normale supermarkt. Dan heb je middelmatige supermarkten, waar er minder van zijn maar die overeen komen met je gemiddelde Nederlandse supermarkt. Maar wat wij niet hebben en zij wel is dus dat bovenste niveau, van immense winkels die van alles verkopen. Niet zoals de Albert Heijn XL waar ze gewoon heel veel boodschappen verkopen, maar hier verkopen ze speelgoed, elektronica, huisraad, kleding en dat soort dingen.
23. Supermarkten zijn ook lang open, vaak van 6 tot 11 of toch in ieder geval van 7 tot 9 elke dag, geen uitzondering voor zondagen. Ook zijn er vrij veel gewoon 24/7 open, hoewel ze in de avond geen alcohol meer mogen verkopen (nee, niet vanwege corona, maar überhaupt al niet).
24. Vanillesuiker en klopfix zijn dingen die hier niet bestaan (oké dit is me alleen opgevallen omdat ik een taart ging bakken met een Nederlands recept).
25. Poedersuiker komt niet in een bus maar gewoon in zo’n papieren zak zoals bloem en andere suiker. Ook heet poedersuiker hier “icing sugar”, ondanks dat je met poedersuiker een stuk meer kan dan alleen icing maken.

Overige dingen
26. Op de radio is veel reclame voor rijden als je moe bent. De ‘slogan’ is “driving tired kills” en ze raden je aan om pauze te nemen en een dutje te doen als je moe bent.
27. Mensen spreken je hier zomaar aan op straat, bijvoorbeeld bij een bushalte of soms zelfs bij een stoplicht. (Dit schijnt echter iets typisch te zijn voor Glasgow hoorde ik van iemand die zelf eerst in Dundee woonde en nu in Glasgow woont)
28. Ondanks dat Glasgow de grootste stad van Schotland is en een echte industriestad, is het hier ontzettend groen. Er zijn veel parken en bomen en je zit binnen een paar minuten in de middle of nowhere zodra je de stad uitrijdt.
29. Het stereotype van de Britse meisjes met oranje foundation en grote nepwimpers bestaat niet voor niets, er lopen echt veel meisjes zo rond.
30. Er zijn veel straatmuzikanten van allerlei verschillende leeftijden. Ik zag laatst zelfs een hele band met instrumenten als een trompet en een cello. (Naast muzikanten helaas ook redelijk wat mensen die met microfoons hun mening verkondigen)
31. Het alcoholprobleem is groot hier. (Mede daarom dus die regel dat je in de avond (en in de vroege ochtend) geen alcohol mag kopen). Het enige nadeel is, mensen zijn er trots op dat ze zoveel drinken, en het probleem wordt dus niet echt als probleem gezien door de meerderheid van de populatie.
32. Charity shops bestaan. Ik heb dit al eerder belicht in het kader van mijn eigen vrijwilligerswerk, maar dit schijnt een typisch concept te zijn.
33. Britten zijn er onwijs trots op als producten in Groot-Brittannië geproduceerd zijn. Op Britse kipfilets staat een grote Britse vlag bijvoorbeeld, terwijl ik dat in Nederland nog nooit gezien heb! Daarnaast heb ik hier in Schotland ook nog de keus uit kip met een Britse vlag, of specifiek Schotse kip met een Schotse vlag! Want je moet je natuurlijk wel onderscheiden en het duidelijk maken dat je boodschappen Schots zijn en niet zomaar Brits.
34. Merken hebben hier een andere naam, en dan bedoel ik niet gewoon een Engelse vertaling van het merk. De eerste dingen die ik nu kan bedenken zijn het feit dat Dreft hier Fairy heet, en dat Ola hier Wall’s heet, of dat Opel hier Vauxhall is.
35. Entertainment dingen zoals bioscopen, bowlingbanen en restaurants zitten vaak gezamenlijk op één locatie, wat ze een “leisure park” noemen.
36. Scheurkalenders bestaan hier niet. Je hebt wel een paar “page-a-day” kalenders, maar dit zijn vaak staande kalenders die je op een bureau neerzet.
37. We krijgen hier nog papieren telefoonboeken thuisbezorgd.
38. Er zijn veel taxi’s. Je ziet het vaak in televisieseries wel over plekken als Londen, maar er zijn gewoon veel taxi’s in het hele land. Vermoedelijk omdat het openbaar vervoer te wensen overlaat, in tegenstelling tot in Nederland.


Reacties

Elly van Eijk
Geplaatst op 22 november 2020 om 11:31 uur
Echt heel leuk om te lezen!

Patrick van Eijk
Geplaatst op 21 november 2020 om 21:41 uur
Wat leuk om het te lezen je krijgt toch een beeld van een land aan de andere kant van de noordzee ( als ik me aardrijskunde nog goed weet). Ik kijk al uit naar je volgende belevenissen

Bep Rosing-Punt
Geplaatst op 21 november 2020 om 15:46 uur
Boeiend verslag. Je vertelt dingen, waar ik me erg voor interesseer: hoe het leven van alle dag is. Dit was altijd een belangrijk deel van de achtergrond van een boek dat we onder handen hadden bij de leeskring. Ik noemde dat: culturele kleur. Weet je dat Bill Cowan, de man van mijn zusje Ankie, uit Glasgow komt en al lang Canadees is. Ik wil hun jouw verhaal doorsturen; zij zullen er ook van genieten. Ankie moet het natuurlijk voor Bill en zijn zus vertalen. Bedankt Nikki en groeten van Ninjo

Marianne Van Wilgenburg
Geplaatst op 21 november 2020 om 14:15 uur
Geweldig, geweldig geestig, al die kleine en grote verschillen. En wat leuk om dat allemaal te combineren tot " typisch Brits of Schots". Ga zo door, dan kunnen we het uitgeven als boek(??).

Plaats een reactie