Avatar Maxime Van der Maazen

Maxime Van der Maazen

Gambiaanse cultuur

Geplaatst op 26 maart 2021 om 21:16 uurAfgelopen weekend heel sociaal en lokaal gedaan met onze Gambiaanse vrienden.Vrijdag hebben we op het strand gegeten. Het koken was wat improviseren (zie foto’s). Een soort van barbecue of hoe je het ook wil noemen. Het viel soms om door de wind. En ja, met eten en al! Niemand keek er raar van op behalve Jet en ik natuurlijk ;)
Zaterdag zijn we met iedereen van onze compound naar het strand geweest. De kok, Mariama, had een heerlijk diner gekookt.
Zondag gingen we naar onze vriendin en collega, Fatou. Zij en haar familie hebben ons een Gambiaans gerecht leren koken. Om dit vervolgens heerlijk op te eten op het strand. Tijdens het koken, werden we helemaal ondergedompeld in haar familie. Kinderen in een doek op je rug, op schoot, ondertussen nog wat groenten schillen en wat bakken op het kampvuur. Fatou had twee Afrikaanse outfits laten maken. Afrikaanser dan dat, kon het niet! Super gaaf om zo de cultuur en hun gewoontes mee te krijgen. 

Ook hebben we afgelopen week onze laatste week op de verloskamer gehad. Nog even de laatste foto’s gemaakt met het team. We gaan elkaar missen. Zij om onze hulp zodat zij kunnen zitten met hun telefoon. En wij om hun relaxte houding. Alles is hier veel losser, minder moeten. Heerlijk, daar kan ik echt aan wennen. Al is het hier soms ook iets te haha. Onze laatste dag was nog heel druk dus we hebben alles voor een laatste keer nog eens goed kunnen oefenen, zoals zelfstandig een aantal bevallingen gedaan, episiotomie zetten (oftewel een knip zetten), hechten met beperkte middelen. We draaien er onze handen er niet meer voor om. Heel grappig om dat verschil te zien met de eerste week. In mei moeten Jet en ik bewijzen dat we het in België ook kunnen. Maandag starten we met een paar weken consultaties doen. Hopelijk pikken we hier en daar toch nog een bevalling mee, want dat is toch wel het leukste om te doen!

Wat ook typisch Afrikaans is, is dat geen enkele dag gaat zoals gepland. Wij zaten aan onze scriptie. Krijgen we de mededeling dat de band van de auto slap is en we toch echt even naar de garage moeten nu de band nog niet volledig slap is. Dag scriptie, hallo garage. Alhoewel garage kun je het niet noemen. Het is gewoon langs de weg, in het zand, tussen een paar opgestapelde banden. Er zat een spijker in en ze hebben de band gelijmd. Ja echt, gelijmd! Speciale voor rubber dan wel. Ik had je niet geloofd als ik het niet met mijn eigen ogen gezien had. Blijkbaar kan het, want de band is weer hard. Het was binnen 5 minuten gemaakt. Toen we thuis kwamen, hadden we geen stroom en water. Overdag geen probleem, behalve dan met plassen en douchen. Het is nog licht genoeg om te zien. ‘S avonds haal je ouderwets de kaarsjes tevoorschijn. Echt te gezellig. Maarja er was dus ook geen WiFi dus werken aan onze scriptie hebben we losgelaten. Dat doen we morgen maar. We zijn naar Fatou geweest om gezellig wat te koken. Weer een ander Gambiaans gerecht. Je weet hier nu eenmaal nooit hoe je dag loopt! Maar toch wel een hele leuke verrassende wending van de dag. 

Dat was hem weer. Tot de volgende. 
Liefs,
Maxime

Reacties

Gerrievandervenne
Geplaatst op 28 maart 2021 om 13:47 uur
Ik zie dat je het nog steeds naar je zin hebt.????????????

Plaats een reactie