Avatar Maxime Van der Maazen

Maxime Van der Maazen

Heftige nachtdiensten

Geplaatst op 02 maart 2021 om 21:59 uurHi Iedereen,

Er is ons een aantal keer gevraagd om te helpen met nachtdiensten. Deze zouden heel druk zijn. Heel fijn voor onze aantallen, maar wel een heel ander ritme want de nachtdiensten zijn hier van 20u-8u. Het zou 12u flink rennen zijn en hopen dat je pauze hebt. Nu we de dienst kennen, durfden we het wel aan. Maar inderdaad, ik heb denk ik een half gezeten in 12u tijd. 

In de eerste nacht heb ik een tweeling bevalling gedaan. De eerste baby kwam zonder complicaties op de wereld. De tweede baby lag in stuit dus dat was een moeilijkere bevalling en die heb ik de verloskundige laten doen. Ik heb hier eerder twee stuitbevallingen gezien en ze trekken er behoorlijk aan en dat is niet iets waar ik me comfortabel bij voel om te doen. Ook deze verloskundige, een man, trok eraan en het kind had hierdoor een slechte start waardoor Jet en ik moesten helpen met beademen. Gelukkig heeft dit kindje het gered! Hij had zo hard getrokken dat de schouder uit de kom was. Je kunt je wel voorstellen dat ik dus een beetje twijfelde aan de kennis van deze man. Na deze bevalling ging de man bidden. Hij bleef 4 uur weg. Ja, dat kan hier! De andere verloskundigen waren gezellig aan het kletsen en sliepen om de beurt een paar uurtjes. Het gevolg: Jet en ik hadden het druk en deden de gang min of meer zelf. Lekker voor de aantallen. Voor de eerste keer zelfstandig hechten kunnen we ook afvinken. Check!
Op een gegeven moment was het zo druk dat we het niet meer met twee konden dus heb ik een verloskundige wakker gemaakt. Ze was hier niet heel blij mee maar ze zag wel dat het nodig was en kwam ons helpen. Dit was maar goed ook, want er werd geroepen: “nurse, help me”. Deze vrouw was door de mannelijke verloskundige een paar minuten geleden opgenomen. Maar hij was nergens te bekennen. Toen ik om het hoekje keek waren de beentjes er al uit. Weer een stuitbevalling dus. Ik riep om hulp. De vrouwelijke verloskundige ondernam direct actie. Ze had de mannelijke verloskundige ondertussen ook gebeld om te helpen. Stuitbevallingen zijn zijn specialisatie. De baby zat namelijk vast. En zij weer trekken. Dit zorgde ervoor dat de baby zijn handjes omhoog deed langs zijn hoofd en zijn hoofd naar achteren deed. Zo is er nog meer ruimte nodig in het bekken om de baby er doorheen te kunnen persen en dat had deze moeder niet waardoor het kind vast zat. De Gambiaanse oplossing: nog harder trekken. Niks handgrepen toepassen, nee trekken. Maarja vast is vast dus trekken heeft dan geen zin. Ondertussen zagen Jet en ik de navelstreng wit worden, oftewel teken van geen zuurstof. Alles werd slap. Het duurde te lang! De vrouwelijke verloskundige was inmiddels weggelopen. Die dacht dat is niet meer te redden en als ik het niet zie, ben ik niet verantwoordelijk. De baby is uiteindelijk na veel trekken er dood uitgekomen. Jet en ik hebben geprobeerd te reanimeren maar dit was tevergeefs. We wilden het echter niet gelijk opgeven! 
Dit is dus het gevolg van onkundig handelen. Het beeld van deze baby tijdens en na de bevalling is er ook een die ik niet snel meer van mijn netvlies krijg. En niemand leek er mee te zitten. Alles ging gewoon door. Dit gebeurt hier natuurlijk veel vaker dus zij kijken er niet meer van op, maar voor ons stond de wereld echt even stil terwijl alles gewoon doorgaat. Ook wij moesten het even “parkeren”. Wat de drukte was nog niet over. Het was pas 2u. 

Later deze nacht vroeg de mannelijke verloskundige nog een second opinion. Hij dacht dat een vrouw die een uur geleden bevallen was, nog een tweede baby in de baarmoeder had zitten. Nou, dan hadden we die vrouw wel horen roepen van de weeën en zou ze bloeden. Ze lag er nu heel rustig bij. Ik vond het een bijzondere diagnose die ik gelijk al in twijfel trok maar ik ben uiteraard braaf gaan kijken. Wat was het nu? Een veel te volle blaas die zo bol stond van urine. Echt geen tweede baby dus. Ik heb de blaas geledigd en alles was weer normaal. 
Dus ja, mijn mening over dat deze man hier werkt? Hij is echt gevaarlijk! Helaas is dat onmacht en kan ik daar niks aan doen. Het was een zeer leerzame nacht doordat we zoveel zelf mochten doen, maar tegelijkertijd ook heftig. 

De tweede nacht was deze man er ook weer. Het voelde echt als rennen om zijn schade te beperken. 
We moeten er echt even van bijkomen!
Niet alles is alleen maar leuk in Gambia. Hopelijk heb ik volgende week weer een iets vrolijkere update!

Liefs,
Maxime

Reacties

Irene
Geplaatst op 08 maart 2021 om 20:05 uur
Wat heftig Maxime! Probeer het van je af te zetten want jullie doen echt goed werk daar!

Inge
Geplaatst op 03 maart 2021 om 14:56 uur
TJonge jonge Maxime. Wat hard zijn ze daar! En onkundig! Zij zouden hier stage moeten kunnen lopen, denk ik dan. Keep up the good work!

Joris
Geplaatst op 03 maart 2021 om 09:18 uur
Bizar verhaal hoor Maxime. Daar kunnen wij ons helemaal niets bij voorstellen. Goed dat je het van je afschrijft en dat je de ervaringen met Jet kunt delen. Pas goed op elkaar!

Plaats een reactie