Avatar Maxime Van der Maazen

Maxime Van der Maazen

Avonturen op stage

Geplaatst op 17 februari 2021 om 20:40 uurHi iedereen,

Weer een aantal interessante belevenissen op stage. 

De vloer in het ziekenhuis stond blank. En niet een beetje, maar natte sokken blank. Er zitten putjes in de vloer en het water kwam terug omhoog vanuit de riolering. Stinken! Na een paar dagen hebben ze toch maar iemand gebeld van de overheid om de riolering uit te zuigen. Hopelijk morgen geen water en stank meer!

Ook hebben we een ritje met een ambulance gehad. De vrouw had specialistische zorg nodig en dit kon enkel het ziekenhuis in Banjul geven. Nou, hij ging ervoor! Je kunt hier op de wegen echt niet harder dan 80km/u. In de grote steden zijn ook veel files. Laat Banjul nu net de hoofdstad zijn van Gambia dus heel druk. 
Het gevolg: je zigzagt overal doorheen, spiegels worden ingeklapt om te voorkomen dat andere auto’s geraakt worden. En dat terwijl niemand een gordel om kon doen. Het was namelijk een kleine ambulance. Er kon geen brancard in waardoor je in de kofferbak kon zitten. Meer ruimte (er zaten zo’n 7 mensen ingepropt) maar gordels om doen was geen optie. 

Machteloosheid is hier ook een thema. Ze hebben hier niet de kennis die wij hebben. “Als je bevalt op handen en knieën, ga je dood.” Dat is de overtuiging hier waardoor dus iedereen op haar rug moet bevallen.Als ze de kennis wel hebben dan willen ze de verantwoordelijkheid niet nemen waardoor ze “papierwerk doen” terwijl er ondertussen een kritische situatie ontstaat. Zo was er een vrouw omzettend aan het bloeden na haar bevalling. Ik kwam met relatief simpele oplossingen, zoals de baby aan de borst leggen en blaas ledigen. Maar nee, ze wachten nog even af. Jet en ik konden het niet geloven. Uiteindelijk hebben ze met zware medicatie het bloeden laten stoppen. Ze werd helemaal wit (dat is een heel gek gezicht bij een donkere vrouw!). Ze had ondertussen zoveel bloed verloren dat ze een bloedtransfusie nodig had. Dit had voorkomen kunnen worden! Heel frustrerend is dat. Maar gelukkig heeft ze het gered! Inmiddels hebben we wat vertrouwen gewonnen waardoor we zelf meer mogen doen en meer onze input kunnen geven. Zo hebben we vandaag voor elkaar gekregen om een vrouw op handen en knieën te zetten. Ik zal jullie de hele medische uitleg besparen. Maar kort uitgelegd: je doet dit omdat de baby verkeerd ligt en je dat wilt corrigeren. Met een verkeerde ligging van de baby kan persen lang duren.Ik voelde dat de baby er ongunstig voor lag dus ik vertelde haar mijn bovenstaande oplossing. Ze moest wat ongemakkelijk lachen en zei: “Dat doen we hier niet. Zo gaan ze dood.” Wij nogmaals onze uitleg doen en oké ze wilde het wel proberen. Toen kwam er een collega en ze moest zichzelf gelijk verantwoorden. Met als gevolgd dat ze de vrouw snel vertelde weer op haar rug te gaan liggen. Maar het was ons 5 minuten gelukt om iets van onze kennis over te dragen. En nog mooier, de baby was gedraaid! De verloskundige was helemaal verbaasd dat het werkte. Ik kon de bevalling zelfstandig afmaken. Heel leuk!

Ondanks het gevoel van machteloosheid is het ook ontzettend leerzaam. We leren echt complicaties herkennen zonder alle apparatuur die we in Nederland/België hebben. Wij staan bekend als de twee tubabs oftewel twee blanke. Zelfs de patiënten roepen vanuit hun kamer, tubab help me. Jet en ik zijn wat empathischer vergeleken met de andere verloskundigen. Dit is hun (medische) cultuur. Onze namen zijn maar lastig en kunnen ze niet onthouden. De verloskundigen hebben ons Gambiaanse namen gegeven, Mariyama voor mij en Fatou voor Jet. Dit zijn hele bekende Gambiaanse namen. Bijna iedereen heet zo. Inmiddels hebben ze wel door dat we hier niet op reageren. Enkele verloskundigen heten ook zo en wij denken dat ze die nodig hebben. Ze hebben er nu dus Jet en Max van gemaakt. Makkelijker te onthouden voor ze. En dit begrijpen wij.

Dit was het even voor nu. Het eten is namelijk klaar en door een Mariyama gekookt. Snap je het probleem?

Tot snel!

Liefs,
Maxime

Reacties

Plonie en Wim Smit
Geplaatst op 03 maart 2021 om 11:03 uur
Wat een mooi verhaal, kunnen jullie met de kennis en ervaring toch heel goede bijdrage leveren, veel succes en we zijn trots op jullie

Inge
Geplaatst op 24 februari 2021 om 16:48 uur
Ik heb een paar up-dates gemist. Ik heb nu in één keer alle verhalen gelezen. Jeetje wat een ervaringen en interessant ze terug te lezen. Goed bezig daar zeg!!

Maaike
Geplaatst op 23 februari 2021 om 11:12 uur
Hoi Maxime, wat gaaf om al je verhalen te lezen. Bijzonder om mee te maken. Geniet nog van je tijd daar, hopelijk kun je de mensen daar nog veel van je kennis bijdragen! Groetjes Maaike

Irene
Geplaatst op 22 februari 2021 om 13:40 uur
Leuk om jouw ervaringen te lezen Maxime! En elk stapje vooruit is er één! En dan heb je weer toch weer iets bereikt, hartstikke goed. En grappig van jullie namen zeg

Eric
Geplaatst op 19 februari 2021 om 21:04 uur
Hoi Maxime, Ongelooflijk maar geweldig wat je allemaal meemaakt. Dit is een avontuur wat je nooit meer vergeet. Door je verhalen beseffen wij weer in welke luxe we hier leven. Veel succes nog met je goede werk. Ik blijf je ervaringen volgen. Groetjes Eric

Astrid
Geplaatst op 18 februari 2021 om 12:59 uur
Wat een avonturen weer! Geweldig om te lezen. De namenkwestie is me duidelijk geworden. Ik kijk uit naar de volgende belevenissen.

Joris
Geplaatst op 18 februari 2021 om 09:19 uur
Leuk stuk weer Maxime. Jullie zijn goed bezig. Grappig om te lezen hoe snel een mens zich weer aanpast aan de lokale omstandigheden. Keep up the good work!


Geplaatst op 17 februari 2021 om 23:03 uur

Plaats een reactie