Avatar Maxime Van der Maazen

Maxime Van der Maazen

Eerste stageweek

Geplaatst op 12 februari 2021 om 16:54 uurHi iedereen,

Mijn eerste stageweek zit erop. En wat voor een! Wat een druk ziekenhuis is het. Vooraf is ons verteld dat er 30 bevallingen in 24u tijd kunnen zijn. Nou dit is niet overdreven! Het is echt chaos als iedereen tegelijk bevalt. 
Op dag 1 al zelfstandig een bevalling gedaan en bij 3 andere bevallingen geholpen.
Op dag 2 ook weer 3 bevallingen én een baby succesvol gereanimeerd. Al kan ik het officieel geen reanimatie noemen, want daar hebben ze niet de juiste apparatuur voor. De baby kwam er blauw en slap uit omdat de navelstreng te strak om zijn nekje zat. De verloskundigen laten het aan God over. Als de baby het overleeft, is dat Gods wil. Ze doen dus niet heel veel om die baby er weer bovenop te krijgen. Ze wrijven (en hard ook) op de borstkas en halen wat slijmen eruit, maar dat is het dan ook. Ze laten daarna de baby met rust om te zien of hij uit zichzelf hersteld. Dit gebeurt natuurlijk niet vanzelf! Er is wat zuurstof, maar dit heeft geen zin om te geven als de longblaasjes nog dicht zitten.
Maar het is ons gelukt, met wat improvisatie met de schaarse middelen, om de baby er bovenop te krijgen!Ik heb wel 100x thankyou gehoord. Daar doe je het voor!

De verloskundigen zijn hier ook vrij hardhandig naar de vrouwen toe. Je merkt echt als de vrouwen je hand mogen vasthouden, dat dit zo gewaardeerd wordt. Doordat ik enkel Engels kan en de vrouwen vaak enkel hun plaatselijke dialect, is communiceren lastig. Juist zo’n klein gebaar als een hand vast pakken, zegt genoeg. Daar is geen taal voor nodig. Maar de verloskundigen doen dit niet. Ook worden de verloskundigen hier boos als vrouwen op de grond of op handen en knieën willen bevallen. Enkel op de rug bevallen mag hier. Dit is de makkelijkste houding voor de verloskundigen. Een vrouw bevalt hier alleen. Familie heeft schone kleding, maandverband alsook een emmertje voor de placenta bij zich. Het ziekenhuis gooit niks weg en geeft niks gratis mee. Dit moet allemaal vanuit huis komen. Een hele bijzondere gewoonte vonden wij, maar het zorgt er wel voor dat de vrouwen onderling heel close zijn. Dit is dan wel weer mooi om te zien!
Al met al een week waarin we veel van de lokale gewoonten omtrent bevallen geleerd hebben. Wij gaan dit weekend bijkomen van alle indrukken op het strand!Reacties

Eddy
Geplaatst op 14 februari 2021 om 17:15 uur
Hai Maxime, wat een tegenstelling ten opzichte van wat we hier gewend zijn, maar wel een indrukwekkende ervaring! Bijzonder is niet alleen de omstandigheden van bevallen maar ook de omgang met de vrouwen en jammer dat dit nog steeds zo moet gaan.

Irene
Geplaatst op 14 februari 2021 om 16:49 uur
Wauw! Wat een succesvolle week al! En wat fijn dat je iets kunt betekenen voor de vrouwen daar. Geniet even van je vrije tijd. Xx

Elvira
Geplaatst op 13 februari 2021 om 08:54 uur
Hi Maxime, wat leuk om je verhalen te lezen en wat een ongelooflijk eerste week heb je gehad! Knap wat je allemaal hebt gedaan en nog gaat doen. Als dat zo doorgaat dan haal je het minimum aantal bevallingen met gemak ;) Veel plezier en geluk nog daar, liefs Elvira

Astrid
Geplaatst op 13 februari 2021 om 08:23 uur
Een intensieve en indrukwekkende week achter de rug. Wat een geweldig gevoel moet het je geven om iets bij te kunnen dragen aan een nieuw leventje. Blijf maar veel handen geven aan de bevallende vrouwen. Knuffel ook van je trotse moeder!

Joris
Geplaatst op 13 februari 2021 om 08:07 uur
Wat een indrukken en ervaringen doen jullie op zeg! Mooi om te lezen en de foto’s geven ons er een klein beetje beeld bij. Geniet van het strand. Hier is het bijzonder koud dus een beetje jaloers ben ik wel ;-). Knuffel van een trotse vader!

Plaats een reactie