Avatar Iris & Iris

Iris & Iris

Week 8

Geplaatst op 01 april 2019 om 20:02 uurLieve allemaal,

Alweer 2 maanden in Kenia!

Maandag weer naar het ziekenhuis gegaan. Vandaag stonden we beide in de treatment room. Er kwam een jongen binnen met een flinke wond op zijn hoofd die gehecht moest worden. De verpleegkundige hier waren verbaasd toen wij vertelden dat je in NL als verpleegkundige niet leert hechten. Daar zouden ze wel verandering in brengen in de tijd dat we hier zijn! Ook kwamen er leuke en interessante gesprekken naar boven tijdens de dienst. Een man kan hier trouwen met 10!! vrouwen. En ze snapte hier niet dat wij dat niet normaal vonden haha. "Wat zouden jullie dan doen als je vriend nog een vriendin meeneemt?" werd ons gevraagd. "Nou klap in zn gezicht verkopen en hem de deur wijzen". Alle collega's moesten hard lachen. "Wat zijn jullie streng zeg haha".

Dinsdag geen jiggers dit keer dus, vanwege de examens. Alsnog vroeg opgestaan om aan het project te werken. Echt flink opgeschoten en de literatuurstudie is afgerond en opgestuurd voor feedback. Het was niet zo heel zonnig, maar dat kwam goed uit! Voelde we ons niet zo schuldig dat we heel de dag binnen hadden gezeten. In de literatuurstudie moesten we ook tradities opzoeken binnen de Luo cultuur. Dit om meer inzicht te krijgen met waar we rekening mee moeten houden tijdens de voorlichting aan de focusgroep. Kort samengevat komen vrouwen binnen de tradities er niet zo goed van af en is de kans op hiv infectie erg groot. Dit en hetgeen wat ons gister uitgelegd werd heeft ons wel overtuigd hier geen vriend op te doen. Savonds nog yoga en gezellig eten bij Alkesh!

Woensdag een dagje ingepland om wat meer van Kenia te zien. Met de matatu richting Kit Mikayi; een grote rotsenformatie. Een korte maar leuke hike bracht ons naar een prachtig uitzicht. Hier even rond gehangen en tegen de avond weer richting huis voor small saturday. Met de groep lekker een drankje gedaan en iets gegeten bij Da Bar.

Donderdag zijn we weer naar het St. Consulata zieknhuis gegaan, Iris T nu in het laboratiorium en Iris K in de treatment room. We hebben een positieve hiv test gezien en een positieve zwangerschapstest van een meisje van 20. We waarderen het heel erg dat we overal bij worden betrokken en collega's alles willen laten zien. We krijgen veel vragen over hoe het in Nederland is en wat ze daar eten. Ze vinden het maar gek dat we niet 2x op een dag ugali eten (soort mais/meel vulling). Smaakt super droog, dus wij snappen niet hoe ze dat hier wegkrijgen. Maar volgens onze collega's hebben we dan echt de verkeerde geproefd en hebben ons aangeboden om het van hen te leren. 's Avonds les 15 en 16 van de yoga challenge gedaan, we zijn al op de helft en misschien een beetje leninger geworden.

Vrijdag weer een dagje ziekenhuis! Nog 1 lange, maar gezellige dag voor het weekend. Iris K stond in het lab vandaag en heeft leren bloedprikken. Iris T heeft in de treatment room meegeholpen. Het gaat allemaal al een stuk vlotter en beter gelukkig. We proberen ook steeds vaker zelf de iv te prikken, maar alleen nog bij volwassenen mannen haha! Aan het einde van de middag werd het wat rustiger en werden er kussens voor de dag getoverd, waar we op hebben leren hechten. Super gaaf, maar nog wel spannend om het op echte mensen te doen. Dat bewaren we voor later hier. 's avonds weer gezellig een drankje bij Dunga Hill gedaan en opstap geweest.

Zaterdag zijn we naar het centrum gelopen, langs de markt waar ze afrikaans stoffen verkopen naar de katholieke kerk. Mooi om zien en even tot rust te komen, het verschil tussen de stille kerk en de drukke straten is groot. Daarna nog een bezoek gebracht aan een van de hindoeïstische tempels, die zijn hier veel te vinden omdat er veel Indonesische mensen in Kisumu wonen. 's Avonds filmavond met ons vaste groepje en plannen maken voor de volgende dag.

En dan ist alweer zondag. De dagen, maar zeker het weekend vliegt altijd voorbij. Samen met Alkesh, Kristine en Mari zijn we naar Rusinga island geweest. Op een prachtig resort lekker geluncht, gechillt en de zonsondergang gekeken met goede gesprekken en een lekker drankje.

Zo langzaam maar zeker worden we steeds meer verliefd op dit land. De vriendelijke mensen, chille en rustige sfeer, prachtige natuur en het mooie weer natuurlijk! Gelukkig hebben we nog even hier en is de reis door Kenia rond voor wanneer onze familie komt.

Tot volgende week! Liefs, Iris & Iris


Reacties

Liesbeth
Geplaatst op 08 april 2019 om 14:18 uur
Hallo Iris en Iris. Dankzij Jac en Yvonne Derks volg ik jullie. Erg leuk om te lezen. Zeker omdat ik over twee weken ook in Kisumu ben. Wie weet tref ik jullie nog. Veel plezier en blijf veel indrukken opdoen!

Annette van Grotel
Geplaatst op 02 april 2019 om 21:57 uur
Het was weer leuk om te lezen Iris & Iris!

Plaats een reactie