Avatar Iris & Iris

Iris & Iris

Week 7

Geplaatst op 27 maart 2019 om 22:40 uurLieve allemaal,  

Oeps! We zijn deze week wat later met onze blog. We zijn nu al op 1/3e van onze tijd in Kenia! De tijd vliegt, maar we hebben al veel dingen gezien en gedaan en hebben de komende tijd nog een hoop leuks op de planning staan! 
 

Maandag zijn we naar het ziekenhuis gegaan, Iris K in de behandelkamer en Iris T in de apotheek. We kunnen de ochtendronde inmiddels iets beter begrijpen omdat we het handschrift van de arts beter kunnen ontcijferen. Onze collega’s zijn heel vaardig in het zetten van een infuus. Voor ons is dit nog een stuk lastiger, de venen zijn moeilijk te zien op een donkere huid. We hopen na onze stage in Nederland als pro’s terug te komen, infusen prikken op de goed zichtbare blauwe aders zal dan een fluitje van een cent zijn! ’s Avonds nog naar de yoga gegaan, we worden er steeds beter in! 
 

Dinsdag heeft Richard ons weer opgehaald voor het jigger project. Eerst zijn we naar het huis van Betty gereden. Betty heeft de afgelopen jaren veel gedaan voor de leerlingen die Stichting Klaartje Derks heeft gesponsord. Ze helpt nu af en toe mee met de jigger projecten. Ze is heel gastvrij en had een tafel vol Keniaans eten voor ons klaargemaakt met gebakken bananen, deeghapjes en Keniaanse thee. Een lekker stevig ontbijtje voor we begonnen met de jiggers! Het zag er super lekker uit en wij hadden flinke honger, dus ons bordje goed vol geschept. Hier maken ze gebruik van een speciaal soort groene banaan dat heel anders smaakt als de gele zoete bananen die wij gewend zijn. Met een lach op ons gezicht probeerde we het prakje op te eten, dat meer naar aardappelen smaakte. En dat om 9:30 ’s morgens!! Wel heel lief dat ze van alles voor ons had klaargemaakt, maar de volgende keer proeven we het eerst voordat we het hele bord volscheppen haha! 

Woensdag lekker aan het zwembad gezeten en flink aan ons project gewerkt! Het is deze week erg warm in Kisumu en we kleuren dan ook langzaam maar zeker bij. Omdat we vaak lange broeken dragen en in het ziekenhuis zijn gaat het minder snel als verwacht (gehoopt!). Ze vertelde ons dat het niet overal in Kenia zo warm was en dat wanneer we naar bijv. Naivasha reizen we echt wel een vestje moeten meenemen, daar kunnen wij ons nu nog niks bij voorstellen! ’s Avonds nog een rondje hardgelopen, rond 18:00 gaat de zon onder en is de temperatuur een stuk beter om te sporten. Daarna sushi gehaald voor small saturday met Mari en Kristine. 
 

Donderdag weer vroeg uit de veren en richting het ziekenhuis! Onze vast piki rijder haalde ons weer om 6:30 op. Hoewel het vroege opstaan ons niet altijd even makkelijk afgaat worden we tijdens de motorrit beloond met de prachtige zonsopkomst in Kisumu. Vandaag hadden we samen in de triagekamer meegeholpen. Hier moesten we alle nieuwe patiënten administreren. Dat gaat allemaal anders als in Nederland, hier moet dat gewoon op papier worden uitgeschreven. Vooral de namen en woonplaatsen zorgden voor lachwekkende situaties, omdat deze niet te spellen waren voor ons. Na de lunch meegeholpen in de behandelkamer, weer van alles gezien!
Aan het eind van de middag nog skypen met onze stagebegeleidster in Nederland en ’s Avonds ons gezicht nog even in de sportschool laten zien en aan het cadeau van Alkesh (onze landlord) gewerkt. Hij is vrijdag jarig en geeft dan het 1ste deel van zijn feest. 
 

Vrijdag weer een dienst in het ziekenhuis gedraaid. Iris T heeft meegeholpen in de MHC (mother health clinic) en Iris K in het laboratorium. Zooo schattig al die kleine kindjes hier! De kinderen vinden ons of heel interessant of heel eng. Het helpt dan ook niet echt mee dat we 9 van de 10 keer aan komen zetten met een flinke spuit haha. In het laboratorium worden bloed- en urineonderzoek gedaan om te kijken of iemand soa’s, parasieten of malaria heeft. Leuk om te leren hoe je bloedpreparaten maakt en om met behulp van een microscoop te kijken of iemand malaria heeft of niet. Na weer een gezellige en lange werkdag van zo’n 10,5 uur, nu eindelijk weekend!
Snel omgekleed en richting het feest van Alkesh, dat op het dakterras in het appartementencomplex werd gehouden. Een heel geslaagd 1ste deel van het feestje! Voor het 2e deel zijn we uitgenodigd om deze in Diani Beach (plaatsje aan de kust van Kenia) te vieren. Dat hoefde hij ons natuurlijk geen 2e keer te vragen. Heel ons groepje gaat mee en we hebben er al super veel zin in! 

Op zaterdag en zondag bijgekomen van het gezellige feestje en aan het zwembad gechillt. De kleren slijten hier aardig snel, dus er werd ook een bezoekje aan de Kibuye market gebracht. Op zondag is het hier erg druk omdat kledingverkopers van ver komen om hun waren te verkope. Kisumu heeft een van de grootste kledingmarkten in de omtrek. Hier worden voornamelijk tweedehands kledingstukken verkocht die uit Europa en Amerika komen. Voor 100sh (1,-) of minder verkopen ze hier alle soorten kleding. Verkopers roepen de prijzen in het Swahili, gevolgd door mzungu! als we langswandelen. ‘Buy 1 dress and get 0 for free!’ Het is een gezellige sfeer, we proberen steeds meer woorden in het Swahili te spreken, wat erg wordt gewaardeerd door de Kenianen. 
 

Volgende week starten de tentamens in de scholen gevolgd door een maand vakantie in april. Onze families komen eind april alweer en daarom hebben we de komende maand geen jigger project meer. In plaats daarvan gaan we beginnen in het tweede ziekenhuis! We zijn heel benieuwd hoe het daar zal zijn en hebben er al heel veel zin in! 

Tot volgende week! 

Liefs, 
Iris & Iris


Reacties

Piet Staat
Geplaatst op 28 maart 2019 om 00:17 uur
Genoten van jullie belevenissen dames, jullie doen goed werk daar en doen daarnaast heel veel ervaring op.

Plaats een reactie