Avatar Iris & Iris

Iris & Iris

Week 6

Geplaatst op 17 maart 2019 om 17:17 uurLieve allemaal,

We zijn inmiddels alweer in week 6 beland! Een drukke week voor de boeg. We zullen juliie weer even bijkletsen.

Paul en Richard van de stichting namen ons maandagochtend vroeg mee om 2 ziekenhuizen te gaan bekijken waar wij mogelijk kunnen gaan stagelopen. Het zijn beide privé ziekenhuizen in de omgeving van Kisumu. Het eerste ziekenhuis waar we een kijkje namen was van de organisatie Port Florence. We kregen een rondleiding door het ziekenhuis dat pas vernieuwd was. We waren erg verbaasd hoe mooi en schoon het ziekenhuis was, want hadden zelf een ander beeld bij de 'Keniaanse ziekenhuizen' op voorhand. De organisatie heeft meerdere locaties in Kisumu. Degene die wij hadden bezocht was de kleinste. Er waren een aantal units, maar niet zoveel patiënten. Echter de sfeer was er gezellig en de patiënten gaven aan tevreden te zijn over het ziekenhuis, goed om te horen dus! Het 2e ziekenhuis dat we bezochtte was st. Consulata ziekenhuis. Deze was een stuk groter en drukker! We werden hartelijk ontvangen door het hoofd van het ziekenhuis en kregen wederom een rondleiding. Hier maakte we kennis met het kleine en jonge team van het ziekenhuis, bestaande uit 9 collega's. We voelde ons meteen erg welkom en hebben veel zin om aan de slag te gaan in de ziekenhuizen.

Dinsdag weer naar een basisschool voor het jiggerproject! We werden weer hartelijk ontvangen door het hoofd van de school en het is nog iedere keer een hele sensatie als 2 blanken meiden het schoolterrein op komen haha. Op facebook staat een filmpje van het verwijderen van de jigger voor de mensen die hier benieuwd naar waren. Voor de andere mensen; sorry! Daarna nog even de stad in geweest en na yogales 5&6 een Hollandse pannenkoeken avond met Mari en Kristine. 

Woensdagochetnd zijn we met Richard naar het hoofdkantoor van de Port Florence ziekenhuis organisatie gegaan om te bespreken of we stage mogen lopen in een van de ziekenhuizen. We hebben besproken dat het eerste ziekenhuis dat we maandag hadden bezocht te klein is en dat er voor ons waarschijnlijk te weinig te doen is. We mogen nu twee dagen in de week in een van de grotere ziekehuizen stage lopen! We zijn heel blij dat de stichting ons zo heeft geholpen met het vinden van de stageplekken in het ziekenhuis. Echt een toevoeging aan onze tijd hier! 
Daarna zijn we nogmaals naar een schooltje geweest voor het jiggerproject, we zijn er inmiddels heel handig in geworden! 's Avonds weer gezellig met ons groepje gegeten. Ullie is inmiddels ook weer terug in Kisumu, dus we zijn weer compleet!

Donderdag was onze eerste stagedag in het ziekenhuis. Ondanks dat we allebei niet helemaal lekker waren met goede moed en veel zin richting het ziekenhuis gereden met ons inmiddels vaste piki rijder John! Iris K ging meehelpen in de apotheek en Iris T in de behandelkamer. Wauw, wat gaaf hier! Het is zo anders als gedacht, niks geen Keniaans tempo, maar hard werken! Patiënten worden snel en efficiënt geholpen volgens een strak schema. Het was erg wennen, maar de collega's zijn super aardig en behulpzaam! Omdat wij niet gewend zijn aan de tropische ziektes en natuurlijk de werkwijze in een Keniaans ziekenhuis was het vooral veel aantekingen maken en meehelpen waar kon. Maar de grootste uitdaging bleek toch wel het ontcijferen van het handschrift van de arts, écht onleesbaar. Wij dachten een lange tijd dat alles in het Swahili stond geschreven, geen touw aan vast te knopen. Gelukkig gaven de collega's ook toe dat zij er aan moesten wennen haha! Later op de dag ondervond Iris K zelf hoe efficiënt en goed de zorg in het ziekenhuis was, want werd zelf opgenomen. Waarschijnlijk iets verkeerds gegeten/gedronken, maar deze buikpijn werd gauw verholpen met een infuusje en een antibiotica kuurtje dat hier aan de lopende band wordt gegeven.
Wij staan toch liever aan de andere kant van de zorg ipv patiënt zijn! 's Avonds nog een yoga lesje geknald en beetje optijd naar bed, want ook hier beginnen de ochtenddiensten om 07:00uur helaas!

Vrijdag de 2e dag in het ziekenhuis! Beide met een schriftje vol aantekeningen en kladjes weer aan de slag gegaan om het voor ons Arabische handschrift te ontcijferen. Dat ging ons gelukkig een heel stuk beter af als dag 1. En inmiddels hadden we best de smaak te pakken. We mogen echt super veel doen in het ziekenhuis! Rondes lopen langs de patiënten, infusen prikken, antibiotica's en andere medicatie klaarmaken, injecteren. Maar ook mee met de moeder-kind consultatie, wat betekend schattige kindjes wegen, meten en vaccineren! Om 17:15 kwam John ons weer ophalen, moe maar voldaan weer terug naar huis en het weekend inluiden op Dunga Hill. Iris T ging nog een drankje in de stad doen. Wat een rustig avondje zou moeten worden eindigde in een boottour na de stapavond om 6uur 's ochtends. Een groot slaapgebrek, maar prachtige zonsopkomst vanaf het meer én nijlpaarden spotten!

Zaterdag en zondag lekker rustig aangedaan en bijgelslapen van de vorige stapavond. Beetje verder aan het project gewerkt en van het zonnetje genoten. Leonard is jarig vandaag en had een super lekkere lunch bereid voor ons met verse producten en wijn dat uit Italië was meegenomen. Echt lekker weekend gevierd en vanavond weer vroeg naar bed. Dan worden we om 6:30 weer opgehaald door John om naar het ziekenhuis te gaan.

Al met al een drukke week met veel nieuwe indrukken, nieuwe mensen en veel nieuwe ervaringen! Hoewel we blij zijn dat onze familie over 5 weken al langskomt, moeten wij nog niet aan de terug reis naar Nederland denken!

Tot volgende week!

Liefs, Iris & Iris


Reacties

Angelique en Oma Thijssen
Geplaatst op 21 maart 2019 om 17:34 uur
Hoi hoi, erg leuk om te lezen wat jullie allemaal doen Oma vind dat jullie mooi kunnen vertellen. Zeer interessant. En nog heel veel plezier van ons

Piet Staat
Geplaatst op 17 maart 2019 om 22:01 uur
Wat een prachtig verslag weer dames, wat doen jullie veel ervaring op en wat maken jullie veel mee. Heel leuk om dit allemaal te volgen.

Plaats een reactie