Avatar Iris & Iris

Iris & Iris

week 5

Geplaatst op 11 maart 2019 om 17:42 uurLieve allemaal,

Week 5 alweer! Hoewel bij jullie de temperatuur weer aan het dalen is, vermaken wij ons nog prima in het zonnige Kenia.
Oksana is helaas vorige week vertrokken, wat voor ons betekend dat we niet meer naar de kliniek kunnen. Deze week dus wat meer vrije tijd als normaal. 

In Nederland waren de meeste mensen volop carnaval aan het vieren, maar wij voelden ons allebei minder lekker. Niet extreem ziek of malaria, want we weten inmiddels de symptomen haha! Beetje rustig aan gedaan, veel cola gedronken en de laatste hand aan het project plan gelegd. 

Dinsdag gelukkig weer helemaal fit! Weer met Richard op pad naar een schooltje voor het jiggerproject. We zijn inmiddels overgestapt om kleine mesjes i.p.v. te pulken met een pincet. Hiermee gaat het een stuk makkelijker en het is vaak minder pijnlijk voor de kinderen. Weer een mooie opkomst van zo'n 30 kinderen! De kinderen krijgen ook medicatie mee voor thuis, zodat de jigger eitjes die misschien nog achtergebleven zijn alsnog doodgaan. Na de schoolvakantie die de basisschool kinderen hier in april hebben gaan we dezelfde scholen nog eens bezoeken die we afgelopen en komende weken langsgaan. Dit om te kijken hoe de scholen er dan voorstaan met het 'jigger probleem'. Op de terugweg naar huis nog wat groente en fruit langs de kant van de weg ingeslagen. Wanneer je de auto langs de kant van de weg stopt, komen er meteen vrouwen met manden op hun hoofd aan vol met verse groentes en fruit. Je hoeft de auto niet eens uit te komen en het is een stuk goedkoper als in de winkel, heel fijn dus! Omdat onze fanatieke sportplannen de afgelopen weken nog  niet echt van de grond zijn gekomen hebben we met een groepje afgesproken 2x per week de '30 days yoga challenge' te doen en 1x per week een ronde hardlopen door Kisumu samen met Alkesh. 

Woensdag weer op pad voor het jiggerproject. Op het schooltje waar we dit keer waren spraken de kinderen redelijk goed Engels, dus konden we ook simpele gesprekjes voeren met ze! Er waren zelfs kinderen die naar ons toekwamen om te vertellen dat ze geen last meer hebben van jiggers. Richard is 2 jaar terug zelf al eens eerder op het schooltje geweest. Goed om te horen dat het werkt dus. De scholen waar we komen vertellen ons vaak weer over andere scholen waar veel kinderen ook last hebben van jiggers. Nadat we klaar waren naar 2 van deze scholen gereden om navraag te doen. Ze waren erg blij met onze komst en volgende week komen we terug om de kinderen te behandelen. Vroeg op de avond richting de 'Yacht club' voor small saturday met ons groepje. Hier heerlijk gegeten en daarna door naar Da Bar voor magaritha avond. We hebben met onze docent geskyped over ons project; gelukkig een GO gekregen, dus kunnen er weer volop mee aan de slag!

Donderdag echt een lui lekker dagje gehad. Beetje aan het zwembad gehangen en wat dingen geregeld voor tripjes en onze vakantie. 's Avonds onze lenigheid weer getest met dag 3, 4 & 5 van de yoga challenge. 

Vrijdag was het internationale vrouwendag, wat ook hier gevierd wordt. Onze 2 vriendinnen uit Noorwegen werken voor een organisatie waar vrouwenrechten een grote rol speelt en vroegen ons mee naar het event dat gepland stond voor hun. Een middag vol mooie speeches, zang en dans! Ook waren er stents waar organisaties uitleg gaven over o.a. seksuele voorlichting, lady empowerment, rechten van vrouwen en je kon er zelfs hiv testen doen. Erg interessant om voor ons te zien hoe de Keniaanse organisaties met deze problemen omgaan. 's Avonds een drankje bij Dunga Hill wat inmiddels vaste prik is geworden. Er zijn hier niet heel veel blanken mensen, maar als je ze wilt vinden moet je vrijdagavond naar Dunga gaan haha. Daarna nog opstap in de stad!

Zaterdag lekker uitgeslapen en bijgekomen van de gezellige stapavond. Met een groepje gezamenlijk geluncht en 's avonds een filmavondje bij Alkesh. 

Zondag vroeg ons bedje uit. Samen met Alkesh, Kristine en Mari gingen we de Monkey Rock beklimmen. Om de zon zoveel mogelijk te vermijden hadden we afgesproken om 07:00 uur te vertrekken. Alkesh had ons al gewaarschuwd dat het een pittige hike ging worden en daar had hij zeker niet over gelogen. Met een rugzak vol flessen water begonnen we aan de steile klim. Er was niet echt een duidelijk 'wandelpad' te bekennen, dus moesten we onze eigen weg zoeken en over de rotsen heen klauteren. Halverwege gevraagd of een local ons wilde gidsen naar het topje van de berg. Het was natuurlijk erg interessant dat ineens 4 blanken meiden door het afgelegen bergdropje kwamen, dus niet gauw erna liep het halve dorp achter ons aan. Na zo'n 2 uur zweten de top bereikt, wauw wat een uitzicht! Hier een tijdje uitgerust en van het uitzicht genoten voordat we weer aan de terugweg begonnen. In de middag weer aangekomen bij de auto en onszelf getrakteerd op Keniaanse sushi. Het duurde even voordat het er was, maar het smaakte super lekker. 

De weken vliegen echt voorbij. Deze week iets meer vrije tijd zoals we al vertelde, maar volgende week begint onze stage in het ziekenhuis. We gaan bij 2 verschillende ziekenhuizen stage lopen, beide privé klinieken in de omgeving van Kisumu. Wij gaan op maandag langs voor een rondleiding bij beide ziekenhuizen en later in de week beginnen we! Wij hebben er super veel zin in.

Tot volgende week,
Liefs Iris & IrisReacties

Wilma
Geplaatst op 13 maart 2019 om 14:55 uur
Hallo Iris-Iris, Ik wens jullie een leerzame -gezellige tijd in Kisumu en omgeving,veel succes. Groeten Wilma (collega Eefje)???? 1

Piet Staat
Geplaatst op 11 maart 2019 om 21:20 uur
Mooi verhaal weer meiden, veel plezier en werkse komende week weer.

Riny Kuppen
Geplaatst op 11 maart 2019 om 18:09 uur
Geweldig dames Jullie doen goed werk en in je vrije tijd lekker genieten Succes met je stage in het ziekenhuis..Gr. Riny

Riny Kuppen
Geplaatst op 11 maart 2019 om 18:09 uur
Geweldig dames Jullie doen goed werk en in je vrije tijd lekker genieten Succes met je stage in het ziekenhuis..Gr. Riny

Plaats een reactie