Avatar Iris & Iris

Iris & Iris

Week 3

Geplaatst op 25 februari 2019 om 20:03 uurLieve allemaal,

Wat vliegt de tijd. Week 3 zit er al weer op voor ons! 

Op maandag naar Kakamega regenwoud gegaan. Oksana had nog 2 plekjes over in de auto en gevraagd of wij mee wilden gaan. Daar hoefde wij niet lang over na te denken. Deze plek stond nog op ons lijstje en de auto was een stuk comfortabeler als met de matatu. Na een rit van zo'n 2uur kwamen we aan in Ronda Retreat. Een prachtige tuin aan de voet van het regenwoud. Hier even rondgelopen en gerelaxt in het huisje. Na een Keniaanse lunch begonnen we aan de hike naar de watervallen. Met ons liep mee Tarzan een jongen uit Oekraïne, Oksana en nog wat andere mensen. Waarom Tarzan zijn naam had gekregen werd snel duidelijk; zonder schoenen liep hij de hele tocht mee, klom in bomen en leerde ons aan lianen slingeren! Heel handig dat hij mee was, zo hoede wij geen gids mee te nemen. Na een stevige wandeling door het oerwoud waar wederom aapjes en vlinders te zien waren zijn we uiteindelijk aangekomen bij de watervallen. Hier lekker afgekoeld en mooie foto's gemaakt. Omdat het weer leek om te slaan zijn we in volle vaart terug naar de tuin gewandeld. Hier afgesloten met een lekkere picknick. 

Dinsdagochtend verder gewerkt aan ons project, wat nog een grote uitdaging is met de wifi hier! Onze projectvraag luidt: ‘’Wat is de beste wijze om jongeren tussen de 15 en 24 jaar in Kisumu zo optimaal mogelijk voorlichting te geven over hiv rekening houdend met het sociale stigma, taboe en geloof om zo de incidentie te verminderen?’’ Volgende week vrijdag moet het plan worden ingeleverd, dus tot die tijd is het vooral nog online research. Maar om jullie de informatie over onderzoek doen en artikelen te besparen zullen we weer overgaan op onze avonturen! Jullie zullen meer over ons onderzoek horen als we hier in de praktijk mee aan de gang gaan. 's Middags weer meegeholpen met Oksana in de kliniek. Voor het eerst allebei een positieve malaria test bij de patiënten, ook zwangerschapstesten, hechtingen verwijderen en wondzorg stond op het programma. Een drukke middag met veel patiënten. Snel met de piki piki terug naar het appartement om te eten, hier maken we kennis met de eerste flinke plens bui en onweer. Het regenseizoen is op komst!

Woensdag wederom aan het project gewerkt. Dit keer bij een lokaal tentje waar de wifi stukken beter werkt gelukkig! 's Middags nog maar eens een poging om naar de zumba les te gaan. Vol goede moed en met onze sportkleren stonden we netjes optijd klaar bij de sportschool. Helaas bleek de les 1 uur verzet te zijn... We hadden net afgesproken om 's avonds mee te doen aan small saturday, ofwel eten bestellen en biertjes drinken met vrienden. Volgende week weer een poging haha! Omdat het hier nogal zonnig is en ons haar erg droog en pluizig aanvoelde leek het ons een goed idee om er kokosolie in te smeren in de hoop dat ze weer mooi zouden gaan glanzen. Nou glanzen doen ze zeker maar van het vet, shit! Tevergeefs wassen we onze haren nu 3x per dag in de hoop dat het er snel uitgaat en we onze normale droge haren weer terug krijgen.

Donderdag met de stichting een self support group in Rabour bezocht. Erg interessant om in gesprek te gaan met jongeren van onze leeftijd die elkaar op weg helpen. Na de meeting nog even de stad in geweest en thuis nog een lekkere duik in het zwembad. 's Avonds een drankje bij The Laughing Buddha een mooie rooftop bar. Jullie horen het al we hebben het erg zwaar hier haha! Ons Engels gaat hierdoor gelukkig met sprongen vooruit.

Vrijdagochtend even onze 'nog' witte melkflessen in de zon gelegd. Omdat we overdag vaak lange broeken dragen geven deze helaas nog licht. 's Middags weer naar Oksana, super veel interessante dingen weer gezien! Ze nodigt ons erna nog uit om bij haar thuis te eten. Omdat door de zware regen en onweer de stroom overal is uitgevallen wordt het diner bij kaarslicht. Volgende week is de laatste week dat zij er zal zijn. In de korte tijd dat we er zijn hebben we een leuke band met haar opgebouwd en super veel van haar geleerd. Wat gaan wij haar missen als ze weg is! Daarna nog even naar Dunga Hill om het weekend in te luiden met wat vrienden.

Op zaterdag mochten we mee naar de begrafenis van de buurman van Richard. Dat gaat zeker anders als in Nederland. Hier is een begrafenis meer een soort viering. Het is hier normaal als de overledene pas een maand later wordt begraven! Je moet echt de weg weten, want via zandpaden komen we bij het terrein van de begrafenis uit. Zo'n 300 mensen waren aanwezig op deze 'kleine' begrafenis. Mobieltjes worden gewoon opgenomen en er wordt feestelijke muziek gedraaid tussen de speeches door die zo'n 3uur duren totaal. Erg interessant om een keer mee te mogen maken en leuk dat we overal mee naar toe genomen worden door de stichting! 's Avonds de verjaardag van Guro gevierd en daarna opstap geweest. Hoewel we dachten dat we erg moe waren, toch nog tot 6:00uur volgehouden.

Zondag heerlijk uitgeslapen en bijgekomen van vorige avond aan het zwembad. Omdat we nog niet echt zin hebben om productief te zijn lekker uiteten bij Big Bites met Mari en Kristine. Een prima afsluiter van het weekend. Morgen voor het eerst op pad voor de jigger projecten! Voor de mensen die niet weten wat dit is, raden we je aan om 'jigger foot' te googlen. Tip: doe dit niet vlak na het eten!!

Wij zijn nog volop aan het genieten zoals je kunt lezen!
Houden jullie op de hoogte.

Liefs, 
Iris & Iris

Reacties

Annette van Grotel
Geplaatst op 26 februari 2019 om 00:17 uur
Leuk om jullie belevenissen zo te kunnen volgen. Wat hebben jullie in de korte tijd al veel gezien en gedaan. Goed bezig meiden!

Mama Iris
Geplaatst op 25 februari 2019 om 21:52 uur
Wat een mooi verhaal weer! Prachtig dat jullie al zoveel kunnen doen daar met je kennis als verpleegkundige. Die jiggerfoto ziet er smerig uit moet ik zeggen. Wat een gat! Succes met jullie onderzoeksproject!

Plaats een reactie