Avatar Iris & Iris

Iris & Iris

Week 2

Geplaatst op 19 februari 2019 om 10:00 uurLieve allemaal,

Inmiddels zijn er alweer 2 weken verstreken, maar wij hebben zeker niet stil gezeten! Maandag was de eerste dag dat we met de stichting op pad gingen. In een klein fabriekje werd ons uitgelegd hoe de handgemaakte kaarten gemaakt worden. Erg interessant, wat een gepriegel zeg! Ook wij mochten het uitproberen, maar bakte er niet veel van. 's Middags een gesprek gehad met de projectleider van KUAP om een stageplek in het ziekenhuis hier te regelen. Het is nog even afwachten wanneer we precies mogen beginnen. Richard neemt ons 's middags mee over de lokale markt. Een stuk handiger om met hem om pad te gaan, zo raken we niet verdwaald in deze enorme markt en betalen we nergens teveel voor.

Op dinsdag zijn we naar de Jubili market geweest om verse groente en fruit in te slaan. Weer eens wat anders als bij de Plus boodschappen doen. Later op de middag met Oksana afgesproken in Dunga bij haar kliniek. Het is een klein lokaaltje in een school met wat simpele verpleegspullen en een hele hoop medicijnen. Oksana is een jonge arts uit Oekraïne die we hier ontmoet hebben. We dachten dat we een rondleiding kregen, maar al gauw stroomde de wachtruimte vol met patiënten en werden we aan het werk gezet; malariatesten, spuiten zetten, wonden schoonmaken etc. Wauw wat gaaf! Omdat de patiënten uit de sloppenwijken komen moet je soms creatief zijn. Een vrouw had een diepe snee in haar voet, deze hebben we netjes schoongemaakt en verbonden. Ze had maar 1 slipper en die was net van haar andere voet. Hmm, infectiegevaar! Dan maar haar hoofddoekje om haar voet heen binden. 'May god bless you' en met een lach verlaat ze de ruimte. We hebben onze ogen uitgekeken; de schattige kinderen, het gebrek aan kennis bij de patiënten, de ongemak omtrent soa's en seksualteit, gebrek aan privacy en het gemak waarmee de medicijnen worden uitgedeeld. Nadat alle patiënten geholpen zijn nog een milkshake gedronken aan het Victoria meer met z'n drieën. Wat een dag!

Woensdag hadden we vrij, dus tijd voor ons eerste tripje! Met een matatu (lokale bus) richting de Kapsimotwa Garden. Officieel is er plek voor zo'n 9 man, maar dat weerhoudt ze er niet van om onderweg nog 8 mensen op te pikken. Beetje schuiven, past makkelijk! De weg er naar toe was al een hele belevenis. Het laatste stukje voor het eerst op de motor. Een prachtige rit door de theeplantages bracht ons naar de Garden. Na vele mooie kiekjes weer terug richting Kisumu. Onderweg zelfs nog aapjes gespot!

Donderdag een begin aan het onderzoeksproject gemaakt. 's Middags het weeshuis bezocht van dezelfde organisatie waar Oksana bij zit. Het spelen met de kinderen was leuk, maar niet helemaal ons ding. De taalbarrière maakte het lastig om een spelletjes uit te leggen. Laat ons maar lekker in de gezondheidszorg bezig zijn! 's Avonds onszelf uitgesloofd in de sportschool. Bij het afkoelen op het dakterras werden we uitgenodigd door 4 Amerikanen om mee te eten. Het was gezellig en het scheelde ons een avondje koken haha!

Vrijdagochtend weer met de stichting op pad. Een van de sponsorkinderen kreeg zijn rapport uitgereikt en wij mochten hier bij zijn! Richard vertelde ons dat de leerling nog maar 4 maanden op school zit en al erg veel vooruitgang heeft geboekt, wat knap! Leuk om een gezicht te zien van de kinderen die de stichting sponsort. Daarna weer op pad met Oksana in Dunga waar we meegeholpen hebben in de kliniek en schoolkinderen behandeld hebben. Weer veel geleerd en 's middags nog wat mooie plekjes langs het meer gezien. Inmiddels hebben we al leuk contact met een aantal bewoners van het appartementencomplex, met hen bij Dunga Hill gegeten en de lokale biertjes gedronken.

Het weekend zijn we bij vrienden van Richard op bezoek geweest, waar we twee Nederlandse meisjes ontmoet hebben die hier ook vrijwilligerswerk doen. Fijn om weer even in je eigen taaltje te kunnen kletsen. Na een lekkere traditionele maaltijd, pootje gebaden in de rivier. Nog snel nummers uitgewisseld met de meiden en weer terug naar ons eigen appartement. Die zien we vast nog in Kisumu! Zondag naar een Afrikaanse kerkdienst geweest. De preek van zo'n 60 minuten werd in 3 talen vertaald! Wat waren we blij dat we daarna mochten dansen en zingen op de live muziek, wat hier traditie is tijdens de dienst. Nog even geholpen in de praktijk en geshopt op de lokale markt samen met Oksana. Het weekend gezellig afgesloten met de groep in het appartementen complex!

We kunnen nog pagina's vol schrijven over onze avonturen hier en genieten met volle teugen.
Houden jullie op de hoogte en tot volgende week!

 Liefs, Iris & Iris
 P.s. de foto's van deze week zijn bijgevoegd onder het kopje foto's!


Reacties

Bianca
Geplaatst op 19 februari 2019 om 20:54 uur
Whoooo, wat een mooie foto’s en geweldig jullie verhalen te lezen; een bijzondere reis met een speciaal doel! Succes en genieten!

Fieke
Geplaatst op 19 februari 2019 om 17:00 uur
Wauw! Wat hebben jullie al een hoop meegemaakt in deze korte tijd. Leuk om te lezen! Succes! Fieke

Corine Fernhout
Geplaatst op 19 februari 2019 om 12:16 uur
Wat leuk om te lezen over jullie belevenissen!! Veel succes met alles en geniet ervan in Kisumu. Groetjes Corine

Plaats een reactie