Avatar Elaine Gijsbertsen

Elaine Gijsbertsen

First blog ever!!

Geplaatst op 19 november 2018 om 13:37 uurLieve vrienden, familie en geïnteresseerden,

Het leek me na 2,5 week wel leuk om toch het een en ander te delen via een Blog-pagina. Veel mensen vragen zich af wat ik allemaal meemaak en doe hier in Rwanda, dus wat is handiger dan een blog schrijven. Met mijn technische skills duurde het enorm lang voordat ik deze hele pagina begreep, maar als het goed is, moet het nu goedkomen. (tips zijn meer dan welkom)
Dus 2,5 week in Rwanda tot nu toe. Let's begin at the start...

Vol enthousiasme, energie, spanning en nieuwsgierigheid stapte ik in het vliegtuig naar Rwanda. Drie maanden een stage doen in een ontwikkelingsland was als een droom die werkelijkheid werd voor mij! Maar dat gevoel ging helaas al (te) snel weg. Eenmaal aangekomen bleek de realisatie pas echt te komen... Drie maanden is lang, Rwanda is ver, de cultuur is anders, samenwonen met zes verschillende mensen is aanpassen. Alles was opeens zo anders. Oeps, toch een stuk moeilijker dan ik allemaal had verwacht. Mensen die mij goed kennen, weten dat ik hou van structuur, controle en het bekende. Iets wat hier in Rwanda nergens te vinden is. Ja, dan slik je eventjes en kom je jezelf enorm tegen. Ben ik wel de stoere, dappere, avontuurlijke en vooral sterke persoon die ik hoopte en verwachtte te zijn hier? Kan ik dit allemaal wel aan? Vraag ik niet teveel van mezelf nu in deze situatie? En bovenal, hou ik dit vol?

Deze gedachten zette me de eerste week enorm aan het denken. Ik wilde niet falen of opgeven, maar ik voelde me echt niet fijn. Ik zal niet helemaal mijn mentale en emotionele problemen delen in een blog, maar uiteindelijk hoorde dit er misschien ook bij. Het is nou eenmaal anders en aanpassen aan nieuwe situaties en mensen. Ik ga proberen alles over me heen te laten komen en te genieten van dit bijzonder avontuur die ik tegemoet ga!

We hebben al bijzondere dingen mogen doen afgelopen tijd. Zo zijn we bij een traditionele Rwandese bruiloft geweest geheel in traditionele kledij, we hebben de genocide memorial bezocht, wat enorm indrukwekkend was, en een huisfeest met internationale expats en vooral de omgeving mogen ontdekken. Stuk voor stuk bijzondere ervaringen.

We wonen in een heel mooi huis centraal in Kigali. In totaal wonen we met zes studenten van dezelfde minor (Anniek, Elisabeth, Jelle, Maartje, Marinda en ik). En ja, arme Jelle is de enige jongen van de zes. Met z'n zessen hopen we leuke tripjes in de avonden en het weekend te gaan doen en er een goede tijd van te maken hier!

We gaan voornamelijk met de bus op pad en hebben zelfs een mooie ov-kaart aangeschaft (ja die hebben ze hier gewoon). De moto is super leuk, maar ook super gevaarlijk dus ik probeer die zoveel mogelijk te mijden. Elke ochtend lopen we naar het busstation 500 meter van ons huis en daar pakken we de bus naar ons kantoor. In principe werken we 5 dagen in de week op het kantoor van SNV. Maar we hopen binnenkort ook fieldtrips te plannen.

Rwanda is echt een heel mooi land. Het heet niet voor niets 'land of thousand hills'. De omgeving is zo mooi en overal heb je geweldig uitzicht. Het mooiste uitzicht hebben we vanuit de wc op het kantoor, haha. Je zou denken dat het een typisch Afrikaans en onveilig land is, maar dat is het dus totaal niet. Alles is hier zo goed geordend en schoon en de mensen zijn hier enorm gastvrij en aardig. In Nederland probeer je vaak mensen te vermijden of is iedereen heel erg zelf-gericht. Hier in Rwanda maakt iedereen een praatje met je en is een busrit nooit saai. Ik vind dit bijzonder en mooi om te zien en denk dat wij westerlingen hier enorm veel van mogen leren.

Eigenlijk heb ik nog veel meeer meegemaakt, maar dat wordt ook een beetje lang en veel informatie voor een eerste blog. 

Afgelopen weekend zijn we naar een heel mooi eiland geweest en hebben we daar gekampeerd, maar meer hierover in een volgende blog... (spoiler, spannend!!)

Leuk dat je tot het einde bent gekomen van mijn bericht en ik hoop dat je het leuk vond om dit allemaal te lezen. Tips, vragen, opmerkingen, allemaal welkom!

Tot de volgende blog :)    


Reacties

Karlijn Allewijn
Geplaatst op 20 november 2018 om 07:52 uur
Suuuuper leuk Ellie!! Lekker geschreven:) kusjessss mis je

Emilie
Geplaatst op 19 november 2018 om 15:13 uur
Hee Elly, Ooh ik ben nu al fan van je blog, super leuk dat je die gaat bijhouden! Je had het over de moto die super gevaarlijk was, is dat een typfoutje en de motor of iets anders? Hihi wist het niet zeker Leuk om te horen dat je al zo veel dingen hebt gezien, ik kan me voorstellen dat het niet altijd makkelijk is. Maar ik weet zeker dat je dit kan lieverd! Heel veel kusjes van thuis Liefs Emilie

Martina
Geplaatst op 19 november 2018 om 14:51 uur
Hi Elaine, Heel veel succes en plezier daar. Geniet van de momenten daar. Dat je Gods zegen mag ontvangen en ook mag zijn voor iedereen om je heen! Ik verheug mij op je volgende blog :-) Groetjes, Martina

Plaats een reactie