Avatar Nada en Khadija 2A

Nada en Khadija 2A

Hollandse oorlog

Geplaatst op 07 november 2019 om 13:10 uur



1672: Het keerde vloed. Lodewijk XIV van de Fransen wilden de Nederlanden binnenvallen. Mijn zwager Johan Kievit is net terug uit ballingschap vanuit Engeland en begint mij meteen te betrekken bij een moordcomplot tegen Johan de Witt en Cornelis de Witt. Ik had een plan! Ik lokte samen met Willem Adriaan van Nassau-Odijk en Willem van Nassau-Zuilestein, Johan de Witt met een vervalst bericht naar de gevangenpoort waar Cornelis de Witt vastgehouden werd. Toen de afgetreden raadpensionaris zo in de val gelopen was, werd hem met een kwade en opgewonden volksmenigte, aangevuld met een contingent oude matrozen van mij, het vluchten onmogelijk gemaakt. Ik zelf gaf laat in de middag in een naastgelegen herberg aan een dozijn man van een burgerwacht de opdracht de gevangenis te bestormen. Toen beide broers op beestachtige wijze waren afgemaakt, ging ik naar buiten om het verminken van hun lijken te aanschouwen, heerlijk!
1673: In maart poogde stadhouder Willem III van Oranje-Nassau mij weer met De Ruyter te verzoenen zodat hij mij weer bij de vloot kon aanstellen: deze eerste poging liep uit de hand tot totale ruzie, waarbij ik de Ruyter belachelijk maakte door te zeggen dat men zich met diens vrouw niet in fatsoenlijk gezelschap kon begeven zonder zich verlegen of ongemakkelijk voelen. In april lukte het de prins mij fatsoenlijk te laten gedragen door mij te beloven dat ik na de dood van De Ruyter opperbevelhebber van de vloot zou worden. Een tweede poging om de relatie te herstellen werd zo een succes. Ik vocht, ondanks mijn pro-Engelse instelling, met felle eerzucht in de laatste drie slagen van de Derde Engelse Oorlog: de dubbele Slag bij Schooneveld (namelijk de Eerste slag bij het Schooneveld op 7 juni 1673 en de Tweede slag bij het Schooneveld op 14 juni 1673) en de Slag bij Kijkduin. 
1674: In dit jaar werd mijn vermogen geschat op 100.000 gulden en dat van mijn vrouw op 292.000 gulden. 
Dit jaar voerde ik het bevel over een vloot die economische schade toebracht aan de Franse westkust. Ondertussen was ik na de vrede van 1674 nog meer bevriend geraakt met de engelse koning Karel de II.
1675: Op 12 januari 1675 vertrok ik naar Engeland waar ik de Engelse adelijke titel kreeg, maar ik verwees de eredoctoraat van Oxford af.


Afbeeldingsresultaat voor hollandse oorlog cornelis tromp
Eerste slag bij Schooneveled.

Afbeeldingsresultaat voor hollandse oorlog cornelis tromp
De Hollandse oorlog.


Nederlandse schepen op de rede van Texel; in het midden de 'Gouden Leeuw', het vlaggenschip van Cornelis Tromp.

Afbeeldingsresultaat voor slag bij kijkduin
Slag bij Kijkduin

Afbeeldingsresultaat voor ruyter
Foto van Michiel de Ruyter

Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Cornelis_Trompyhb 



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie