Avatar Anniek

Anniek

3 maanden Rwanda!

Geplaatst op 14 november 2018 om 15:46 uurHallo lieve familie en anderen!

Ik dacht dat het misschien wel leuk zou zijn om zoiets aan te maken zodat jullie een beetje op de hoogte kunnen blijven van wat ik allemaal uitspook hier ;) Dus bij deze mijn eerste blogje over afgelopen (bijna) twee weken!

Samen met Elaine en Jelle vertrekken wij 3 maanden naar Rwanda, Kigali toe! Ookwel bekend als het land van de duizend heuvelen, en dat heeft zo z'n voordeel want overal heb je een mooi uitzicht! Het nadeel: veel stijle hellingen lopen! 

We zijn hier voor onze minor International Entrepreneurship and Development. Afgelopen 2 maanden hebben wij dit project deels voorbereid en onderzocht en een aantal vakken gevolgd. Maar eindelijk was het zo ver! We gingen vliegen naar Rwanda! De eerste gedachte die bij velen opkomt is 'Ai is dat wel zo veilig Rwanda?', daar kan ik na 1,5 week volmondig 'Ja!' op antwoorden. Wat we van velen om ons heen horen is dat met name Kigali anders is dan alle andere afrikaanse landen, er is goede zorg, hele lieve mensen en vooral alles is goed geregeld! Auto's en bussen die netjes links en rechts rijden, veel leuke restaurantjes en barretjes en vooral het gevoel erbij dat je kan gaan en staan waar je wil! (Maar ik zal voorzichtig blijven hoor ;) ). We wonen met z'n zessen in de wijk Remera, in een niet al te groot huis (grapje haha). Het eerste weekend begon al erg leuk, we zijn de eerste dag naar een traditionele trouwerij geweest mét traditionele kleding aan, zondags naar de genocide memorial wat erg indrukwekkend was en later op dag zijn Elaine, Marinda en ik bij een familie op bezoek geweest die Marinda kende. Hier werden we super gastvrij ontvangen (waar nederlanders nog een hoop kunnen leren) en hebben vooral veel lokale hapjes en drankjes geproefd. Dus de volgende keer is het aan ons om hen te laten proeven van de nederlandse keuken, en uiteraard de nederlandse stroopwafels die we meegenomen hebben!

Maandags was onze eerste echte dag bij SNV. Dat is het bedrijf waar we komende drie maanden stage zullen lopen. SNV is een nederlandse NGO die zich bezighoudt met ontwikkelingshulp op basis van projectfinanciering. Wij hebben voor onze minor de vrijheid gekregen om zelf iets binnen het project SNV hortinvest te betekenen. Zo zijn wij op het idee gekomen om fruit te gaan drogen om harvest losses te verminderen. De eerste week bestond vooral uit een lokaal marktonderzoekje waar we naar verschillende markten zijn geweest en gewoon rondgevraagd hebben of de lokale mensen gedroogd fruit zouden kopen/verkopen. Hier kwam al snel een duidelijk antwoord uit 'als we het niet kennen, zullen we het niet kopen' en 'waarom zou je gedroogd fruit kopen als we hier vers fruit kunnen kopen'. Ook bij de wat luxere winkels waar ze al gedroogd fruit verkopen, wordt dit alleen gekocht door blanke mensen en is de afzetgroep erg klein. Dat vermoeden hadden wij al en daarom willen we ons nu gaan richten op de Europese markt. Van verschillende kanten horen we dat het een goed idee is en daar worden wij alleen maar enthousiast van! Het idee tot nu toe is dat we ons gaan focussen op ananas. SNV heeft connecties met verschillende corporaties, dit zijn grote groepen boeren die samenwerken, zo is het plan dat wij van hen de ananas kopen die zij anders weg zouden gooien, dit te drogen en te exporteren. Volgende weken zullen we daarom ook field trips gaan maken om bij de boeren langs te gaan!

Vanaf deze week zijn we vijf dagen in de week bezig met zijn vijfen. Het is voor mij nog even wennen om echt vijf dagen in de week op een kantoor te zijn, maar het vroege opstaan went snel haha. Ook Denice en Emmanuel, twee rwandese interns, hebben ons vergezeld in dit project. Het is allemaal nog een beetje aanpassen aan elkaar, ook het communiceren gaat nog een beetje moeizaam, maar dat zal vast goedkomen! Ook leren wij steeds een paar woordjes Kinyarwanda (de lokale taal) bij en zij een beetje nederlands! Omdat we natuurlijk maar drie maanden hebben is het idee om een begin aan het project te maken zodat de andere twee rwandese interns in samenwerking met SNV er mee verder kunnen gaan!

Voor de rest hebben we al een leuke groep internationals ontmoet waar ook een paar nederlanders bij zitten! Deze groep werkt hier/studeert hier af/lopen hier ook stage, dus erg leuk en zullen we nog veel mee optrekken komende drie maanden! Er staat al datum gepland om Sinterklaas/kerst te vieren :) Qua eten is het flink anders dan in Nederland. Ze eten hier heel veel als lunch, en niet zoveel savonds! Vooral goatbruchette is een lokale maaltijd wat veel gegeten wordt, en het is geen stokbroodje met tomaat! Het is meer een soort satestokje met vlees, waar aardappels bij gegeten wordt, dus in dat opzicht weer errrug nederlands. 

Tot nu toe bevalt Kigali mij heel goed met leuke weekend tripjes en een waarschijnlijke kerstvakantie in Tanzania in de planning! Naast het feit dat we een dag zonder water in huis zaten en het lange wachten op de bus (want ze rijden hier niet op tijd en rijden pas weg als ze propvol zitten) mag ik zeker niet klagen dus dat doe ik ook zeker niet! Ik vermaak me hier de komende maanden nog wel :)

Dikke kus vanuit Afrika!
Ps. Er staan wat fotos bij het kopje foto's :) 
Reacties

André
Geplaatst op 20 november 2018 om 20:26 uur
Hi Anniek, We gaan je volgen hoor! Have fun and keep learning! Gr. Wilma & André

Trudy
Geplaatst op 19 november 2018 om 22:06 uur
Hoi Anniek, prachtig verhaal. Wij willen wel gedroogde ananassen. Nog veel plezier.

John Dreuning
Geplaatst op 17 november 2018 om 18:07 uur
Interessante uitgebreide blog! Mooi om een indruk te krijgen van jullie inzet aldaar. Geniet van alles! Succes met het vervolg. Groetjes John .

John Dreuning
Geplaatst op 17 november 2018 om 18:05 uur
Interessante uitgebreide blog! Mooi om een indruk te krijgen van jullie inzet aldaar. Geniet van alles! Succes met het vervolg. Groetjes John .

Els
Geplaatst op 16 november 2018 om 21:18 uur
He Anniek, Wat een mooie verhalen en fijn om je te volgen! Misschien even wat gedroogd fruit op laten sturen vanuit Nederland om te laten proeven in Afrika :). Blijven bloggen, ik lees het graag!

Heleen
Geplaatst op 16 november 2018 om 12:45 uur
Hoi Anniek! Ik heb me ook aangemeld om je belevenissen te volgen! Leuk blog. Je gaat daar heel wat indrukken op doen en leren van een andere cultuur! Ook leuk om je afgelopen zondag even "live" te spreken. Liefs Heleen en succes.????

Theo
Geplaatst op 15 november 2018 om 22:36 uur
Fijn om te lezen. Veel plezier en groeten aan ie der.

Theo
Geplaatst op 15 november 2018 om 22:35 uur
Fijn om te lezen. Veel plezier en groeten aan ie der.

Karin
Geplaatst op 15 november 2018 om 18:08 uur
Wat leuk om allemaal te lezen Anniek! En wat een leuk project om mee aan de slag te gaan. Het enthousiasme over alles lees ik tussen de regels door ???? Geniet en doe veel mooie ervaringen op! ???????? Karin

Plaats een reactie