Reisgids > Spanje

Een introductie van vakantieland Spanje op volgmijnreis.nl

Spanje is als vakantieland al jaren een van de favoriete bestemmingen van Nederlandse toeristen. Het heerlijke klimaat, de vele bezienswaardigheden en het goed ontwikkelde toerisme bieden toeristen alles voor een ontspannen vakantie! Iedere streek in Spanje heeft z’n eigen charmes, evenals dat de verschillende grote steden van het land uitermate geschikt zijn voor een meerdaagse stedentrip. 

Niet alleen is Spanje een ideale bestemming voor een zonvakantie, ook wordt Spanje steeds populairder onder toeristen die op zoek zijn naar een sportieve of een culturele vakantie. Of wat te denken van een kookvakantie of wintersportvakantie naar dit Zuid-Europese land? 

Tradities en feestdagen in Spanje
De Spaanse feestdagen komen in grote lijn overeen met de Nederlandse feestdagen. Een verschil is de Nationale Dag van Spanje, die iedere 12e van oktober georganiseerd wordt. Dit is een nationale feestdag, waarop iedereen vrij is. Ook de Maria Tenhemelopneming op 15 augustus wordt vaak groots gevierd door de Spanjaarden. 

Een van de tradities van veel Spanjaarden is het gezamenlijke eten in de avond. Wanneer je op een camping staat zal je tegen tien uur alle gezinnen tezamen voor hun tent of caravan zien zitten, waarbij er met de hele familie gegeten wordt. Dit gaat vaak heel gemoedelijk en met veel gepraat! Sporten in Spanje
Spanje is een echt sportland! Sporten als voetbal en wielrennen zijn hier het meest populair, met bekende voetbalclubs als FC Barcelona en Real Madrid. In vrijwel ieder stadje zal je kleine voetbalveldjes tegenkomen waar groepjes jongeren een balletje trappen. Op het gebied van wielrennen zijn sporters als Alberto Contador en Alejandro Valverde het meest bekend. 

Wil je zelf sporten in Spanje? In het noorden van Spanje kun je heerlijk fietsen en mooie wandelingen maken door het onherbergzame gebied daar. Ook in het zuiden van Spanje is het mogelijk om fraaie fiets- en wandeltochten te maken. 

Zonuren: 2848

Regen: 500 mm p/j

Taal: Spaans

Hoofdstad: Madrid

Munteenheid: Euro 

Oppervlakte:  505990 km²

Inwoners: 52,1 miljoen

Dichtheid: 95,2 inwoners per km²


Belangrijke bezienswaardigheden
Het is vrijwel onmogelijk om alle bezienswaardigheden van Spanje in een vakantie te bekijken. Door de diversiteit aan natuur en cultuur in de verschillende regio’s is het de moeite waard om per vakantie een aantal van deze regio’s te bekijken. Neem bijvoorbeeld het berglandschap in het noorden en zuiden van Spanje, de kustregio’s in de gebieden aan de Middellandse Zee en de vlaktes daartussen. 

Wanneer je voor een stedentrip naar Spanje trekt kun je het beste kiezen voor steden als Barcelona, Madrid, Valencia of Cordoba. Deze steden hebben ieder hun eigen charmes en bieden genoeg bezienswaardigheden om je dagen te vermaken. Steden kun je het beste bekijken met een hop-on-hop-off-bus, die je steeds van bezienswaardigheid naar bezienswaardigheid vervoert. 

Geloof, cultuur en talen
In Spanje worden er maar liefst vijf officiële talen gesproken, namelijk: Spaans, Catalaans, Baskisch, Galicisch en Aranees. Daarbij kent het land met het Asturisch en Aragonees twee niet-officiële talen. De enige officiële nationale taal is het Spaans, wat vaak ook het Castilliaans genoemd wordt. Naast het Spaans spreken veel Spanjaarden een goed woordje Engels.

Het overgrote deel van de Spaanse bevolking (circa 95%) is rooms-katholiek. Dit zie je onder meer terug in de fraaie kathedralen die je in veel grote steden vindt. Denk bijvoorbeeld aan de Sagrada Familia in Barcelona. Geloven die minder worden aangehangen in Spanje zijn de islam, het jodendom en het protestantisme. 

Eten en drinken in Spanje
Spanjaarden houden van lekker eten en drinken! Veel Spanjaarden kiezen ervoor om voorafgaand aan het diner tapas te eten, wat men vaak rond een uurtje of vijf klaarmaakt. Pas tegen de klok van tien uur wordt het diner genuttigd in Spanje. Typisch Spaanse gerechten zijn paella, tortilla en patatas brava. Dergelijke gerechten worden vaak gecombineerd met een goed glas Spaanse wijn. 

Bij de bereiding van Spaanse gerechten maakt men veel gebruik van olijfolie, wat een typisch Spaans product is. Ook uien, knoflook en peterselie worden regelmatig aan gerechten toegevoegd om dit op smaak te brengen. 

Wanneer je eten bestelt in een Spaans restaurant krijg je bij een warme maaltijd vaak een mandje met gesneden brood. Zeker als dit brood kortgeleden gebakken is voegt het brood iets toe aan de maaltijd. Toerisme in Spanje
Toerisme is een van de grootste inkomstenbronnen van Spanje, wat je duidelijk terugziet in de ontwikkeling van hotels, steden, de infrastructuur en bezienswaardigheden. Het land is goed voorbereid op de komst van duizenden toeristen in de zomer en winter. Veel van deze toeristen komen uit Europa zelf, waarbij vooral toeristen uit Nederland, België en Frankrijk naar het Zuid-Europese land trekken.

Zeker in de grote steden, aan de kust en op de verschillende Spaanse eilanden biedt Spanje goede accommodaties. Je kunt het hierbij zo gek maken als je zelf wilt! Kies bijvoorbeeld voor een simpel hostel in het centrum van steden als Barcelona of Madrid, of kies voor een duurder resort aan de kust van de Middellandse Zee. 

Vanuit Nederland worden er verschillende soorten vakanties naar Spanje georganiseerd, waarbij je vaak met een groep naar het vakantieland afreist. Dit kan gaan om een wintersportvakantie, een kookvakantie, een sportieve vakantie of een georganiseerde zonvakantie. 

Hoe heb jij het in Spanje gehad? Deel je ervaringen op je persoonlijke reisblog van volgmijnreis.nl.