Reisgids > Zuid-Afrika

Een introductie van vakantieland Zuid-Afrika op volgmijnreis.nl

De republiek Zuid-Afrika ligt in het zuidelijke deel van het Afrikaanse continent. Het land heeft een oppervlakte van maar liefst 1.123.226 vierkante kilometer, waarmee het circa dertig keer groter is dan Nederland. Aan de Zuid-Afrikaanse kust vind je verschillende kleine eilandjes die bij het land horen, waarvan het Prince Edward Island en Marion Island de meeste bekende eilandjes zijn. Ook Santa Cruz en het Robbeneiland zijn twee veel bezochte eilanden voor de kust. 

Het klimaat van Zuid-Afrika
Doordat Zuid-Afrika ten zuiden van de evenaar ligt zijn de zomer en winter omgedraaid ten opzichte van Nederland. Dit maakt het voor veel toeristen erg interessant om tijdens de Nederlandse winter naar Zuid-Afrika af te reizen. In Kaapstad en Johannesburg, de twee belangrijkste steden van Zuid-Afrika, is het gemiddeld zo’n 16,5 graden Celsius. Het warmst is het over het hele jaar heen bekeken in Durban aan de oostkust van het land, waar het gemiddeld zo’n 20,6 graden Celsius is. Hier ligt de temperatuur in de zomer gemiddeld op 27 graden Celsius en in de winter op 22 graden Celsius. 

Veel toeristen kiezen ervoor om in januari of februari naar Zuid-Afrika te reizen. Dit zijn de warmste maanden voor respectievelijk het binnenland en de kust van het land. In november en oktober krijgt Zuid-Afrika regelmatig te maken met zomerregens, waarbij veel neerslag valt. De minsten regen valt ten wensten van de oostelijke bergruggen.  Vervoer in Zuid-Afrika
Toen het wereldkampioenschap voetbal in Zuid-Afrika georganiseerd werd zijn de vervoersmogelijkheden sterk uitgebreid. Dit geldt zeker voor de grootste Zuid-Afrikaanse steden. In Zuid-Afrika is het mogelijk om per vliegtuig, per trein, per bus en per taxi rond te reizen in en rondom de grote steden. Je kunt er ook voor kiezen om zelf een auto te huren bij een autoverhuurbedrijf. 

Het is niet altijd even veilig om voor de trein in Zuid-Afrika te kiezen. Laat je vooraf dus goed informeren over de veiligheid van een bepaald traject. De route tussen Kaapstad en Johannesburg is doorgaans wel veilig en biedt een fraai uitzicht over de omgeving van deze steden. 

Tradities en feestdagen in Zuid-Afrika
Zuid-Afrika kent verschillende nationale feestdagen en tradities. Een van deze tradities is het oudste straatfeest van Kaapstad, wat de naam Cape Town New Year Karnival draagt. Dit is echt carnaval, maar dan rond de jaarwisseling! Het feest gaat gepaard met een kleurrijke optocht, hossende mensen en een grote diversiteit aan muziek. 

Ook het Kavadi festival is het bezoeken waard. Dit is het belangrijkste hindoefestival van Zuid-Afrika, wat tweemaal per jaar (in februari en april) gehouden wordt in Durban. Het is een feest ter ere van de hindoe God Muruga. Op 27 april wordt de ‘Freedom Day’ georganiseerd, waarop alle Zuid-Afrikanen vrij zijn.


Taal: Afrikaans

Hoofdstad: Kaapstad

Munteenheid: Z.A. rand

Oppervlakte:  1221000 km²

Inwoners: 63,2 miljoen

Dichtheid: 44 inwoners per km²

Zonuren: 3138 p/j

Regen: 500mm p/j


Sporten in Zuid-Afrika
Doordat het regelmatig erg benauwd en warm is in Zuid-Afrika, is sporten vaak erg intensief. Dit geldt zeker als je rond of in een van de grote steden gaat hardlopen of fietsen! Gelukkig heeft het land verschillende andere mogelijkheden om te sporten. Trek bijvoorbeeld naar de Drakensbergen, waar je fraaie wandelingen en fietstochten kunt ondernemen. Zorg er wel voor dat je vooraf op de hoogte bent van de gevaren van dit gebied, of ga op pad met een erkende gids. 

In de grote steden vind je verschillende zwembaden en fitnessgelegenheden. Dit geldt zeker voor de steden waar het wereldkampioenschap voetbal actief was. Veel van deze fitnessgelegenheden zijn modern en beschikken over airconditioning om het pand enigszins gekoeld te houden. Onder de Zuid-Afrikaanse bevolking is er niet specifiek één sport erg populair. 

Belangrijke bezienswaardigheden
De toeristenindustrie is in de afgelopen jaren steeds belangrijker geworden voor Zuid-Afrika, wat je terugziet in de ontwikkeling van de belangrijkste toeristische gebieden. Een van de grootste attracties van Zuid-Afrika is het Krugerpark, wat een van de grootste wildparken in het noordoosten van het land is. In dit gebied kun je verschillende diersoorten sportten, waaronder de Big Five. Ook de Drakensbergen zijn het meer dan de moeite waard om te bezoeken! Dit is een bergketen met veel natuurschoon. 

Tip: heb je zelf een safari in Zuid-Afrika ondernomen? Deel je fraaiste foto’s van de Big Five op je persoonlijke reisblog van volgmijnreis.nl. 

Naast de natuurlijke bezienswaardigheden kun je een bezoek brengen aan de grote steden van Zuid-Afrika, zoals Johannesburg of Kaapstad. Beide steden hebben erg veel bezienswaardigheden te bieden. Denk aan de Botanische Tuin van Witwatersand en het Museum voor de Militaire geschiedenis in Johannesburg.  Geloof, cultuur en talen
Zuid-Afrika kent elf verschillende talen, waarvan het Engels en Afrikaans de grootste talen zijn. Andere talen die veel in Zuid-Afrika gesproken worden zijn het Tamil (vaak gesproken door Indiërs), het Duits, het Nederlands en het Portugees. Deze talen zijn naar het land gekomen toen grote groepen Europese immigranten in het verleden naar Zuid-Afrika trokken. 

Het merendeel, circa 77%, van de Zuid-Afrikaanse bevolking beschouwt zichzelf als lid van één van de christelijke kerken of stromingen. De grootste religieuze gemeenschap van Zuid-Afrika wordt gevormd door de African Independent Churches. Veel van deze gelovigen houden vast aan de diep in de Afrikaanse cultuur verankerde geloofsbeleving en zetten zich af tegen de Europese geloofspraktijken. 

Eten en drinken in Zuid-Afrika
De Zuid-Afrikaanse bevolking is dol op een barbecue, die vaak op de zondag wordt aangestoken en waarop vooral erg veel vlees wordt bereid. Bij veel vakantiehuisjes of op kampeerplaatsen wordt ook aan toeristen de mogelijkheid geboden om een stevige braai te bereiden. Hierbij is de authentieke boerewors niet te missen, die door vrijwel iedere Zuid-Afrikaan op de barbecue wordt bereid. Ook de biltong, een soort gedroogd vlees, is typisch Zuid-Afrikaans en zal je geregeld op de Zuid-Afrikaanse menukaart voorbij zien komen. 

Overigens zijn de meeste Zuid-Afrikaanse restaurants sterk beïnvloed door de verschillende Europese volkeren die in het verleden naar het Afrikaanse land zijn getrokken. 

Toerisme in Zuid-Afrika
Door het toegenomen toerisme in Zuid-Afrika heeft het land zich de afgelopen jaren steeds verder ontwikkeld op dit gebied. Daar droeg ook het wereldkampioenschap voetbal aan bij, toen duizenden mensen naar het land trokken om hun nationale elftal aan te moedigen. De meeste Zuid-Afrikaanse steden bieden prima hotels en hostels als uitvalsbasis voor een bezoek aan een van deze steden. Het merendeel van de hotelkamers is voorzien van airconditioning om ook op het warmst van de dag enige verkoeling te hebben. Daarbij kun je kiezen voor een van de luxere hotels in de stad. 

Veel toeristen bezoeken Zuid-Afrika voor een safari door de steppe of een stedentrip naar bijvoorbeeld Johannesburg of Kaapstad. Ook een bezoek aan een van de eilanden voor de Zuid-Afrikaanse kust wordt steeds populairder onder toeristen, door het gunstige klimaat wat hier heerst. Wanneer je een bezoek aan Zuid-Afrika brengt kun je dit het beste doen tijdens de wintermaanden in Nederland.