Reisgids > Turkije

Een introductie van vakantieland Turkije

Het transcontinentale Turkije is al jaren een van de populairste bestemmingen voor Nederlandse toeristen. Jaarlijks trekken duizenden Nederlanders naar de Turkse kust of een van de grote steden in dit land. Turkije ligt voor het grootste deel in Azië, maar heeft ook een stuk land wat tot Europa behoort. Het Aziatische en Europese deel van Turkije worden van elkaar gesplitst door de Bosporus, een rivier die door Istanbul loopt. 

Turkije heeft een zeer rijke historie, waar de verovering van Constantinopel (nu: Istanbul) wellicht het hoogtepunt van vormt. Na de verovering van deze stad werd Constantinopel uitgeroepen tot de hoofdstad van het machtige Ottomaanse Rijk. Veel van deze periode is terug te zien in de bezienswaardigheden die je in Turkije vindt.  

Klimaat in Turkije
Turkije heeft langs de Middellandse Zee te maken met een warm zeeklimaat, wat ook wel het mediterrane klimaat genoemd wordt. Zeker in de zomer kunnen de temperaturen langs de kust flink oplopen met een zeer beperkte kans op neerslag. Mocht het regenen, dan gaat dit vaak gepaard met flinke onweersbuien. 

Wanneer je meer landinwaarts trekt krijg je te maken met een gematigd landklimaat, wat je vooral in de winter merkt. De winters zijn in dit gebied koud en gaan vaak gepaard met vorst en sneeuw. In het centraal gelegen deel van Turkije heerst een steppeklimaat, wat gepaard gaat met warme zomers en koele winters. 

Zonuren: 3243

Regen: 1250mm p/j

Taal: Turks

Hoofdstad: Ankara

Munteenheid: Turkse Lira

Oppervlakte:  783562 km²

Inwoners: 93,4 miljoen

Dichtheid: 101,4 inwoners per km²

Vervoer in Turkije
De meeste toeristen gaan per vliegtuig naar Turkije toe. Vanaf vrijwel ieder Nederlands vliegveld worden vluchten naar Turkije aangeboden. In Turkije kun je bij grote afstanden kiezen voor een binnenlandse vlucht, eventueel in combinatie met een taxi, bus of een huurauto. Er zijn ook langeafstandsbussen waarmee je grote afstanden kunt overbruggen, die comfortabel en relatief goedkoop zijn. Kaartjes voor deze bussen kun je kopen bij het busstation of via een reisbureau. 

Binnen Turkse steden kun je gebruik maken van het regionale busnetwerk, wat vaak veel goedkoper is dan een taxi. Toch is ook een ritje met de taxi voor Nederlandse begrippen relatief goedkoop. 
 


Tradities en feestdagen in Turkije
Turkije kent verschillende grote feestdagen, waar de Regaib Kandili (Nacht van de Wonderen) en de Cocuk Bayrami (Feest van de kinderen) twee goede voorbeelden van zijn. Tijdens deze feestdagen worden respectievelijk de ontvangenis van de profeet Mohammed herdacht en de aanwezigheid van kinderen gevierd. Ook 19 mei is een belangrijke feestdag. Op deze dag wordt herdacht dat Atatürk op 19 mei 1919 de onafhankelijkheidsoorlog begon. 

In de negende maand van de islamitische maandkalender wordt Ramadan gehouden. Dit is de vastentijd, waarbij Turken niet eten na zonsopkomst en voor zonsondergang. 

Sporten in Turkije
Wie naar Turkije trekt om te kunnen sporten zal zijn heil vinden in Cappadocië. Dit gebied wordt gekenmerkt door een rijke natuur, waar je heerlijk kunt wandelen of fietsen. Niet alleen biedt het gebied ruimte genoeg om lange tochten te kunnen maken, ook vind je hier een uiterst fraaie natuur. Naast Cappadocië vind je in vrijwel iedere stad kleine voetbalveldjes waarop je kunt sporten. 

Turken zelf zijn vervend voetballers! Niet alleen beoefenen veel Turken deze sport, ook wordt de nationale voetbalcompetitie nauw gevolgd door de meeste Turken. Naast voetbal wint ook atletiek aan populariteit. Een voetbalwedstrijd in een van de grote Turkse steden is het bezoeken zeker waard, mede door het enthousiasme van de meeste voetbalvolgers. 

Bezienswaardigheden in Turkije
Door de rijke historie van Turkije zijn er ontzettend veel bezienswaardigheden in het land. Dit geldt zeker voor steden als Ankara, Antalya en Istanbul. Wanneer je in Turkije bent is een bezoek aan een hammam zeker de moeite waard, waar je heerlijk kunt ontspannen. In de grote steden kun je een bezoek brengen aan een aantal moskeeën, waarvan de Blauwe Moskee het bekendst is. 

Naast Istanbul, Antalya en Ankara is ook het kleinere stadje Efes erg in trek bij veel toeristen. Deze sfeervolle stad kent talloze archeologische schatten, zoals de Tempel van Artemis, de Kuretenstraat en het Romeinse theater. Ook de rotsen van Dalyan en de antieke stad Aspendos zijn populaire bezienswaardigheden in Turkije. 

Deel je leukste foto’s van bezienswaardigheden in Turkije op je eigen blog van volgmijnreis.nl. 

Geloof, cultuur en talen in Turkije
Turkije staat bekend als een islamitisch land, al heerst er enige verdeeldheid in Turkije over de naleving van het geloof. Zo vindt de Arabische wereld dat Turkije steeds meer Westers wordt, door de toegenomen liberaliteit en moderniteit. Dat gevoel wordt onder meer versterkt door het lidmaatschap bij de NAVO en de mogelijke toetreding tot de Europese Unie. 

Het conservatieve deel van Turkije vindt echter dat het land een islamitisch land moet blijven met andere opvattingen en een andere manier van leven dan andere Europese landen. Ondanks het verschil in opvatting over de cultuur en het geloof onder de Turkse bevolking, staan Turken doorgaans bekend als gastvrije mensen.  

In Turkije wordt voor het grootste deel Turks gesproken. Niet in iedere grote stad spreekt men goed Engels, wat het communiceren met de Turkse bevolking soms lastig kan maken. 

Eten en drinken in Turkije
De Turkse keuken is erg gevarieerd en wordt gezien als een van de meest veelzijdige keukens ter wereld. Over het algemeen eten veel Turken groente en vlees tijdens het diner, wat aangevuld wordt met rijst of bulgur en salade. Ook ‘cacik’ is erg populair om bij je hoofdgerecht te eten. Dit is een combinatie van yoghurt, komkommer, knoflook en gedroogde munt. 

Enkele bekende Turkse gerechten zijn: köfte, döner, kokorec, börek en gözleme. 

Toerisme in Turkije
Turkije is tegenwoordig een van de meest populaire bestemmingen voor toeristen. In Nederland staat Turkije steevast in de top drie van de meest populaire vliegbestemmingen. Niet alleen onder Nederlanders is Turkije echter populair, ook voor dertig miljoen andere internationale vakantiegangers. Veel toeristen kiezen hierbij voor een all-inclusive resort in een van de kustgebieden die Turkije rijk is. Ook een stedentrip naar Istanbul of Ankara wordt steeds populairder, zeker buiten het zomerseizoen om.