Reisgids > Thailand

Een introductie van vakantieland Thailand op volgmijnreis.nl

Thailand is een koninkrijk in het zuidoosten van Azië en ligt op het schiereiland van Indo-China. Qua oppervlakte is Thailand dertien keer zo groot als Nederland, wat nagenoeg overeenkomt met Frankrijk. Jaarlijks trekken duizenden toeristen naar dit Aziatische land vanwege het fijne klimaat en de aangename cultuur in Thailand. 

Net als rond de kust van China, liggen er ook voor de kust van Thailand honderden kleine en grotere eilandjes. Het grootste Thaise eiland is Phuket, wat in de Andamanse Zee ligt en door de Sarasinbrug verbonden is met het vasteland van Thailand. Het eiland heeft een oppervlakte van circa 810 vierkante kilometer. 

Klimaat in Thailand
In het grootste deel van Thailand heerst een tropisch moessonklimaat, wat in drie seizoenen te verdelen is. Gemiddeld is het in Thailand zo’n 25 graden Celsius, waarbij de temperatuur vrijwel altijd tussen de 16 en 35 graden Celsius schommelt. In de periode van maart tot en met half juni is het vaak het warmst in Thailand. 

Wanneer je richting de bergtoppen van Thailand trekt wordt het koeler. Bovenop deze toppen kan het vriezen en is het in de wintermaanden gemiddeld zo’n 10 graden Celsius. 

De meest natte gebieden van Thailand zijn het zuidelijke deel van het land en het gebied ten oosten van Chanthaburi. Het westelijk bergland van Thailand en de westelijke provincies van het Khoratplateau liggen in de zogenaamde regenschaduw, waardoor het hier relatief droog is. Vervoer in Thailand
Hoewel het vervoer in Thailand niet te vergelijken is met het Europese vervoer, biedt Thailand voldoende vervoersmogelijkheden om door een stad te reizen of grotere afstanden af te leggen. Het meest bekende vervoersmiddel in Thailand is de tuk-tuk, wat te vergelijken valt met een soort taxi. Het is een hele belevenis om met een tuk-tuk vervoerd te worden! 

Naast het gebruik van een tuk-tuk bieden de grote steden goede busverbindingen, rijden er vaak treinen en kun je gebruik maken van een luxere (water)taxi. Wanneer je een grote afstand af moet leggen kun je het beste gebruik maken van de nachttreinen die door Thailand rijden. 

Tradities en feestdagen in Thailand
In Thailand worden verschillende feestdagen gevierd, waarbij over het algemeen koningen of goden vereerd worden. Een van deze nationale feestdagen is de Elephant Duel Day op 18 januari, waarbij veel inwoners zich verzamelen rondom altaren en standbeelden van Naresuan. Hij versloeg de Birmese kroonprins in het verleden op olifanten.  

Ook het bloemenfestival Chiang Mai is een bezoekje waard. Dit feest wordt in het eerste weekend van februari georganiseerd en gaat over het algemeen gepaard met grote bloemencorso’s en parades. 

Zonuren: 7,5 p/d

Regen: 1640 mm p/j

Taal: Thai

Hoofdstad: Bangkok

Munteenheid: Baht

Oppervlakte:  513120 km²

Inwoners: 78,01 miljoen

Dichtheid: 132,5 inwoners per km²


Sporten in Thailand
Doordat het vaak relatief benauwd is in Thailand kan sporten in de buitenlucht erg zwaar zijn. Zeker intensieve sporten als hardlopen of fietsen zullen tegenvallen in het tropisch moessonklimaat van Thailand. Het land biedt echter een fraaie natuur om mooie wandeltochten te maken of om korte stukken te fietsen. Let op, het is aan te raden om bij het betreden van een jungle een gids mee te nemen! 

Naast de mogelijkheid om wandel- en fietstochten door Thaise natuurgebieden te maken, biedt het land in de grote steden fitnessgelegenheden en zwembaden. Dit zijn vaak kleine ruimtes, waar het eveneens erg warm kan zijn. Een zwembad biedt hier wellicht de gewenste verkoeling. 

Belangrijke bezienswaardigheden
Met de toegenomen populariteit van Thailand onder toeristen, zijn bezienswaardigheden steeds belangrijker geworden voor de Thaise bevolking. Zeker in de grote steden als Bangkok en Chiang Mai worden bezienswaardigheden goed onderhouden. Wanneer je buiten deze grote steden komt, bijvoorbeeld in streken als het Krohat-plateau, worden er veel minder faciliteiten voor toeristen geboden. 

Wanneer je een bezoek brengt aan Thailand is Bangkok meer dan de moeite waard. Deze stad biedt vele mooie paleizen en tempels, die op een verfijnde wijze zijn vormgegeven. Een van de leukste manieren om Bangkok van dichtbij te bekijken is via een cruise, die over de Caho Phraya-rivier vaart. Met een cruise kom je langs de belangrijkste bezienswaardigheden van de Thaise hoofdstad. Geloof, cultuur en talen
De officiële taal in Thailand is het Thai, wat door circa 80% van de Thaise bevolking gesproken wordt. Naast het Thai spreekt ook een groot deel van de bevolking goed Engels, wat het voor toeristen erg makkelijk maakt om met de Thaise bevolking te communiceren. 

Het merendeel van de Thaise bevolking (circa 94%) hangt het theravada-boeddhisme aan, wat tevens de staatsgodsdienst in het land is. Dit geloof domineert het gehele culturele en openbare leven in Thailand, waarbij men de nadruk legt op de heiligheid van familie, vrienden en sociale harmonie. De aanhangers van de Thaise vorm van het boeddhisme vertonen doorgaans een grote mate van tolerantie ten opzichte van andere godsdiensten. 

Tip: bezoek eens een boeddhistische tempel in Thailand! Thaise tempels zijn erg sierlijk vormgegeven, wat past bij het boeddhisme. Heb je een mooie foto weten te maken? Deel je fraaiste foto op je persoonlijke reisblog op volgmijnreis.nl. 

Eten en drinken in Thailand
De Thaise bevolking houdt van lekker eten! Niet voor niets eten zij gemiddeld tien tussendoortjes op een dag en daarbij drie uitgebreidere maaltijden. Omdat het eten zo goedkoop is in Thailand kun je je bij dit eetpatroon aansluiten als je een bezoek aan Thailand brengt. 

Veel van de gerechten uit de Thaise keuken zijn heet (‘spicy’), al geldt dat lang niet voor alle gerechten. Daarbij is het met het zogenaamde ‘nam prik’ en ‘nam plaa’ mogelijk om je gerecht heter, of juist minder heet te maken. Bakjes met ‘nam prik’ en ‘nam plaa’ staan standaard op tafel in restaurantjes. ‘Nam plaa’ is een vissaus, ‘nam pla prik’ een vissaus met chilipepers en ‘nam prik’ een saus met chilipepers en kruiden. 

Toerisme in Thailand
Hoewel Thailand nog niet in ieder deel van het land goed ontwikkeld is, zijn de grote steden voorbereid op de komst van backpackers. De grote steden bieden voldoende hostels en hotels om te overnachten, al mag je hier niet te veel van verwachten. Vaak gaat het om kleine kamertjes, waar je met enig geluk airconditioning hebt. Het feit dat het merendeel van de bevolking Engels spreekt is een groot voordeel. Dit geldt vaak overigens niet voor de mensen die ver buiten de grote steden wonen. 

Veel toeristen kiezen er bij hun bezoek aan Thailand voor om een specifieke stad te bezoeken, een Thais eiland aan te doen of om door het land te backpacken. Doordat er weinig grote resorts in Thailand zijn, is het af te raden om met een koffer door het land te reizen. Een backpack biedt je meer comfort en is daarbij eenvoudig mee te nemen!