Reisgids > Rusland

Een introductie van vakantieland Rusland

Rusland is een transcontinentaal land, wat betekent dat een deel van het land in Europa ligt en een deel in Azië. Het land grenst aan maar liefst veertien verschillende landen, waardoor je een bezoek aan Rusland goed kunt combineren met andere landen. Naast het vasteland horen er verschillende kleinere eilanden bij Rusland, waarvan Nova Zembla, Franz Josef Land en Sachalin de bekendste voorbeelden zijn. 

Qua oppervlakte is Rusland het grootste land ter wereld. Het land heeft een rijke en lange historie, wat onder meer terug te zien is in de historische gebouwen, forten en kerken die je in veel dorpen en steden vindt. Rusland is grotendeels vlak, maar beschikt ook over diverse berggebieden en zelfs een woestijngebied. 

Klimaat in Rusland
In Rusland heerst een landklimaat, wat betekent dat de temperatuur tijdens de zomermaanden rond de 20 tot 30 graden ligt. In de wintermaanden zakt de temperatuur naar het vriespunt, waarbij vaak veel winterse neerslag valt. Het noorden en noordoosten van Rusland krijgen over het algemeen met de laagste temperaturen te maken. Daar kan de temperatuur dalen tot -50 graden Celsius!

Het zuiden van Rusland vormt een uitzondering op het landklimaat. Hier is het door het jaar heen gemiddeld dertig graden Celsius. Veel toeristen kiezen ervoor om in januari, februari, november en december naar het zuiden af te reizen. 

Vervoer in Rusland
Doordat Rusland zo groot is zal je veel moeten reizen om verschillende bezienswaardigheden in het land te kunnen bezoeken. Het is sterk aan te raden om te kiezen voor een binnenlandse vlucht als die worden aangeboden tussen twee punten. Het openbaar vervoer in Rusland verschilt qua kwaliteit sterk per gebied. Zo is het metronetwerk in Moskou bijvoorbeeld erg goed geregeld, terwijl de bussen in de buitengebieden aanzienlijk minder comfortabel zijn en vaak veel vertraging hebben. 

Naast de interne vluchten kun je ook kiezen voor het vervoer per trein. De Trans-Siberië Express is het meest bekende vervoersmiddel in Rusland en rijdt over een spoor van meer dan 10.000 kilometer lang. Een andere mogelijkheid om tussen verschillende punten te reizen is de boot. Boten varen in de meeste gebieden echter enkel in de zomer. 



Tradities en feestdagen in Rusland
Rusland heeft verschillende nationale feestdagen, waarvan de dag van de verdediger van het vaderland een van de bekendste is. Deze feestdag valt op 23 februari en is voor alle Russen een vrije dag. Ook de dag van de overwinning op 9 mei is voor Russen een vrije dag. Op deze dag wordt de overwinning van de Russen op Nazi-Duitsland (9 mei 1945) gevierd.  

Tot slot is ook 12 juni een belangrijke feestdag. Op deze dag wordt de onafhankelijkheid gevierd door de Russen. 

Een bekende traditie voor veel Russen is dat men sjampanskoje op tafel zet tijdens een feestelijk diner. Dit is een Russische champagne die in twee soorten (zoet en ‘half zoet’) verkrijgbaar is. 

Zonuren: 1721

Regen: 200mm p/j

Taal: Russisch

Hoofdstad: Moskou

Munteenheid: Roebel

Oppervlakte:  17100000 km²

Inwoners: 163 miljoen

Dichtheid: 8,3 inwoners per km²


Sporten in Rusland
Door de diversiteit in het landschap van Rusland biedt het land verschillende mogelijkheden om te sporten. In Rusland kun je fiets- en wandeltochten maken, heb je de mogelijkheid om verschillende wintersporten te beoefenen en kun je voetballen op een van de vele voetbalvelden die het land toeristen biedt. 

De Russen zelf zijn van vrijwel alle markten thuis! Belangrijke sporten voor de Russen zijn het schaatsen, ijshockey, voetbal en atletiek. Naast het feit dat de Russen deze sporten beoefenen, volgen veel Russen sport ook op televisie. 

Bezienswaardigheden in Rusland
Toeristen kiezen in de meeste gevallen voor een stedentrip naar Rusland, waarbij Moskou en St. Petersburg het populairst zijn. Moskou wordt door de rivier de Moskva in tweeën verdeeld. Maak een boottocht over deze rivier, waarbij je een prachtig uitzicht hebt op het Kremlin en het oude deel van de stad. Ook de Mussenheuvels, die voor het hoofdgebouw van de Russische Staatsuniversiteit liggen, bieden je een prachtig uitzicht over de stad. 

Ook St. Petersburg biedt tal van verschillende fraaie plekken. Deze stad werd in 1703 gesticht en is de meest westers georiënteerde stad van Rusland. Zo valt de grachtenstructuur uit Amsterdam enigszins terug te zien in het straatbeeld van St. Petersburg. St. Petersburg staat vooral bekend om de zeshonderd bruggen en granieten oevers die deze stad kleuren. 

In welke Russische stad ben jij geweest? Deel je ervaringen via je eigen blog op volgmijnreis.nl! 

Geloof, cultuur en taal in Rusland
Ten tijde van het communistische regime in Rusland was iedere vorm van religie verboden. Dit deed veel Russen ertoe besluiten om atheïstisch te worden in de twintigste eeuw. Bij de val van het Sovjetrijk in 1993 ontpopte het Christendom zich als belangrijkste religie van het land. Inmiddels noemt het merendeel van de Russen zichzelf orthodox christen. De islam is het tweede geloof van het land. Het jodendom en boeddhisme komen in beperkte mate voor in Rusland. 

In Rusland is het Russisch de meest gebruikte taal. Naast het Russisch spreken veel Russen ook enkele andere talen, zoals het Engels, het Tataars, Basjikiers, Oekraïens en Tsjoevasjisch. 

Eten en drinken in Rusland
De Russische keuken is uitgebreid, waarbij het kaviaar het bekendste is wat je op de Russische menukaarten tegen zal komen. Ook kip a la Kiev en boeuf Stroganoff zijn typisch Russische gerechten uit het tsarenrijk. Naast deze gerechten vind je op de meeste menukaarten heerlijke salades en stevige soepen, waar de borsjtsj (bietensoep), de sjtsji (koolsoep) en de sojanka (met vlees gevulde kruidige soep), de bekendste voorbeelden van zijn. 

Qua drank is wodka typisch Russisch. Deze drank wordt niet per glas, maar per gram op de menukaart vermeld. Mocht je een wodka bestellen, ga er dan vanuit dat 50 gram ongeveer een glas is. Ook tjai, thee, wordt veel gedronken door de Russen. 

Toerisme in Rusland
Rusland heeft het toerisme in de afgelopen jaren flink ontwikkeld. Zo wordt het voor toeristen steeds makkelijker om een vakantie naar Rusland te boeken. Nog steeds is het nodig om een visum aan te vragen en dient je paspoort nog minimaal zes maanden geldig te zijn als je vertrekt uit Rusland. 

Ook is het aan te raden om een of meerdere vaccinaties te halen als je een bezoek aan Rusland wilt brengen. Het is van de plek in Rusland afhankelijk welke vaccinaties aan te raden zijn. Kijk voor vertrek altijd op de website van de Rijksoverheid hoe het reisadvies voor een bepaalde regio in Rusland luidt. Niet ieder gebied is geschikt voor toeristen!