Reisgids > Nederland

Een introductie van vakantieland Nederland

Mocht je een bezoek aan Europa brengen dan mag een bezoek aan Nederland absoluut niet ontbreken tijdens je reis. Nederland heeft je erg veel te bieden, denk bijvoorbeeld aan de grote steden als Rotterdam en Amsterdam, of de kleinere en knusse centrums van steden als Leiden en Groningen. Nederland is goed te bereiken met zowel de auto, het openbaar vervoer, als ook per vliegtuig. Er zijn verschillende luchthavens in Nederland, waarvan luchthaven Schiphol de grootste en meest bezochte is. Andere luchthavens in Nederland liggen onder meer in Groningen (Eelde), bij Eindhoven en in Rotterdam/Den Haag. Binnen Nederland is het mogelijk om een auto te huren, te reizen met het openbaar vervoer (treinen, bussen en metro’s/trams) of een taxi te nemen. Ook gebruiken veel Nederlanders een fiets, die op meerdere stations in Nederland te huur zijn. 

Zonuren: 1521

Regen: 790 mm p/j

Taal: Nederlands 

Hoofdstad: Amsterdam

Munteenheid: Euro 

Oppervlakte: 41543 km²

Inwoners: 16,8 Miljoen

Dichtheid: 498 inwoners per km²

Nederland: kaas, molens en klompen!

Wie aan Nederland denkt, zal in de meeste gevallen denken aan kaas, molens en klompen. Niet voor niets staat Nederland bekend om deze voorwerpen. In Nederland wordt ontzettend veel kaas gegeten: bij het ontbijt, tijdens de lunch en ook in veel gerechten van het diner. Wanneer je een van de vele restaurants of cafés bezoekt in een stad is er bijvoorbeeld ook vaak de mogelijkheid om een kaasplankje bij een drankje te nemen, waarop verschillende soorten kaas geïntroduceerd worden. Naast de traditionele Hollandse gerechten hebben de meeste restaurants een veel bredere keuken, waarin ook gerechten uit verschillende andere keukens gekozen kunnen worden. Het is zeker de moeite waard om eens kennis te maken met deze traditie! Ook de kroketten en frikadellen die je bijna in iedere straat kunt kopen en verschillende soorten stamppot (voornamelijk in de winter) zijn typisch Hollands eten, wat aan het eind van de middag of in de avond genuttigd wordt door Nederlanders.

Naast het eten en drinken in Nederland, zie je in vrijwel iedere provincie molens. Deze molens werden vroeger onder meer gebruikt voor het leegpompen van ondergelopen stukken grond, wat nu gebruikt wordt voor bijvoorbeeld veeteelt en akkerbouw. Sommige molens zijn nog te bezoeken, zodat je een beeld krijgt van de werking van deze ingenieuze molens. Ook klompen zal je veelvuldig tegenkomen, vaak als souvenir. Op het platteland in het noorden van Groningen en Friesland zie je een enkeling nog op klompen lopen in kleinere dorpjes.

Het klimaat in Nederland

In Nederland tref je een gematigd zeeklimaat, wat betekent dat het in Nederland nooit heel warm is en dat je geregeld te maken krijgt met regen. Zeker in de herfst en winter regent het zeer geregeld in Nederland, wat het vaak minder leuk maakt om steden, dierentuinen of pretparken te bezoeken. Tijdens deze periode zitten veel Nederlanders binnen en leeft het minder in de grote steden, al is er in vrijwel iedere stad altijd volk op straat te bekennen. Zomers biedt Nederland een temperatuur van circa vijfentwintig tot dertig graden Celsius en is het vaak droog. Meer weten over het klimaat in Nederland? Kijk naar het klimaatoverzicht van Nederland.

Breng een bezoek aan Koningsdag in Nederland

Nederland kent verschillende tradities en feestdagen, waar de Koningsdag wellicht het meest bekende voorbeeld van is. Tijdens Koningsdag in Nederland wordt de verjaardag van de koning gevierd, waarbij er in vrijwel ieder dorp en in iedere stad activiteiten worden georganiseerd. Het leuke aan de activiteiten is dat mensen vaak in het oranje gekleed gaan, wat zorgt voor een unieke sfeer in steden en dorpen. Vaak is het mogelijk om op deze feestdag koek te happen, worden er rommelmarkten en festivals georganiseerd en kun je samen met de plaatselijke bevolking een drankje nuttigen. Wanneer het warm is buiten zijn de meeste mensen op straat te vinden.

Koningsdag is echter niet het enige moment waarop er feest gevierd wordt in Nederland. Andere feestdagen in Nederland zijn bijvoorbeeld 5 mei, waarop de bevrijding tijdens de Tweede Wereldoorlog gevierd wordt en Sinterklaas (5 december). Naast deze feestdagen in Nederland worden ook verschillende Christelijke feesten gevierd, zoals bijvoorbeeld Kerst, Pasen en Hemelvaartsdag.

Nederland als een voetbal- en schaatsland

Hoewel Nederland in de afgelopen jaren weinig sportieve successen heeft behaald, wordt er flink gesport door Nederlanders. Zo trekken veel mensen erop uit om te gaan hardlopen, wandelen of fietsen na een lange dag werken. Daarbij wordt er zeker door jongeren erg veel gevoetbald, paardgereden en geschaatst. Wanneer je in de winter een bezoek aan Nederland brengt bestaat de kans dat de sloten en grachten bevroren zijn, waardoor veel Nederlanders hun schaatsen van zolder pakken om op het open water te gaan schaatsen. Dit gaat vaak gepaard met veel muziek, warme chocolademelk of snert en gezelligheid!

Geloof, cultuur en talen in Nederland

Het merendeel van de bevolking in Nederland is christelijk, al is er ook een redelijk grote groep Nederlanders die de islam aanhangt. Deze groep bevindt zich voornamelijk in het westen en zuiden van Nederland, in Groningen, Drenthe en Friesland vind je nauwelijks mensen die de islam aanhangen. Er zijn verschillende wijken van grote steden in Nederland, waarin aanhangers van de islam zich verenigen. Een goed voorbeeld hiervan is de Schilderswijk in Den Haag, waar je weinig autochtone Nederlanders zal treffen.

Ondanks de verschillende culturen en geloven in Nederland, spreekt het merendeel van de bevolking Nederlands. Zeker de Nederlandse jongeren beheersen ook de Engelse taal goed, waardoor internationale toeristen in de meeste gevallen een antwoord op hun vraag kunnen krijgen. In het westen van Nederland zijn veel internationale studenten gehuisvest, evenals tal van diplomaten vanuit de hele wereld.

Overnachten in Nederland

Voor een overnachting in Nederland kun je kiezen voor een van de vele hotels in grote steden en dorpen, voor een hostel of bijvoorbeeld voor een overnachting in een bed en breakfast. In het laatste geval logeer je bij particulieren, waarbij je in de ochtend kunt rekenen op een ontbijtje. Er zijn verschillende organisaties waar deze bed en breakfast’s zich bij kunnen aansluiten.

Tot slot kun je tijdens je verblijf in Nederland kiezen voor een overnachting op de camping. Hierbij kun je een eigen tent meenemen of een vaak duurdere tent huren op de camping zelf. In het laatste geval hoef je de tent niet meer op te zetten en is deze vaak voorzien van bijvoorbeeld een keukentje en verschillende bedden.