Reisgids > Frankrijk

Een introductie van vakantieland België 

Frankrijk wordt al jaren gezien als een van de meest populaire vakantiebestemmingen voor veel Nederlanders. Dit is niet gek, als je kijkt naar de diversiteit die Frankrijk te bieden heeft. In de zomer kun je in Frankrijk fietsen in de Alpen, genieten van de zon aan de kust of een van de grote Franse steden bezoeken, terwijl Frankrijk in de winter voldoende ruimte voor een wintersportvakantie biedt. 

Net als bijvoorbeeld Turkije heeft ook Frankrijk een zeer rijke historie. Zo kreeg Frankrijk ten tijde van de Middeleeuwen met hevige oorlogen te maken, waarvan de ruïnes in veel Franse gebieden het stille bewijs zijn. Naast de ruïnes kun je verschillende kastelen, fraaie paleizen en abdijen uit deze tijd bezoeken. Overigens zijn er niet alleen restanten uit de Middeleeuwen te vinden in het Franse landschap, ook veel bezienswaardigheden herinneren het Franse volk aan de Romeinse bezetting. 

Klimaat in Frankrijk
In Frankrijk vind je verschillende klimaatzones, namelijk: een gematigd zeeklimaat in het grootste deel van Frankrijk, een mediterraan klimaat langs de Middellandse zee en een hooggebergteklimaat op de toppen van de Alpen. De neerslag is redelijk gelijk over het jaar verdeeld, al valt er in de winter doorgaans iets meer neerslag. Qua temperatuur zijn de verschillen groter, zeker tussen de zuidelijk gelegen plaatsen en de hoger gelegen dorpjes in de Alpen en Pyreneeën. In het noordwesten is het doorgaans koeler dan in de rest van Frankrijk. 

Om in de winter te kunnen skiën kun je het beste naar de Alpen trekken. Zeker in de hogere delen van de Alpen vind je vrijwel de hele winter sneeuw. Een lange winterse periode in lagergelegen plaatsen komt nauwelijks voor.

Zonuren: 2325

Regen: 1350mm p/j

Taal: Frans

Hoofdstad: Parijs

Munteenheid: Euro 

Oppervlakte:  643801 km²

Inwoners: 77,6 miljoen

Dichtheid: 103,4 inwoners per km²


Vervoer in Frankrijk
Veel mensen gaan per auto naar Frankrijk, al is het ook mogelijk om met de trein of het vliegtuig naar Frankrijk af te reizen. Wanneer je binnen Frankrijk wilt reizen kun je gebruik maken van de trein, wat je een mooi beeld geeft van het Franse landschap. Ga je met de auto? Lees je dan vooraf goed in de regels in! Zo is het verplicht om een veiligheidshesje en een brandblusser in de auto te hebben.  

Binnen Parijs kun je gebruik maken van het metronetwerk, een tour per bus nemen of voor een taxi kiezen. 

Tradities en feestdagen in Frankrijk
De meest bekende feestdag van Frankrijk is vanzelfsprekend Fête Nationale, de nationale feestdag op 14 juli. Deze feestdag wordt doorgaans gecombineerd met grote vuurwerkshows in de grote steden. Ook Kerstmis wordt in Frankrijk groots gevierd met verschillende feestelijkheden op Kerstavond. In sommige regio’s wordt er op deze avond gans, kalkoen of vis gegeten. 

Ook leuk is 2 februari, het Chandeleur offête des chandelles. Op deze dag worden er in Frankrijk pannenkoeken gegeten, wat een traditie was van paus Gelasius I. Hij deelde pannenkoeken uit aan pelgrims. 

Sporten in Frankrijk
Frankrijk is een vakantieland bij uitstek om heerlijk te sporten! Stap bijvoorbeeld op de fiets om te klimmen in de Franse Alpen en Pyreneeën, maak een mooie wandeling in dit gebied of trek naar de kust om te kunnen wind- of kitesurfen. Daarbij bieden veel campings de mogelijkheid aan toeristen om onder begeleiding van een rivier naar beneden te raften. 

Ook Fransen zelf sporten erg veel, waarbij wielrennen en voetbal de meest populaire sporten zijn. Naast het feit dat Fransen zelf veel bergen beklimmen op een racefiets, volgen zij de wielersport op de voet. Niet voor niets is de Tour de France zo populair in Frankrijk! Naast de wielersport volgen veel Fransen de nationale voetbalcompetitie. 


Bezienswaardigheden in Frankrijk
In Frankrijk vind je ontzettend veel historische bezienswaardigheden, die je meenemen naar de tijd van de Middeleeuwen en de Romeinen. Bezoek bijvoorbeeld Romeinse viaducten in de Provence, ga op zoek naar Kathaarse forten in de Vogezen of breng een bezoek aan de oude piratenforten in Bretagne. Naast deze bezienswaardigheden in specifieke gebieden kent Frankrijk verschillende kleine, historische dorpjes. Deze dorpjes worden gekenmerkt door hun gezelligheid en bieden een perfecte plek om uiteten te gaan. 

Naast de historie die je in het Franse landschap terugziet, heeft Parijs je veel te bieden. Als hoofdstad van Frankrijk vind je in Parijs verschillende nationale musea, de Eiffeltoren, de Sacré Coeur en de Arc de Triomphe. In een plaatselijke VVV kunnen ze je meer vertellen over de bezienswaardigheden binnen een specifiek gebied of in een plaats. 

Geloof, cultuur en talen in Frankrijk
Frankrijk biedt haar burgers de mogelijkheid om te geloven in hetgeen zij zelf willen. Wel gelden er verschillende wetten, die de uiting van het geloof enigszins beperken. Zo werd er in 2004 een wet ingesteld die het zichtbaar dragen van religieuze symbolen in publieke scholen verbiedt. Ook mogen mensen hun gezicht sinds 2010 niet langer bedekken in openbare ruimtes. 

Van oorsprong is het merendeel van het Franse volk Rooms-Katholiek. Tegenwoordig rekenen steeds meer Fransen zichzelf onder de atheïsten en wint ook het islamitische geloof aan populariteit. Dit wordt veroorzaakt door de toegenomen immigratie. 

In Frankrijk is het Frans de hoofdtaal, al wordt er in Bretagne ook Bretons gesproken. Tot voor kort spraken Fransen nauwelijks Engels, al is dat tegenwoordig een stuk beter. Zeker in hotels en in VVV-kantoren wordt steeds meer Engels gesproken. 


Eten en drinken in Frankrijk 
Frankrijk staat qua eten en drinken vooral bekend om haar stokbroden en croissants die bij het ontbijt worden gegeten. Brood zoals we dat in Nederland kennen wordt in Frankrijk nauwelijks aangeboden. Daarbij kent Frankrijk verschillende soorten kazen, die in de supermarkt of op markten worden verkocht. 

Vaak wordt een blokje kaas gecombineerd met een glas wijn. Niet voor niets wordt Frankrijk gezien als een echt wijnland! Frankrijk kent verschillende bekende wijngebieden, die bekendstaan om hun wijnranken. Wanneer je op een terras zit in Frankrijk is het zeker de moeite waard om een streekwijntje te proberen. 

Toerisme in Frankrijk
Het toerisme is voor Frankrijk een van de belangrijkste inkomstenbronnen. Zowel in de zomer, als in de winter trekken veel internationale toeristen naar de kust, de Alpen of de Pyreneeën en Parijs. In Frankrijk worden voldoende mogelijkheden geboden om te overnachten. Kies bijvoorbeeld voor een hotel of pension als je in Parijs bent, kies voor een appartement aan de kust of zet je tent op bij een van de vele campings. Campings bieden niet alleen voor losse staplaatsen, je kunt hier vaak ook een tent huren van een Nederlandse of internationale organisatie. 

Ook in de steden en kleine dorpjes is het toerisme goed ontwikkeld. Zo vind je in vrijwel iedere plaats een klein VVV-kantoor, waar je meer informatie op kunt vragen over de omgeving.