Reisgids > Duitsland

Een introductie van vakantieland Duitsland

Bondsrepubliek Duitsland, vaak afgekort tot BRD, is een federale republiek in Midden-Europa. Het land heeft een oppervlakte van ruim 356 duizend vierkante kilometer, waarmee het na Rusland, Oekraïne, Frankrijk, Spanje en Zweden het zesde land van Europa is qua omvang. Duitsland grenst aan maar liefst negen andere Europese landen, waardoor je een vakantie in Duitsland kunt combineren met verschillende andere landen. Denk aan Denemarken in het noorden, Nederland, België of Luxemburg in het westen, Oostenrijk in het zuiden of Tsjechië en Polen in het Westen. 

Ten tijde van de Tweede Wereldoorlog bestond Duitsland uit twee delen, de Bondsrepubliek Duitsland en de Democratische Republiek (DDR). De Democratische Republiek vormt nu een derde van het Duitse grondgebied. Tot het Duitse grondgebied behoren verschillende eilanden, waarvan Rügen, Usedom, Fehmarn, Sylt, Borkum en Norderney de grootste eilanden zijn. 

Zonuren: 1589

Regen: 1400mm p/j

Taal: Duits/Deens

Hoofdstad: Berlijn

Munteenheid: Euro 

Oppervlakte:  357168 km²

Inwoners: 93,2 miljoen

Dichtheid: 226,4 inwoners per km²



Het klimaat van Duitsland
Duitsland ligt in een gematigde klimaatzone, waarbij het klimaat beïnvloed wordt door de wind vanaf de zee. Naarmate je verder landinwaarts trekt neemt de wind af en wordt ook de kans op neerslag kleiner. In januari wordt doorgaans de laagste temperatuur gemeten, welke gemiddeld op -6 tot -1 graden Celsius ligt. In juli ligt de temperatuur het hoogst (17 tot 20 graden Celsius). Extreme weersituaties of grote temperatuurschommelingen komen in Duitsland nauwelijks voor. 

Er wordt een onderscheid gemaakt tussen het klimaat in de Noord Duitse Laagvlakte en het middelgebergte. Het klimaat in het noorden van Duitsland valt te vergelijken met het Nederlandse of Engelse klimaat. In het middelgebergte is het klimaat voornamelijk afhankelijk van het lokale reliëf. Naarmate je verder naar het oosten en zuiden trekt wordt het klimaat steeds meer een continentaal klimaat, met strengere winters en droge, hete zomers. 
Vervoer in Duitsland
Duitsland is zowel per vliegtuig, als per trein en auto goed te bereiken vanuit Nederland. Met NS International kun je vanuit Nederland naar verschillende Duitse treinstations reizen, waar je vaak slechts enkele tientjes voor betaalt. Vliegen is de snelste optie om in Duitsland te komen.  

Tradities en feestdagen in Duitsland
In Duitsland kent men verschillende feesten en tradities, waarvan de kerstmarkten het bekendst zijn. Deze kerstmarkten worden in vrijwel alle Duitse steden en dorpen georganiseerd. Ook het Oktoberfest in München is een belangrijk en populair feest voor Duitsers. Tot slot is carnaval, ook wel het ‘vijfde seizoen’ genoemd, populair in een deel van Duitsland. Op 3 oktober viert men de ‘Dag van de Duitse Eenheid’, wat hoort bij de dag waarop Duitsland weer officieel één land werd. 
Sporten in Duitsland
Net als in veel andere Europese landen is voetbal een van de populairste sporten in Duitsland. Vrijwel iedere grote stad beschikt over een eigen voetbalclub, waarvan Bayern München en Borussia Dortmund de grootste clubs zijn! Tijdens de competitie spelen deze clubs gemiddeld eens per twee weken thuis. Doorgaans worden voetbalwedstrijden goed bezocht, wat een unieke sfeer met zich meebrengt. 

Naast voetbal zijn ook atletiek, schaatsen, tennis en de formule 1 populaire sporten in dit land. Zeker ten tijde van bekende sporters als Michael Schumacher, Katharina Witt en Anni Friesinger. Ook op het gebied van wielrennen blonk Duitsland een lange tijd uit met Jan Ullrich, maar hij werd later op dopinggebruik betrapt. Sindsdien is deze sport aanzienlijk minder populair. 

Belangrijke bezienswaardigheden 
Qua overnachtingen is Beieren de populairste bestemming in Duitsland, op grote afstand gevolgd door Baden-Württemberg. Voor het bezoeken van populaire bezienswaardigheden kun je het beste naar Berlijn gaan, wat de hoofdstad van Duitsland is. Breng bijvoorbeeld een bezoek aan Tiergarten! Dit park ligt heel centraal gelegen in Berlijn en is het grootste park wat de stad heeft, met een oppervlakte van maar liefst 210 hectare. Voorheen was Tiergarten het Koninklijke jachtgebied. 

Ook de Rijksdag, het Duitse parlementsgebouw, is een bezoek waard. Het gebouw bevat een combinatie van een moderne en een meer klassieke bouwstijl. De glazen koepel in het gebouw is het meest in het oog springende element van de Rijksdag. Je kunt deze koepel gratis beklimmen om een mooi uitzicht over Berlijn te hebben. Verder zijn er verschillende musea in Berlijn te bezoeken, die veelal te maken hebben met de Tweede Wereldoorlog. Denk aan het museum bij Checkpoint Charly en bij het restant van de Berlijnse muur. 

Naast Berlijn zijn er nog verschillende andere steden in Duitsland die een bezoekje waard zijn. Denk bijvoorbeeld aan Keulen, Hamburg en Frankfurt. Zeker Keulen is onder Nederlanders een erg populaire bestemming, door de centrale ligging van deze stad. 



Geloof, cultuur en talen
Het merendeel van de Duitse bevolking praat Duits. Daarbij spreken zeker jongeren vaak ook goed Engels! In een zeer klein deel van Duitsland wordt Deens gesproken, wat sterk lijkt op het Duits. Cijfers uit 2002 geven weer dat circa 34% van de bevolking protestants is, 34% van de bevolking het rooms-katholieke geloof aanhangt en dan een kleine 4% zich tot het islamitische geloof rekent.  

In de grote Duitse steden zal je regelmatige fraaie kathedralen tegenkomen, die een bezoekje waard zijn. De kerken staan vaak vol met fraaie beelden en beschikken over veel kunst. 

Eten en drinken in Duitsland
Duitsers houden over het algemeen van lekker en goed eten en drinken. Ze hechten hierbij veel waarde aan de kwaliteit van hun eten, waardoor een Duitser niet snel in een snackbar te vinden zal zijn. Voor een Hollandse kroket of frikandel ben je in Duitsland daarom niet op de juiste plaats! Mocht je toch iets simpels willen eten, breng dan een bezoek aan een Wurstbude, waar je vaak een frietje en een zogenaamde Currywurst kunt krijgen. Veel Duitsers combineren deze gerechten met bier.

Wanneer je Frikandelle op de menukaart ziet staan moet je niet denken aan een Nederlandse frikandel. Dit staat namelijk voor een gehaktbal! Het leuke aan Duitsland is dat iedere regio z’n eigen specialiteit heeft. Een Thüringer Rostbratwurst is bijvoorbeeld heel anders van smaak dan de Nürnberger Rostbratwurst.

In de afgelopen jaren heeft ook Döner-Kebab, wat vaak wordt aangeboden als Döner, aan populariteit gewonnen in Duitsland. Er zijn in vrijwel iedere grote stad eettentjes te vinden waar je voor een relatief klein bedrag een pita-broodje met Döner kunt bestellen.

Heb je zelf een lekker gerecht van de Duitse menukaart gevonden? Schrijf er een post over op volgmijnreis.nl! 

Toerisme in Duitsland

Het toerisme is in Duitsland erg goed ontwikkeld, wat je duidelijk terugziet in het aantal beschikbare hotels, restaurantjes en informatiepunten. Jaarlijks heeft de toeristische sector in Duitsland een omzet van circa 185 miljard euro. Per jaar komen er meer dan vijftig miljoen toeristen naar Duitsland, waarvan het merendeel naar een specifieke stad komt. De meest toeristische steden in Duitsland zijn Berlijn, München, Frankfurt am Main, Keulen, Hamburg, Düsseldorf, Stuttgart, Neurenberg, Dresden en Heidelberg. 

Van het totale aantal overnachtingen in Duitsland wordt circa 35% geboekt door internationale toeristen. 74% van deze toeristen komt uit Nederland, 11% uit Amerika en circa 10% uit Aziatische landen. Nederland is op dit moment het belangrijkste land voor het toerisme in Duitsland, gevolgd door de Verenigde Staten en Groot-Brittannië.