Reisgids > China

Een introductie van vakantieland China

Volksrepubliek China is het op twee na grootste land ter wereld, na Rusland en Canada. Het land heeft een oppervlakte van 9.571.300 vierkante kilometer, waarmee het ongeveer 239 keer groter is dan Nederland. China heeft naast het vasteland een kust waar meer dan drieduizend eilandjes voor liggen. Hainan, gelegen in de Zuid-Chinese zee, is hier het grootste eiland van.

Door China loopt de Mount Everest, waarvan het hoogste punt in Tibet ligt. Met een hoogte van 8848 meter is de Mount Everest de hoogste berg ter wereld. Overigens is de Mount Everest niet het enige hoge punt in China, het land kent namelijk meer dan honderd bergtoppen die hoger zijn dan 7000 meter. 

Het klimaat van China
Het grootste deel van China ligt in de gematigde klimaatzone, wat duidelijk te herkennen is aan de gescheiden seizoenen. Door het enorme oppervlakte van China zijn er echter meer klimaatzones op te merken. Doorgaans kent China droge winters, door de koude luchtmassa’s die zich boven de hogedrukgebieden van Azië bevinden. Daarentegen is de zomerperiode een stuk natter, waarbij het land vaak te maken krijgt met extreme regenval en overstromingen. 

Doorgaans is het in China in de winter net iets onder het vriespunt, en ligt de temperatuur in de zomer rond de 27-28 graden Celsius. Door de grote hoeveelheid smog in de grote Chinese steden kan het erg benauwd zijn in China. Qua temperatuur zijn Harbin (-20 graden Celsius) en Guangzhou (14 graden Celsius) de uitersten in de wintermaanden. Zomers vormen Lhasa (16 graden Celsius) en Turpan (34 graden Celsius) de uitersten. 



Vervoer van China
De meeste mensen reizen per trein of vliegtuig door China, zeker als er grote afstanden moeten worden overbrugd. Het vervoer in China is in de meeste gevallen niet duur, wat het relatief eenvoudig maakt om tussen verschillende plaatsen te reizen. Naast de trein en het vliegtuig kun je in China ook per bus, boot, taxi, metro of huurauto reizen. 

Wanneer je naar de gebieden in China wilt waar nauwelijks toeristen komen, dan is het aan te raden om een huurauto te nemen. Niet alle vormen van vervoer in deze regio’s bieden namelijk evenveel comfort. Let bij het boeken van een plek in de trein goed op! Vaak zijn de tickets voor de goedkoopste en op een na goedkoopste klasse razendsnel uitverkocht. Je moet hier dus op tijd bij zijn als je een specifieke trein wilt halen. 

Tradities en feestdagen in China
Naast de wereldwijde feestdagen die we ook in Nederland vieren, viert de Chinese bevolking een aantal eigen feesten. Het Lentefeest en Geboortefeest zijn hier de belangrijkste voorbeelden van. Tijdens het Lentefeest wordt het Chinese nieuwjaar gevierd, waarvoor de voorbereidingen vaak al maanden van tevoren beginnen. Zo worden alle huizen grondig schoongemaakt, worden schulden afbetaald en worden de voorraadkasten opnieuw gevuld. 
Tijdens deze feestdag zijn er vaak veel draken- en leeuwendansen te zien en wordt er vuurwerk afgestoken om de kwade geesten te verjagen. 

Zonuren: 3000

Regen: 1800mm p/j

Taal: Chinees

Hoofdstad: Peking

Munteenheid: Renminbi 

Oppervlakte:  95731 km²

Inwoners: 1,9 miljard

Dichtheid: 142,5 inwoners per km²


Het Geboortefeest is hetzelfde als een verjaardag in Nederland is, met het verschil dat Chinezen dit veel uitgebreider vieren. In China wordt het Geboortefeest met de hele familie gevierd. Daarbij wordt de leus ‘Shou Xing’ vaak in woningen opgehangen waar iemand jarig is. Dit staat in het Chinees voor ‘lang leven’. Tijdens het Geboortefeest eet men vaak kippeneieren, shoutaobao (Chinese perzikvormige broodjes) en bami. 

Sporten in China
Ondanks de grote laag smog in de lucht van de grootste Chinese steden, sporten veel Chinezen. Populaire sporten onder Chinezen zijn onder meer snelwandelen, hardlopen en tafeltennis. Ook tennis zelf heeft de afgelopen jaren aan populariteit gewonnen in het land. 

Wanneer je een bezoek aan China brengt biedt het land verschillende mogelijkheden om te sporten. Je kunt fietsen, wandelen en hardlopen in de Chinese buitenlucht, maar bijvoorbeeld ook zwemmen of fitnessen in een van de hypermoderne sportscholen. 

Belangrijke bezienswaardigheden
Doordat China zo groot en hier en daar onherbergzaam is, zal het onmogelijk zijn om het complete land te bezoeken. Een van de populairste bezienswaardigheden in China is Hongkong, waar ook tweehonderd voor de kust liggende eilandjes bij horen. In deze stad wonen circa 6 miljoen mensen! Voorheen was Hongkong een Engelse kroonkolonie en hadden de Britten deze stad zelfs enige tijd in bruikleen. Pas vanaf 1 juli 1997 heeft China weer het gezag over Hongkong. 

Ook Macau is een populaire bezienswaardigheid onder toeristen. Dit kleine, vier kilometer lange schiereiland ligt aan de westkant van de Parelrivier en is met het vasteland van China verbonden. Naast Hongkong en Macau zijn er nog tal van andere populaire bezienswaardigheden in China te bezoeken, zoals Taiwan, Tibet, de Chinese Muur en Peking. 



Geloof, cultuur en talen
Het merendeel van de Chinese bevolking (circa 70%) spreekt standaard-Mandarijn, wat het basisdialect van Noord-China is. Buiten deze taal wordt er in veel provincies in een eigen dialecttaal gesproken, waarvan een aantal talen officiële talen genoemd zouden kunnen worden, door het grote aantal mensen wat deze taal spreekt. 

Van oorsprong is China een atheïstisch land, al is dat tegenwoordig al lang niet meer het geval. Sinds 1982 is er een wet in China die vrijheid van godsdienst garandeert voor de gehele Chinese bevolking. Vanaf datzelfde jaar werden de religieuze gebouwen in China heropend. Het merendeel van de gelovige Chinese bevolking is aanhanger van het taoïsme of het boeddhisme.

Eten en drinken in China
De Chinese keuken is erg gevarieerd, waarbij voornamelijk varkensvlees erg populair is. Als je op de Chinese menukaart ‘meat (rou)’ tegenkomt kun je ervan uit gaan dat het om varkensvlees gaat. Vegetarisch of halal eten is erg lastig te verkrijgen in Chinese eettentjes of restaurants. 

Wanneer je in een Chinees restaurant eet zal je gebruik moeten maken van stokjes. Dit is niet moeilijk, omdat de gerechten zo gemaakt worden dat je niks meer hoeft te snijden als het eten is opgediend. 

Op het gebied van drinken is thee erg populair. De thee wordt door Chinezen overal mee naar toe genomen, vaak in eigen glazen potten met een deksel. In een restaurant of een café krijg je thee vaak met verse theebladeren, waarover warm water wordt geschonken. 

Toerisme in China
Het toerisme is goed ontwikkeld in China, wat je onder meer terugziet in de vele hotels en hostels die de grote Chinese steden je bieden. Wanneer je echter naar de buitengebieden of het Chinese berggebied trekt wordt duidelijk dat toeristen hier minder vaak komen. Hier heb je in veel mindere mate hostels of hotels en spreekt de bevolking naast de Chinese taal nauwelijks Engels of Frans. 

Veel toeristen kiezen ervoor om een stedentrip naar China te organiseren. Door het grote oppervlakte van China is het vrijwel onmogelijk om door het gehele land te reizen. Daarbij is het reizen naar sommige delen van China erg lastig. Naast een stedentrip naar bijvoorbeeld Peking of Hongkong, zijn ook tripjes naar Tibet en de Mount Everest erg gewild bij toeristen. 

Heb je zelf een reis naar China gemaakt? Deel je ervaringen tijdens je reis op je persoonlijke reisblog van volgmijnreis.nl!