Reisgids > Belgie

Een introductie van vakantieland België 

Doordat België direct aan Nederland grenst is dit een van de meest populaire vakantielanden voor veel Nederlanders. Daarbij ligt België op de route van veel vakantiegangers, die naar het zuiden van Europa trekken. België is verdeeld in drie gewesten, namelijk: Vlaanderen, Wallonië en Brussel. In Vlaanderen en Wallonië spreekt men een andere taal, daarbij bestaan er politieke en economische verschillen tussen deze twee gewesten. Niet voor niets duurde het formeren van de regering in 2010 maar liefst anderhalf jaar! 

Klimaat in België 
België heeft een gematigd zeeklimaat, wat te vergelijken valt met het klimaat in Nederland. Het verschil met het Nederlandse klimaat is echter dat de contrasten in het klimaat bij de kust en meer landinwaarts gelegen plaatsen groter is. Als voorbeeld kun je denken aan de temperatuurverschillen in de dag- en nachttemperatuur in de Ardennen. Hier kan het overdag 25 graden zijn, maar in de nacht afkoelen tot aan het vriespunt. 

Zeker in de wintermaanden krijgt België regelmatig met winterse neerslag en ijzel te maken. De temperaturen liggen in België gemiddeld genomen een of twee graden hoger dan in Nederland tijdens de zomer- en wintermaanden. 

Zonuren: 1585

Regen: 900mm p/j

Taal: Nederlands/Frans/Duits

Hoofdstad: Brussel

Munteenheid: Euro 

Oppervlakte:  30528 km²

Inwoners: 13,6 miljoen

Dichtheid: 479 inwoners per km²


Vervoer in België
De meeste Nederlanders gaan per auto of per trein naar België, al kun je ook met het vliegtuig reizen. KLM biedt meerdere keren per dag een lijndienst aan tussen Schiphol en Brussel. Met het vliegtuig ben je iets langer dan een uur onderweg. 

In de grote Belgische steden kun je de meeste stukken het beste lopend of met een taxi afleggen. De meeste stadscentra zijn compact, waardoor het parkeren van de auto meer tijd zal kosten dan het lopen tussen twee bezienswaardigheden. Daarbij kunnen de parkeerkosten behoorlijk oplopen als je een Belgische stad voor een dag bezoekt. Bij kustplaatsen is het aan te raden om met de auto te gaan, omdat de stranden in sommige gevallen erg langgerekt zijn. 

Ook in de Ardennen is een auto onmisbaar. Vaak moet je in dit gebied een behoorlijk eind rijden voordat je bij een supermarkt of restaurant bent aangekomen. Mocht je geen auto tot je beschikking hebben dan kun je door heel België gebruik maken van het spoornetwerk.  

Tradities en feestdagen in België
In België worden verschillende nationale feestdagen gevierd. Een van de belangrijkste feestdagen is de Belgische Nationale Feestdag op 21 juli. Ook de dag van de Wapenstilstand op 11 november wordt door een groot deel van de Belgen gevierd. Naast deze feestdagen kent vrijwel ieder Belgisch dorp z’n eigen tradities. Neem bijvoorbeeld de ‘garnaalvissers te paard’ in Koksijde, ‘ganzenrijden’ in Polderdorpen, een heksenstoet in Beselare en de Breughelmarkt in Antwerpen. Tijdens deze markt, die georganiseerd wordt op 15 augustus, verkopen Belgen streekproducten in historische kledij. Ook carnaval wordt in de meeste Belgische steden en dorpen groots gevierd. 
 
Ben je bij een feestdag aanwezig geweest? Schrijf er een leuke post over op volgmijnreis.nl! 

Sporten in België
Veel Nederlanders trekken naar België voor een sportieve vakantie. De Ardennen bieden de ideale plek om heerlijk te fietsen en te wandelen. De Ardennen zijn bebost en heuvelachtig, wat het tot een uitdagend gebied maakt voor veel fietsers en wandelaars. Ook de Belgen zelf fietsen veel! Niet voor niets is wielrennen een van de meest populaire sporten in België. Naast wielrennen volgen ook veel Belgen voetbal.



Bezienswaardigheden in België
België biedt voldoende bezienswaardigheden om je een aantal weken in dit land te kunnen vermaken. Naast de mogelijkheid om te fietsen en te wandelen in de Ardennen, kun je een bezoek brengen aan een van de Belgische steden. Antwerpen wordt bijvoorbeeld gezien als het shoppingmekka van België en heeft daarbij tal van musea en historische panden in haar centrum. Ook Brugge en Gent zijn twee fraaie steden met een rijke historie, wat je duidelijk terugziet in het straatbeeld van deze steden. Brussel is een iets modernere stad, maar biedt genoeg bezienswaardigheden om het dagprogramma te vullen. 

Wanneer je iets anders wilt dan steden of sporten, kun je een bezoek brengen aan de grotten van Han. Je rijdt hier met een klein treintje naartoe, waarbij je het pad vervolgens te voet voortzet. Ook de La Chouffe-brouwerij van het gelijknamige bier is zeker een bezoekje waard. Je kunt hier de brouwerij zelf bezoeken en verschillende biersoorten proeven. 

Geloof, cultuur en talen in België
Zoals eerder beschreven is, bestaat België uit drie gewesten. In Wallonië wordt voor een groot deel Frans gesproken, terwijl men in Vlaanderen voornamelijk Vlaams spreekt. Het Vlaams lijkt sterk op het Nederlands, wat het voor Nederlanders makkelijker maakt om met Belgen te communiceren in deze twee gewesten. In Wallonië wordt nauwelijks Vlaams gesproken. 

Het merendeel van de Belgische bevolking (circa 75%) is aanhanger van het Rooms-Katholieke geloof. Een veel kleiner deel is protestants of hangt een ander geloof aan. 

Eten en drinken in België
Veel Belgen hechten een grote waarde aan lekker eten en drinken. Vaak ziet men het avondeten als een sociaal gebeuren en wordt hier meer tijd aan besteed dan Nederlanders doorgaans doen. De Belgische keuken is voornamelijk geïnspireerd door de Franse keuken, maar kent ook enkele overeenkomsten met de Nederlandse keuken. Wanneer je overdag door een Belgische stad loopt zal je veel volle terrasjes zien, omdat het voor Belgen heel gewoon is om geregeld buiten de deur te eten. Dit gaat niet per definitie om een volledige maaltijd, maar veel vaker om een lekker broodje, een Belgische wafel of een kopje koffie met gebak. 

België staat voornamelijk bekend om haar trappistenbieren, die gedeeltelijk ook in Nederlandse winkels worden verkocht. In totaal worden er meer dan duizend verschillende soorten bieren gebrouwen in België! Ook staat België bekend om haar heerlijke, knapperige frieten. Een derde typisch Belgisch hapje is de stoverij, die je op veel menukaarten tegen zal komen. Vaak wordt een stoverij gecombineerd met friet. 

Toerisme in België
Het merendeel van de toeristen wat een bezoek brengt aan België kiest voor een sportieve vakantie in de Ardennen of een stedentrip naar een van de klassieke Belgische steden. Populaire steden in België zijn Antwerpen, Brugge, Brussel, Gent, Luik en Hasselt. Dergelijke steden zijn eenvoudig te bereiken vanuit Nederland en bieden voldoende hotels en campings om te overnachten. In de zomer kiezen Nederlandse toeristen ook geregeld voor de Belgische kust, waarbij kustplaatsen als Knokke, Oostende en De Panne erg in trek zijn. 

De meeste toeristen in België komen uit Nederland en Duitsland, al zijn ook de Engelsen zeker in de zomer redelijk vertegenwoordigd in België.