Reisgids > Aruba

Een introductie van vakantieland Aruba op volgmijnreis.nl

Aruba wordt gezien als een van de populairste bestemmingen in het Caribisch gebied. Dit is niet voor niets! Het land beschikt over lange, witte zandstranden, veelal luxe hotels en vrijwel altijd mooi weer. Veel toeristen vinden de zandstranden van Aruba de mooiste stranden van het Caribisch gebied. Aruba behoort tot de benedenwindse eilanden en ligt net iets ten noorden van Venezuela. Als je geluk hebt kun je Venezuela met mooi weer zien liggen vanuit Aruba! 

Als eiland maakt Aruba deel uit van het Koninkrijk der Nederlanden. Om deze reden is Nederlands de officiële taal in het land en viert men verschillende Nederlandse feestdagen. 

Het klimaat van Aruba
Op Aruba heerst een aangenaam klimaat, waarbij de temperatuur overdag vaak net iets boven de dertig graden uitkomt. In de nacht koelt het iets af en ligt de temperatuur gemiddeld op zo’n 23 à 24 graden Celsius. Qua neerslag behoort Aruba tot de drogere eilanden in het Caribisch gebied, al kan er in de wintermaanden wel regen vallen. 

Veel Nederlanders kiezen ervoor om in de maanden december tot en met maart naar Aruba af te reizen. In deze periode is het weer op Aruba veel aangenamer dan in Nederland, door de hoge temperaturen op het eiland. 

Het vervoer op Aruba
Vanuit Nederland kun je met een rechtstreekse vlucht vanaf Schiphol naar Aruba vliegen. In sommige gevallen maak je hierbij een tussenstop op Bonaire. Schiphol biedt zowel namens KLM, als namens Tui vluchten naar Aruba. 

Op Aruba kun je stukken het beste met een huurauto overbruggen. Het is hierbij aan te raden om een jeep te nemen, waarvan alle vier de wielen worden aangedreven. Zeker in het noorden van Aruba zijn niet alle wegen verhard, waardoor het met een normale auto bijna niet te doen is. Je kunt er ook voor kiezen om een taxi of de bus te nemen. Let erop dat een taxi vaak geen meter heeft! Maak vooraf duidelijke afspraken om hoge kosten te voorkomen. Tradities en feestdagen op Aruba
Bewoners van Aruba vieren verschillende feestdagen, die enigszins overeenkomen met de Nederlandse feestdagen. Op 18 maart wordt de nationale feestdag Arubadag gevierd door de Arubanen, gevolgd door Koningsdag op 27 april. Ook de Betico Croes-dag op 25 januari behoort tot de nationale feestdagen van Aruba. 

Net als in Nederland wordt er ook op sommige plekken in Aruba carnaval gevierd. 

Sporten op Aruba
Door het fijne klimaat op Aruba kun je hier verschillende sporten beoefenen. Ga bijvoorbeeld wandelen in het Arikok natuurpark, loop rond in het onverharde gebied aan de noordzijde van het eiland of pak de mountainbike en fiets over het eiland. Er zijn verschillende plekken op Aruba waar je een fiets kunt huren. 

De bewoners van het eiland zelf zijn vervend hardlopers, al zal je ook geregeld mensen op de fiets tegenkomen. Naast het fietsen en hardlopen houden Arubanen zich bezig met voetbal! Op het eiland zie je geregeld groepjes jongeren tegen een bal trappen. 

Belangrijke bezienswaardigheden
Je leert Aruba het beste kennen als je een of twee dagen een auto op het eiland huurt! Met het openbaar vervoer is het noorden van het eiland namelijk niet te bezoeken. Ook is het California Lighthouse absoluut een bezoekje waard, dit is de vuurtoren in het noordwesten van het eiland. De vuurtoren biedt je een overweldigend uitzicht! 

Tip: heb je fraaie foto’s kunnen maken vanaf deze vuurtoren? Deel je foto’s op je persoonlijke reisblog op volgmijnreis.nl. 

Ook een bezoek aan Oranjestad mag niet ontbreken als je op vakantie gaat naar Aruba. Deze stad biedt leuke plekjes, restaurantjes en heeft verschillende mogelijkheden om te shoppen. Wil je een iets ruigere kant van Aruba zien, ga dan naar het Arikok natuurpark. Hier vind je veel cactussen en ruige rotsen. 

Geloof, cultuur en talen
Het Nederlands is de officiële taal van Aruba, al wordt er niet op het gehele eiland Nederlands gesproken. Veel mensen spreken Engels of Papiaments, wat een combinatie is van het Nederlands, Spaans, Portugees en Engels. Doordat er steeds meer mensen vanuit Zuid-Amerika naar Aruba komen om te werken, wordt ook het Spaans een steeds populairdere taal op het eiland. 

Op Aruba is het merendeel van de bevolking aanhanger van het rooms-katholieke geloof (circa 80%). In het verleden hebben Nederlanders verschillende andere geloven naar het eiland gebracht, zoals het protestantisme en het jodendom. 

Eten en drinken op Aruba
De Arubaanse keuken is in het verleden sterk beïnvloed door verschillende volkeren die naar het eiland zijn getrokken. Zo bevat de Arubaanse keuken ingrediënten uit Spanje, Nederland en Afrika! Ingrediënten die veel gebruikt worden in de Arubaanse keuken zijn cassave, kaneel, foelie, muskaatnoot, rijst, ui en suikerriet. 

Op de Arubaanse menukaart vind je veel vis, wat vers gevangen kan worden aan de kust van Aruba. Ook het kippen- en geitenvlees hoeft niet geïmporteerd te worden, er lopen namelijk genoeg kippen en geiten op het eiland om aan de vraag naar dit vlees te kunnen voldoen. 

Toerisme op Aruba
Het merendeel van de toeristen wat een bezoek aan Aruba brengt is Amerikaans, al is er ook een grote groep Nederlanders die jaarlijks naar het eiland trekken. Onder meer de luxueuze hotels die je op Aruba vindt zijn een bewijs van het relatief goed ontwikkelde toerisme in dit land. Met de tropische setting die het eiland biedt behoort Aruba tot een van de absolute topbestemmingen uit het Caribisch gebied. 

Opvallend is dat Aruba onder toeristen vaak meer gezien wordt als een vakantiebestemming dan Curaçao. Op Curaçao staat het dagelijks leven van de bevolking van Curaçao meer op de voorgrond dan op Aruba.