Avatar Mandy, Merle en Hannah Smits

Mandy, Merle en Hannah Smits

1 oktober 2018

Geplaatst op 01 oktober 2018 om 17:47 uurAlweer over de helft van ons grote avontuur hier in Goa. De afgelopen week zijn wij vooral bezig geweest met het stage lopen bij het verzorgingshuis Sanjeevan. Wat hebben we het hier toch goed naar ons zin gehad! We werden elke dag verwelkomd met een heerlijk kopje thee onder het genot van de gezelligheid van de oudere dames die daar wonen. Zoals we eerder al verteld hebben wilde wij graag meer dagactiviteiten in hun dag ritueel brengen, hier hebben wij dan ook voor gezorgd. Wij zijn naar de speelgoedwinkel gegaan en hebben van allerlei spelletjes gekocht voor de oudere, wat zij in hun vrije tijd kunnen gaan doen. Verder hebben wij ook ballonnen en vliegenmeppers gekocht, hiermee kunnen zij een grote dagactiviteit doen met heel de groep. Het spel met de ballonnen en de vliegenmeppers hebben wij ook samen gedaan met de bewoners, de verpleegkundigen en de directie deed ook gezellig mee! Ze waren allemaal onder de indruk met wat voor iets simpels je al zo’n leuke activiteit kon maken. Omdat ze zo enthousiast waren over alle spellen hadden wij er voor gekozen om een boekje te maken met verschillende soorten dagactiviteiten die ze bij Sanjeevan konden gaan doen. 
Verder zijn wij ook druk bezig geweest met de ondersteuningsplannen van de cliënten. Hierdoor zijn wij achter veel persoonlijke verhalen gekomen, dit heeft ons laten beseffen in wat voor goed land wij eigenlijk zijn opgegroeid.  Een van de vragen die wij voor de cliënten hadden was: wat is je laatste wens? Hierop kregen wij van iedereen het zelfde antwoord, namelijk een vredige dood. We hebben hier met de cliënten hele gesprekken over gehad wat dat eigenlijk betekende voor hun. Ze vertelde dat ze veel pijn hebben en dat er voor hun geen goede medicijnen zijn. Wij vertelde dat veel van onze patiënten in Nederland morfine tegen de pijn kregen. In India valt morfine of vergelijkbare medicijnen onder euthanasie en dat is illegaal in India. Zo hebben de patiënten hier veel pijn en vergeten ze de positieve dingen uit hun leven van vroeger vertelde ze. 

Afgelopen donderdag werd onze Merle 20 jaar! Dit hebben wij zelf natuurlijk groots gevierd door haar wakker te zingen met een groot stuk taart. Toen wij op onze stage aankwamen werd Merle meteen mee naar boven genomen. Hier kreeg ze traditionele Indiase kleding aan. In India heeft iedere vrouw een neuspiercing, dus natuurlijk kreeg Merle er ook een maar dan wel de neppe variant ;) later op de middag werd Merle haar verjaardag gevierd door met z’n alle Engelse en Indiase verjaardagsliedjes te zingen en cake te eten. De Indiase traditie bij verjaardagen is om de jarige met de handen cake te geven. 

Op onze laatste dag hebben wij nog een donatie gedaan bij Sanjeevan. We hadden op het begin van onze stage gevraagd of ze nog iets miste of iets wilde veranderen binnen het verzorgingstehuis. Ze vertelde ons dat ze nog graag camera’s wilde om zo de veiligheid van de cliënten te vergroten, bijvoorbeeld als ze gevallen zijn kunnen ze het zien. We hebben daarom ervoor gekozen om de camera’s te donoren, omdat wij ook erg achter deze beslissing staan. Het is belangrijk om goed de veiligheid van de cliënten in de gate te houden. Ze waren ons ontzettend dankbaar en daar hoort natuurlijk een officiële opening bij met een lintje doorknippen. Dankzij onze sponsors hebben wij dit mogelijk kunnen maken, dankjewel! 

Reacties

opa en oma struijk
Geplaatst op 03 oktober 2018 om 16:30 uur
WATt is dat fijn dat jullie iedere week ons mee laten genieten van jullie stage, nog een hele fijne tijd heel veel groetjes

Marijke roeling
Geplaatst op 01 oktober 2018 om 19:55 uur
Wat mooi om zo jullie leerproces om te zetten in dankbaarheid! Prachtig!

Els
Geplaatst op 01 oktober 2018 om 18:24 uur
Wat doen jullie goed werk geweldig hoor. En tot over een maand in het mooie Brabant

Opa en Oma Mandy
Geplaatst op 01 oktober 2018 om 17:59 uur
Geweldig dat jullie dit doen, wij zijn trots op jullie, chapeau.

Plaats een reactie