Syrië promoot zichzelf als het nieuwe Ibiza

Ibiza staat al jaren bekend als een heus feesteiland, waar jaarlijks honderden Nederlandse en Belgische jongeren naartoe trekken om hun vakantieperiode te vieren. Naast de feesten die op Ibiza georganiseerd worden, biedt dit eiland voldoende plek om te genieten van de zon en bij te komen van een jaar hard werken. De populariteit van Ibiza heeft de Syrische overheid geïnspireerd om haar eigen land als het nieuwe Ibiza op de kaart te zetten. Dit is enigszins opmerkelijk gezien het grote aantal Syriërs wat op de vlucht geslagen is voor het oorlogsgeweld in het land. 

Promotiefilmpjes op sociale media
Via Twitter probeert het staatsagentschap SANA Syrië op de kaart te zetten als het nieuwe Ibiza om het toerisme in het land een stimulans te geven. In het filmpje wat door SANA op internet geplaatst is zien we dansende jongeren uit Syrië, allen goedgekleed, die genieten van de beats van een dj, onder het genot van een alcoholische versnapering. 

Overigens het SANA niet het enige instituut in Syrië wat het toerisme probeert te bevorderen onder internationale toeristen. Ook het Syrische ministerie van Toerisme probeert met fraaie video’s indruk te maken op Westerse landen. In de video’s word je getrakteerd op prachtige stranden, wuivende palmbonen en netjes betegelde straten. Het is bijna niet te voor te stellen dat enkele tientallen kilometers verder gestreden wordt om de heerschappij in het land. 

 

Tartous: een populaire badplaats
Hoewel de video’s van beide instanties een ietwat geromantiseerd beeld lijken te geven van de Syrische kust, blijkt een deel van de filmpjes waar te zijn. Zo is de Syrische badplaats Tartous al erg populair onder toeristen, wat onder meer terug te zien is aan het aantal luxeresorts wat hier in de afgelopen jaren gebouwd is. Wees echter op je hoede bij het boeken van een vakantie in Syrië. Aan de kust van Middellandse Zee stierven eerder dit jaar nog 150 mensen als gevolg van bomexplosies. Op dit moment is het dan ook niet mogelijk om door middel van een vliegreis vanuit Nederland Syrië te bereiken.