Annuleren van vakanties kan flink in de papieren lopen
Tot voor kort was het voor reisorganisaties mogelijk om buitensporig hoge annuleringskosten in rekening te brengen voor consumenten die hun vakantie kort voor vertrek afzeggen. Dankzij nieuwe wetgeving in Brussel is dit niet langer toegestaan. Volgens Frans de Bay van de organisatie Reisrecht lopen de kosten voor het annuleren van een vakantie vaak de spuigaten uit. “De annuleringskosten kunnen voor een consument oplopen tot wel 90 procent van de oorspronkelijke reissom. Dit staat in de meeste gevallen niet geheel in verhouding tot de schade die een touroperator in zo’n situatie heeft.
De Bay voegt hieraan toe dat volgens hem sommige grote touroperators jaarlijks miljoenen euro’s verdienen aan consumenten die een vakantie opzeggen. “Touroperators hebben gunstige betalingsafspraken met hun partners, evenals dat zij veel hotelbedden en vliegtuigstoelen vaak alsnog kunnen verkopen aan anderen.”
Nieuwe richtlijn van de Europese Commissie
Met de nieuwe Richtlijn Pakketreizen van de Europese Commissie moeten touroperators voortaan aan kunnen tonen hoeveel schade zij daadwerkelijk lijden bij een opzegging. Daarbij moeten de annuleringskosten voor een consument redelijk zijn. De Bay zegt: “Consumenten die bij een annulering meer dan 30-40 procent van de oorspronkelijke prijs moeten betalen, kunnen bezwaar maken.” Hij verwacht tientallen rechtszaken van consumenten die te hoge annuleringskosten moeten betalen.
Tot dit voorjaar werden de annuleringskosten in de reisvoorwaarden vastgesteld door de Consumentenbond en de reisbrancheorganisatie ANVR. De Consumentenbond (Joyce Donat) reageert: “Voor ons is het niet mogelijk om in de portemonnee van de reiswereld te kijken. We kunnen dan ook nauwelijks bepalen wat een reëel percentage is voor de annuleringskosten. Een consument moet vooraf weten waar hij of zij aan toe is.”
Touroperators bepalen eigen annuleringskosten
Sinds de afgelopen zomer is het voor ieder ANVR-lid mogelijk om de eigen annuleringskosten voor consumenten te bepalen. Dit zou de onderlinge concurrentie volgens de ANVR moeten bevorderen. Veel touroperators houden echter vast aan de hoge annuleringskosten uit de afgelopen jaren. Consumenten zijn hier de dupe van.
Wil je dit soort zaken voorkomen wanneer je noodgedwongen je reis moet annuleren? Zorg dan dat je voor je reis een goede reisverzekering inclusief een annuleringsverzekering afsluit.
Reisverzekeringen vergelijken? Klik hier