Avatar Merel Uiterwaal

Merel Uiterwaal

Even bijkletsen..... (Online zetten dus....)

Geplaatst op 03 augustus 2018 om 01:20 uur



29 juli  2018 - Twee dagen later zijn we alweer aan de oostkant van Saskatchewan en wel in Mooseomin.

We zitten hier op een prachtige camping op ongeveer 2 km van het plaatsje. Morgenochtend gaan we het dorpje nog even in, want de plaatsjes hier zijn allemaal even charmant. De camping is bijna helemaal leeg, maar dat was ook niet raar na het ontzettend gastvrije ontvangst van de eigenaar…… Deze meneer, “grumpy old mule” zouden ze hier zeggen, woont duidelijk te lang in Saskatchewan en is wat wereldvreemd geworden waarschijnlijk.Ongelofelijk, want de plek (aan meertje, in de bossen en ruimte….) met super faciliteiten (zwemmeer, speeltuin, sportvelden) maken de plek perfect. Ondertussen hebben wij in 2 dagen heel wat meegemaakt, gezien en kennis opgedaan.Na ons vertrek uit Rosetown zijn we naar Saskatoon gereden. Dat was een uurtje of 2 rijden en de middag hebben we wat gestrolltdoor de stad en het stadspark. Over de stad zelf waren we niet heel erg enthousiast, maar het groene park en rivier zijn erg fijn. We hebben de middag afgesloten met een heerlijk lokaal Canadees biertje op het terras. ’s Avond zijn we vroeg ons bedje in gegaan want zaterdag hadden we gereserveerd voor Wanuskewin Heritage Park. Een park dat bezig is om in 2020 Unesco Erfgoed te worden.

Yur en ik waren wel in voor wat nieuwe kennis over de historie van Saskatchewan. In dit park kwam je van alles te weten over het leven van de First Native hier. In de regio hier leefden zo’n 9 verschillende indianenstammen (o.a. Cree, Dakota, Sakota en Nakota) die allemaal eigen gebruiken hadden. Het woord Wanuskewin komt van een Cree woord dat “Seeking peache of mind”  en “Living in harmony” betekent. De mensen leefden hier al 6000-8000 jaar geleden en in 1930 werden de eerste opgravingen al gevonden. Het park is geopend in 1992 en steeds meer mensen weten deze bijzondere plek nu te vinden. Ik denk dat wij tijdens ons bezoek misschien met 20 andere bezoekers rondliepen :).
 Wij begonnen de dag met een kleine wandeling van 45 minuten. Het gebied is enorm en je kunt dus gemakkelijk de hele dag mooie wandelingen maken. Echter in de middag is het op de prairie wel wat uitdagend hiken met de hitte, kan ik je zeggen. Na onze eigen ronde zijn we een uurtje op stap gegaan met een gids. Zij kon ons alles vertellen over de Bison Jumps en de medicinale planten die er gebruikt werden. Straks in Heemskerk heb ik weer genoeg redenen om wat onkruid te laten staan, want de meeste versies hebben super eigenschappen (zo ook de paardenbloem!). Natuurlijk waren er ook veel varianten die voor ons compleet nieuw waren, maar wat is het plantenleven eigenlijk interessant. 

Nog veel interessanter vond ik het verhaal over de Bison Jump.
Wanuskewin Heritage Park heeft twee Bison Jumps en het visitor centre is op een van de twee gebouwd. Het is enorm indrukwekkend om in de vallei beneden te staan waar de buffels (+/- 1000 kg) naar beneden vielen. Hier ligt het dan ook nog steeds vol met botten onder de grond. De natives gebruikte in Canada verschillende manieren om bizons te doden. Een soort massamoord is de versie van de Bison Jump. Hiervoor waren heel wat mensen nodig en daarom werkten verschillende native stammen dan ook vaak samen. Een Bison-kudde kon namelijk makkelijk uit 300 bizons bestaan. Het belangrijkste was om in eerste instantie te ontdekken wie de koningin van de club was. Onder de bizons is de queen namelijk een echte Queen. Dit werd gedaan door een persoon die zich gedroeg en kleedde als een bizon en zo dichtbij kwam. Wanneer dit duidelijk was, was het doel deze koningin over de streep te krijgen om de sprong te maken. De andere 299 volgen dan (een soort van) vanzelf.
Onder in de vallei vielen de bizons neer en wanneer zij nog in leven waren dan hielpen de indianen-stammen een laatste handje (enkel pijl en boog, wapens hadden ze nog niet destijds). Het was enorm belangrijk dat de vallei groot genoeg was om de verwerking van de bizons direct te kunnen laten plaatsvinden. Al is een voorstelling maken van een hoopje (300 stuks) bizons best lastig.Ieder stukje bizon werd gebruikt voor diverse doeleinden:
-      Huid zonder haar: tipi-tent, kleding, zadeltassen en containers
-      Huid met haar: winterjas, vloerkleed, instappers en dekens
-      Horens: haarspeld, club, kopjes en lepels
-      Vlees: gekookt, geroosterd en gedroogd voor consumptie
-      Blaas: waterproof tas
-      Hoeven: gekookt om lijm mee te maken
-      Mest: brandstof voor het vuur
-      Spieren: als veters en voor pijl & boog 

Na nog wat rondgelopen te hebben, de speeltuin te hebben bekeken en een lekkere picknick zijn we rond een uur of 14:00 uur weer gaan rijden. We strandden rond 1700 uur in het schattige dorpje Lumsden. Dit plaatsje wordt een van de 10 mooiste dorpjes van Canada genoemd. Na een lekkere maaltijd zijn we nog even over de dijk gelopen het dorpje in. In de ochtend heeft Yur hier nog even lekker hardgelopen en Nout & ik de speeltuin onveilig gemaakt. Rond 11:00 gingen we rijden richting Regina; de hoofdstad van Saskatchewan. Daar het weer niet ideaal was voor een stadsbezoek (30+ graden), hebben we ons vermaakt in het mooie Wascana-park. Dit is  volgens zeggen het grootste stadspark van het Noord-Amerikaanse continent. Deze stad is 100% hand-made. Van boom tot meer, van rivier tot bloemetje. Wij besloten lekker een uurtje een kano te huren en de stad vanaf het water te bekijken. Tijdens ons tochtje hebben we heerlijk gekletst met een suppende Regina’er en gesproken over onze gezamenlijke hobby; reizen.

Het is ondertussen alweer 21:00 uur en we staan op Fieldstone Campground, Moosomin is ons thuis. Morgen gaan we richting Winnipeg, Manitoba here we come…

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie