Avatar Ries Schmitz

Ries Schmitz

Momenteel is riespieterpad bezig met de reis Ries loopt het Pieterpad . Lees hieronder meer!

Blijf op de hoogte van de reis van riespieterpad

Blijf op de hoogte van de reisblog van riespieterpad door automatisch nieuwe updates per e-mail te ontvangen. Vul hieronder jouw e-mailadres in; we verkopen of misbruiken nooit jouw e-mailadres.

Vul jouw e-mailadres in om op de hoogte te blijven

16 april Markelo Vorden.

Status update - 16 april 2021 om 15:34 uur

Wat hebben morgenstond en een haan met elkaar gemeen? Je zit er niet op te wachten als je nog moe bent. Om 5:45 besloot Arie Haan onder mijn raam zijn bek open te trekken. Pleurt op beest; ik ben nog moe en wil nog tot half acht slapen. Maar op het moment dat je dat bedenkt, ben je al wakker. Dan kan ik er net zo goed uit gaan; dan ben ik bijtijds weer thuis. Om 6:15 sta ik onder de douche. En na het inpakken en nog een bakkie, leg ik geld neer voor de gebruikte consumpties. Onderweg naar Laren. Het is half acht en het vriest 2 graden. Na kilometers zandweg tussen bossen door, kom ik op landgoed Verwolde waar een statig pand grandeur uitstraalt. Ook kom ik langs de Binnenhof, een oude pastorie tot landgoed omgetoverd, die in Wassenaar ook niet zou misstaan. Onder de snelweg door kom ik in Laren. In het centrum is niks te doen en ik heb geen zin om ver van het PP af te wijken op zoek naar koffie. Ik loop Laren weer uit op weg naar Vorden. Een tijdje later staat er een tuinhuisje langs de kant waar je koffie, thee en limonade kunt pakken en het verschuldigde bedrag in een potje doen. Ik zit daar even heerlijk in de zon warm te worden. Ik kom op de Dochterenseweg , een statige laan met een dubbele rij beuken aan weerszijden, en ben niet verbaasd dat ik in buurtschap Groot Dochteren terecht kom. Ik passeer het Twenthekanaal en de Berkel. Hier spot ik een paar hazen die over elkaar heen buitelen, en wegsprinten zodra ze mij in het vizier krijgen.  Even verder moet ik over de Dochterense brug. Kilometers wandel ik door en merk dat mijn hoofd heerlijk leeg is; ik denk alleen nog aan positieve dingen en laat de rest achter me. Onderweg kom ik langs meer statige landgoederen Enzerinck en Bramel. In de verte zie ik de skyline van Vorden waar ik 20 minuten mag wachten op mijn trein naar huis. Einde van  11 prachtige wandelwagen en 236 km in de kuiten.

Status update van 15 april 2021

Status update - 15 april 2021 om 09:49 uur

Iets vroeger dan de vorige dagen verlaat ik mijn slaapplaats in Hellendoorn. Binnen 10 minuten loop ik het bos in waarvolgeltjes mij vrolijk toezingen. Door de frisse boslucht merk ik dat ik mijn tropenpet ben vergeten. Daarentegen heb ik vanmorgen weer wel mijn puffer in mijn toilettas teruggevonden. Dat komt voor vandaag wel zo goed uit. Want het pad stijgt een paar honderd meter. Ik loop al een half uur door het bos zonder iemand te zien. De stilte wordt af en toe doorbroken door het geroffel van een specht. De dennengeur en de harslucht van pas gezaagde dennen doen me denken aan mijn kinderjaren als ik met familie Vink mee mocht naar een camping in de Meern. Na een uur wandelen strijk ik neer op een bankje bij het voormalig Durgangslager voor joden. Twilhaar werkkamp staat er op de toegangspoort. Ik word er een beetje weemoedig van als ik bedenk wat de mensen die hier hebben gezeten, te wachten stond. Na een kwartier bezinnen loop ik door. 

Van het stilzitten krijg ik het koud dus ik zet de pas er flink in voorzover dat gaat op smalle zandpaden waar de wortels van bossages zo hoog boven de grond uitsteken, dat je je poten flink moet optillen om niet te struikelen. Het is heel apart om zo moederziel alleen door de natuur te banjeren. Heerlijk! Via het Noetselerveld loop ik naar de Holterberg, 58m boven NAP, waar ik even geniet van het uitzicht en een broodje. Er staat een schuilhut waar niemand schuilt, omdat het in de zon veel lekkerder is. Vanaf de Holterberg loopt het pad tussen twee stuwwallen door, waar het bij een zonnetje ineens veel warmer aanvoelt. Over de spoorlijn loop ik direct het centrum van Holten binnen. De statige beukenlaan ziet er in dit koude weer verlaten uit; maar ja wat wil je bij acht graden en een stevige windkracht 4/5. 
Dit zou het eindpunt van mijn etappe zijn, maar ik loop door naar Holten, net 4 kilometer verder op de PP route. Vanaf Holten kom ik nog over de Beuseberg waar mijn, inmiddels getrainde kuiten, geen last van hebben. Op de kruising van de Rietdijk moet ik naar links waar 800 meter verder mijn slaapplaats is voor deze nacht. Bij binnenkomst smaakt het koude bier me uitstekend en over de maaltijd heb ik zeker niets te klagen; een variant op nasi. Morgen vroeg op; zodat ik bijtijds thuis ben! Nu een kopje koffie. 

Status update van 14 april 2021

Status update - 14 april 2021 om 17:17 uur

Vandaag rustig opgestart en om 9:30 op pad gegaan. De B&B lag direct aan het Pieterpad, 4 km onder Ommen, dus het eerste stukje had ik gisteren al gelopen. Via een mooie route tussen heide en bossen kom ik op de Besthemerberg. Leuk maar niet spectaculair; 33 meter. Op weg naar de volgende heuvel passeer in een steile oever van de Beneden Regge. Over de Regge begint het pad weer te klimmen. Ik kan merken dat ik mijn astma medicijn vergeten ben. Ik word er kortademig van. Ik heb mijn puffer bij de vorige B&B laten liggen. Dan maar in rustiger tempo naar boven; dan kom ik er ook. Bovenop de Archemerberg, een stuwwal van 75 meter, geniet ik van een prachtig panorama. Hier is ook een van de punten van de driehoeksmeting van het Rijk. Het Pieterpad loopt over de top verder naar een grote kuil waar een grote zwerfkei in ligt die Dikke Steen wordt genoemd. Goh wat heb jij een dikke .... steen. 

Even voorbij Lemele loop ik langs het Hof van Salland. Na nog een uur lopen kom ik in het centrum van Hellendoorn aan waar mijn B&B zit. Bij de AH koop ik 2 hamburgers, waar ik lekker van smikkel.

Dag 8 Hardenberg Ommen

Status update - 13 april 2021 om 18:39 uur

Na een knock-out nacht was ik om 7 uur al wakker; na 9 uur slaap kan dat gebeuren????. Lekker vroeg opgestaan en gedoucht en ontbeten. Om 9:45 al op pad voor 21 km. Aan de overkant van de Vecht loop ik over een betonpad waar ook oerossen lopen; waarvan allen de grote stronthopen getuigen op het pad. Het pad slingert zich evenwijdig aan de Vecht door weilanden en bosschages. Bij Rheeze zijn de schuren versierd met een bijzonder vlechtwerk van stro. Mooi kunstwerk zo midden in de polder. Het is prettig om door een afwisselend landschap te lopen. Af en voelt de zon heerlijk in de luwte. Bij het gehucht Junne ligt een stuw in de Vecht waarnaast een vispassage is gemaakt. Het PP voert verder naar Junne waar vroeger het vee naar toe werd geleid om in de zomer te grazen.  Door de koeienhoeven is het pad zichtbaar uitgesleten. Als ik bij de Sahara kom, heb ik andere beelden in mijn vizier dan wat ik hier zie. De koude lucht en de net passerende hagelbui, staan in schril contrast met de Afrikaanse Sahara. Tegen de middag zijn de buien voorbij en kan mijn poncho uit. Brrr. Best wel fris. Tegen de tijd dat ik bij Ommen ben, ga ik op zoek naar de Lemelerweg, waaraan mijn B&B ligt. Als ik na 4 km de gemeente grens van Ommen passeer, wordt ik onzeker. Ik probeer. te bellen, maar krijg geen gehoor. Ik had het idee dat mijn B&B boven de pearl in Ommen zat. Dus ik ben weer terug gelopen naar Ommen. Daar zit geen B&B boven de Pearl. Weer gebeld; nu wel gehoor; ik zat bij de grens van Ommen toch goed. Net daar voorbij ligt de B&B. Weer terug; bij elkaar 8 extra kilometers, oh wat baal ik. In Ommen toch nog even eten en drinken gekocht en weer verder. Doodmoe, een paar pijnlijke pootjes verder, zitten er vandaag 29 km in mijn voetjes.

Dag 7 Coevorden Hardenberg

Status update - 12 april 2021 om 19:08 uur

Om half acht loop ik weer buiten met Swiffer; het s droog maar de zon schijnt. De rijp ligt over de perkjes en dat voel ik ook door mijn dunne Jack heen; straks maar een vest aan. Bij het opruimen van onze spullen giet ik het restant van de rosé van gisteravond in mijn bidon zodat ik vanavond nog een glaasje heb. Na ons gezellig samenzijn, moest er ook nog gewandeld worden; na het ontbijt neem ik afscheid van Co en Swiffer. Blij dat ik ze weer even heb kunnen zien en aanraken. Ik loop met Co mee naar haar auto en zwaai haar uit.

Vanaf mijn slaapplaats loop ik naar het station waar ik de route weer oppak. De route loopt langs verschillende dorpen, waar alleen boeren op een mudje wonen. Ik mag vandaag 19,5 km.    Na 4 km zie ik in de verte neerslag gordijnen uit de wolken vallen. Voor mij het signaal mijn poncho weer aan te doen. Gelukkig kon ik overdekt staan onder de luifel van een winkel die omgebouwd werd tot appartementen. Een minuut of 10 heb ik staan wachten totdat de hagelstenen formaat knikker, niet meer naar beneden kwamen. En gelijk er achteraan weer een zonnetje. Ik hou mij poncho maar aan vandaag, niet alleen vanwege de hagel maar ook tegen de wind, die echt snijdend aanvoelt. Soms loop ik met mijn kop in de zon, dan weer wordt ik belaagd met witte kogels. Gelukkig houdt de rand van mijn tropen hoedje de meeste korrels uit mijn gezicht. Er staat langs de route een oud stoomtram stationnetje; zonder rails, zonder reizigers. Na een uur ga ik even zitten op een bankje dat droog lijkt, maar al snel voel ik nattigheid. Dan maar weer doorlopen. Bij de Drentsche Poort even tijd voorbrengt selfie; je moet toch kunnen laten zien dat je er bent geweest. Co heeft 4 pakjes appelsap voor me meegenomen en daar hoop ik vandaag en morgen mee te kunnen doen... maar na elk uur heb ik zo’n dorst dat ik er aan toegeef en zodoende zijn 2 pakjes om 13 uur al op. Na de middag klaart het lekker op en loop ik droog verder. Vandaag veel blubber trappen. Daar hou ik helemaal niet van. Grote stappen gauw thuis gaat hier niet lukken; ik wil geen afdruk van Ries achterlaten inde modder. De Kleine Vecht meandert prachtig door het heide/ weide landschap waar ik telkens over een soort jaagpad evenwijdig aan de Vecht loop. In Gramsbergen ziet het er iets levendiger uit, Het Meiboomplein heeft nog een rustiek aanzicht. Het volgende dorp, Ane (wie kent het niet), staat bekend om de Slag van Coevorden, waar in 1227 Drentsche boeren, onder leiding van Landdrost Rudolf van Coevorden, het leger van Bisschop Otto2 het moeras in lokte om vervolgens een slachting aan te richten. Ik kom door het Engelandse bos (enge land=weide land). Bij het binnenlopen van Hardenberg kan ik bij de Lidl een Caesar salade kopen en een flesje sap voor onderweg. Even voor het eindpunt van deze etappe stap ik mijn B&B binnen waar ik wordt onthaald met een lekker biertje. Na het FaceTimen met Co maak ik mijn verhaaltje af en val tegen 21:30 in slaap ???? ????

Dag 6 Dalerveen Coevorden

Status update - 11 april 2021 om 13:31 uur

Vandaag zette Albert mijn ontbijt om 9:00 op een thee karretje voor mijn deur. Het was ook weer genoeg voor mijn lunch. De afstand van Dalerveen naar Coevorden is maar 7 km maar met de bezienswaardigheden onderweg kom ik vandaag op 9,6 km. In Coevorden meldt ik me bij het kasteel waar Co een kamer in een bijgebouw heeft geboekt. Omdat het koud en vochtig is buiten, mag ik eerder inchecken zodat ik in de lobby kan wachten tot Co er is en de kamer beschikbaar. Na een half uur is Co er ook en is de kamer ook beschikbaar. Alle 3 zijn we blij dat we elkaar zien. We zetten de spullen in de kamer en gaan Swiffer uitlaten. Coevorden is een leuke stad met een oud centrum. Er staan nog verschillende pakhuizen uitde 17e eeuw; omgebouwd tot horecagelegenheid of hotel. Een heerlijke plek om samen te vertoeven. Bij het restaurant van het kasteel hebben we eten besteld dat we op de kamer moesten opeten. Heerlijk een hamburger voor Co en een visje voor mij voor de broodnodige vitamientjes. Swiffer loopt ongedurig door de kamer; hij is zijn huis kwijt. Maar Co en ik hebben elkaar weer voor even gevonden; morgen 19 km. 

Dag 5 Schoonoord Dalerveen

Status update - 10 april 2021 om 19:26 uur

Vandaag om 8 uur werd ik wakker van het gekwaak van een eend. Omdat het kwaken een terugkerend patroon had begreep ik dat het de wekker van de buurdames was. Ik had 10 uur geslapen; zoooo lekker. En van de voetjes had ik geen last meer. Lekker scheren en douchen.
Na een uitgebreid ontbijt, waarvan ik ook mijn lunch kon maken, be ik om 9:45 aan de wandel gegaan. Het was droog met af en toe een zonnetje. Weinig wind; perfect wandelweer dus. Vanaf de B&B eerst 2 km teruglopen naar het Pieterpad om direct over het kanaal het bos in te duiken. Weer een prachtig gevarieerd landschap. Ik kon merken dat het weekend is; veel meer wandelaars. Over een slingerwegen die hoofdzakelijk over natuur paden en karrensporen leidt kom ik bij verschillende monumenten voor de ontsluiting van het Oranjekanaal (ik begreep niet waarom er een plaquette met Juliana bij staat????), het Pieterpad monument ter nagedachtenis van Bertje en Jens (initiators van het PP) nog een hunebed en een Galgenberg. In Sleen heb ik gezocht naar koffie, maar alles is dicht. Gelukkig heb ik genoeg sap meegenomen. Het koffiebroodje en pistolet kaas smaakten goed. De wandeling bracht mij weer een ooievaar en een buizerd; mooi om te zien. Op weg naar Sleen alleen nog een grafheuvel gezien. Verder alleen maar weiland, heide en bos. Onderweg naar Dalerveen begint het te druppelen; wel of geen poncho aandoen? Omdat ik niet zeiknat wil worden als het doorzet zoals voorspeld, trek ik alvast mijn poncho aan. Dat valt nog niet mee met een rugzak om en een inmiddels aanwakkerende wind. Na 5 minuten vechten gaf de poncho zich over. Mijn vertrekplaats en reisdoel lzijn geen PP stop/startplaatsen, dus moet ik maar inschatten hoeveel de afstand voor deze dag is. Schoonoord Sleen zou 13 km zijn, maar ik loop door naar Dalerveen. Bij aankomst in Dalerveen is het inmiddels 16:15, dus ik kijk hoeveel km mijn stappenteller heeft geregistreerd: 26,6 km. Lekker moe maar voldaan kom ik bij mijn B&B, waar Albert mij hartelijk ontvangt en mijn kamer wijst. Blij dat ik weer even mijn pootjes kan strekken. De koelkast is goed gevuld voor mij alleen; 5 bier, een fles witte wijn, een fles rosé en een fles rode wijn; a €1,50 per glas/flesje. Hier komt het inmiddels ook met bakken uit de hemel dus ik mag van geluk spreken dat ik droog over ben gekomen. Nu dus languit op bed en klaar met mijn verhaal; morgen naar Co in Co evorden. Joepie. Heb er zin in????

Dag 4 Rolde Schoonoord

Status update - 09 april 2021 om 18:17 uur

Vanmorgen om 8:30 een uitgebreid ontbijt waar ik ook mijn lunch mee kon doen; die heb ik dan ook ingepakt en mee genomen. Door de tip van de eigenaar kon ik snel op het Pieterpad aansluiten. De PP markeringen zijn op dit stuk goed aangebracht. Zodra je Rolde uitloopt en onder de snelweg door bent loop je afwisselend tussen bossen en heidevelden. Op dit stuk speelde ik haasje over met 3 andere PP stellen. Het en der liggen grote zwerf keien die al eeuwen niet meer zwerven. In de verte een hunebed, een heide vennetje en een buizerd die de heide afzoekt naar lekkere hapjes. De weidelanden zijn allemaal afgezet met schrikdraad waar bruggetjes over heen zijn gebouwd. De Dentsche Aa (waar geen Anonieme Alcoholisten wonen) slingert zich door het landschap. Af n toe is er een doorwaadbare plaats waar gelukkig ook aan een bruggetje gedacht is!  Vanaf de heide loop je na 18 km Schoonloo binnen. Mijn B&B is echter in Schoonoord; bij de voorbereiding leek det heel dichtbij, maar dat bleek 12 km verder te zijn!!! Schoonoord Schoonloo wat scheelt het? Ik mocht dus nog even doorstappen. Die rugzak begint dan echt wel looiig te worden! Twee uur later strompelde ik de supermarkt binnen om mijn maaltijdsalade te scoren. Onderweg hier naar toe nam mijn fantasie een vrije vlucht; de B&B heet Tante Bob en de rakkertjes. Hoe zou tante Bob er uit zien? Een soort Lange Pier, met een zware stem???? En wat zou tante tante Bob zeggen? Kom jij maar eens lekker bij me op schoot zitten rakkertje! Ik moest denken aan de film van ome Willem; die zei dat altijd! Ik werd er bang van. Bij de B&B werd ik warm welkom geheten door de eigenaresse, wel op anderhalve meter afstand. Tante Bob bleek Margriet te heten; 1,80 m lange blonde krullen (een soort schapenhaar waar ik me voor zou schamen). Ze was uitermate vriendelijk, en toen ik haar vroeg of ze misschien bier in huis had, gaf ze mij het biertje dat een vorige gast had laten staan. Aaaah dat smaakte lekker na een extra lange wandeling!!! Na een korte rustpauze ben ik in de gasten kamer mijn salade gaan opeten. Daar zaten twee vriendinnen uit Zandvoort die het PP in delen lopen. Even kletsen en happen en na een half uurtje weer naar mijn kamer om dit verhaaltje te schrijven. Nu even mijn meisje FaceTimen en dan lekker slapen. Een beetje moe maar voldaan na zo’n lange wandeling!!!

Status update van 09 april 2021

Status update - 09 april 2021 om 18:13 uur

Dag 4 Rolde Schoonoord

Dag 3 Glimmen Rolde.

Status update - 08 april 2021 om 17:36 uur

Vannacht heerlijk geslapen in B&B Glimmen. Een echtpaar van begin 30 met een dochtertje van ongeveer 1,5 jaar geholpen door de vader, runnen de tent. Na het douchen stond mijn ontbijt al klaar; twee warme broodjes, een croissantje en drie boterhammen. Een volle kan koffie toebroek, een glas sinaasappelsap en een youghurtje. Het smaakte heerlijk. De boterhammen mee voor onderweg. De weg van Glimmen naar Zuidlaren was niet heel enerverend; behalve dan het heerlijke geluid van zingende vogels en het geklop van een specht. Aan het end van het noordlaarder bos zag ik een ooievaar boven mijn hoofd cirkelen. Prachtig! Ik heb nog even gekeken of ik een bakkie kon doen bij Berend je weet wel Botje????. De weg van Zuidlaren naar Rolde voert over het Balloerveld; kennelijk heb ik daar een afslag gemist, want ik kwam in Loon uit waar ik naar mbv Google maps vond ik de weg via Ballo naar Rolde. Een beetje omgelopen ik denk dat ik 23km gelopen heb. Aangekomen in Rolde belde ik de B&B of ik nog een maaltijd kon krijgen; daar moest ik zelf voor zorgen. Met een kipkerrie van de locale Indiër kwam ik om 16:45 aan bij de Pompstee; netjes en gelijk een heerlijk biertje mee naar mijn kamer. Pijnlijke poten, maar dat hoort er bij.

Pagina: 1 2