Avatar Jacqueline van Rhee

Jacqueline van Rhee

Langs de kust naar beneden deel 2

Geplaatst op 16 februari 2018 om 16:23 uur Het bezoek aan de Had Draa was heel bijzonder. Het is de grootste souk(markt) van Marokko .
De mensen komen hier op zondag van ver hier naar toe. Er wordt hier van alles aangeboden,
net als de oosterse markt in Beverwijk, maar dan net even anders.
Het is gewoon in de open lucht en de grond is modderig ,ongelijk en rommelig .In het begin zagen we veel kleine tentjes met kappers .verder veel fruit , kleding en flutschoenen. hoe dieper we in de markt gingen , hoe smaller en donkerder het werd. Veel donkere tenten waar vlees werd geroosterd en thee gedronken door mannen en jongens in kaftans..De rook van het roosteren kon bijna niet weg , dus je kan je voorstellen hoe benauwd het dan wordt. Wat een lucht !! In de hoek van zo´n tent stond een schattig schaapje bij de barbecue op z´n beurt te wachten , denk ik. Toen kwamen we in een gedeelte ,waar vlees werd verkocht. koeien en kamelenkoppen hingen aan haken .Ingewanden , geplukte kippen en ander pluimvee lag op de kramen ,in Ook andere delen van dieren ,waarvan je niet kon zien van welk dier. Zijn wij niet gewend !! Jakkie!! Even slikken. OP de grond lag een bloederige vacht van een pas geslacht dier. Ja hoor, even verder kwam je bij de slachtafdeling . Toen zijn we maar weer gauw teruggelopen naar de frisse lucht. Even een zak mandarijnen gekocht . Na een uurtje was het genoeg geweest!! 
De laatste kustplaats die we aandeden was Sidi Kaouki. Een heel klein plaatsje waar veel surfers komen . Om te overnachten zijn er een paar hostels helemaal in Marokkaanse stijl.  Aan het strand hebben we heerlijk pizza gegeten op een terrasje met 7 katten om ons heen . Die lustte ook wel een hapje. Roxy liet het gewoon toe .  Wat een genot !! Later maakten we met Roxy een wandeling achter de camping langs en raakten op een gegeven moment van het pad af. Uiteindelijk kwamen we op een plek , waar een paar oude caravans en halfopen tenten stonden en een paardenstalletje met een paar paarden erin.Er liep ook een lief hondje rond. we werden begroet door een hele vriendelijke Marrokkaan met lang haar . Deze vertelde dat ze daar wonen met een aantal mensen , waaronder een paar kinderen , die ik  Duits hoorde spreken. Het leek me een gezellig kamp. Nadat ik vertelde , dat wij een zwervend bestaan leiden ,nodigde hij ons uit om te blijven . Een erg aantrekkelijk aanbod , maar we moesten verder met de groep.
na 2 weken langs de kust zijn we naar Marrakech gereden ,in het binnenland. We hadden een camping 15 min rijden van de stad. we bleven hier 3 dagen. Met busjes werden we in groepjes naar Marrakech gebracht om de stad te bezoeken. Erg leuk hier. bruisend en van alles te zien en te doen. Op een ochtend werden met busjes naar de botanische tuin gebracht . Door een lokale tolk kregen we een rondleiding .In het Nederlands !! Hij had als kind een aantal jaar in Nederland gewoond , vandaar. Maar het was zo koud die ochtend als je niet in de zon liep, dus iedereen had bevroren handen en voeten ! Na anderhalf uur werden we naar een oud paleis gebracht met prachtig tegelwerk en plafonds met stukjes hout bewerkt. Elk vertrek had  andere motieven en kleuren op het plafond. Hierna in de heerlijke warme zon  de markt over en door de smalle steegjes , wat een andere wereld. 
Frank heeft met een groepje een kookworkshop gedaan . Een dag , die een 10 verdiend !!  Eerst samen met Gemma (de kookjuf ) naar de markt om alle ingrediënten te kopen . over alle kruiden en specerijen kregen ze uitleg en allerlei verhalen. 
Ook werd er verteld , dat er een ondergrondse oven was ( het deksel werd hun getoond) waar wel 40 schapen tegelijk langzaam werden gegaard.  Nadat iedereen zijn deel van de maaltijd had bereid , werd er gezamenlijk op de binnenplaats in het zonnetje gegeten. Echt een succes. 
ps. Groetjes aan Rob Homburg van Gemma !!
Op de markt heb ik nog wat leuke kleine Lampjes voor in de camper gekocht , uiteraard eerst afdingen. Moeilijk hoor , maar we hadden Hester bij ons ( ook een medereizigster ) , die kan verschrikkelijk goed afdingen ! Zonder blikken of blozen zorgt ze ervoor dat je alles voor minder dan de helft krijgt. Wat een dikke pret als we met een paar vrouwen en zonder mannen gingen winkelen !!Op het grote plein in het centrum zie je straatmuzikanten ,slangenbezweerders ( zat alleen niet veel leven in die krengen ) aapjes aan de ketting ( zielig ) en allerlei verkopers . In de avond gaat het gewoon door , maar dan komen ook de vrouwen en kinderen de straat op . Wat een gekkenhuis !! Maar erg leuk om een keer mee te maken.

Op dag 20 reden we de bergen in. Eerst nog even de supermarkt in om een voorraad in te slaan , omdat we de komende weken in de bergen en de woestijn zullen zijn. In de Hoge Atlas ligt sneeuw. Het dooit nu wel , maar de bewoners hebben het de afgelopen weken slecht gehad , heel veel sneeuw en kou. Ook in de lagere gedeeltes van het gebergte , waar het in 50 jaar niet zo koud is geweest. Er is helaas veel vee gestorven hierdoor.
Ik schrijf dit blog aan de rand van de Sahara , in een lemen hutje ( de receptie) aan de bar op een stoeltje , gemaakt van betonijzer. Hij stort bijna in , dus ik stop er nu mee. Groetjes aan iedereen !!!!

Opmerkingen
Jacqueline van Rhee
Plaats een opmerking bij dit bericht...


Reacties

Gerda
Geplaatst op 27 februari 2018 om 20:05 uur
Zo het eind van Marokko bijna in zicht. Hier genieten wij van prachtig en zonnig winterweer. Deze week gaat er op natuurijs geschaatst worden. Ik weet dat jullie daar niet van houden maar ik vind het geweldig. Zodra je weer in Spanje bent bellen we weer. Lieve groetjes

Rob
Geplaatst op 17 februari 2018 om 12:49 uur
Wat leuk om dit weer te lezen en fantastisch dat Frank de kookshop gedaan heeft bij Gemma! Ik zag met jouw beschrijving mijn eigen bezoek weer helemaal voor me.

Tiny
Geplaatst op 16 februari 2018 om 22:34 uur
Mooi verslag om te lezen Jacqueline, je ruikt door het verhaal de geuren van de markt. Liefs van ons

Hennie
Geplaatst op 16 februari 2018 om 20:42 uur
Fijn om weer even over jullie belevenissen te lezen, o en jee....dat schaapje..... Geniet lekker verder! XXX

Gerda
Geplaatst op 16 februari 2018 om 18:48 uur
Hallo zeg jullie zijn toch wel vertrokken met manderijnen en het schaapje wat de dood wachtte? Je zou spontaan vegetariër worden. Wat weer een mooi verhaal. Ook wij krijgen bij het lezen een vakantiegevoel. Lieve groetjes van ons

Plaats een reactie