Avatar Heleen Visser

Heleen Visser

Ouderenzorg

Bericht - 25 december 2017 om 02:07 uur

Blog 5
Laatste weken in Suriname en hierbij ook mijn laatste blog voor school. Door de stage heen, ben ik in aanraking gekomen met ouderen. Het lijkt alsof ze hier of heel erg jong sterven of heel erg oud worden. Ouderen worden erg gerespecteerd. Ze spelen vaak ook nog een belangrijke rol in het leven van hun kinderen. Er zijn natuurlijk wel uitzonderingen, maar over het algemeen is familie hier een belangrijk concept en wordt de oudere zo goed mogelijk verzorgd en niet snel vergeten.

Op de interne afdelingen had je vaak wel een paar ouderen die regelmatig terug kwamen in het ziekenhuis omdat de zorg niet helemaal goed verliep. (...)

Lees verder


0 reactiesPlaats een reactie

Geboorte en dood

Bericht - 06 december 2017 om 02:52 uur

Afgelopen week zijn we 4 dagen het binnenland in gegaan. Dit betekende dat we vanuit Paramaribo met onze taxichauffeur/touroperator eerst 3 uren moesten rijden met de auto om vervolgens in een dorpje op de boot te stappen om nog eens 6 uren te varen de Suriname rivier op. Het uitzicht was fantastisch en ondanks dat de boottocht lang duurde, heb ik echt genoten van dit tripje. We zijn vervolgens aangekomen bij het één na laatste dorp van de rivier om daar drie nachten te blijven. We sliepen met z’n drieën in een hutje op een stuk land langs de rivier. Dit wordt beheerd door een aantal lokale (...)

Lees verder


0 reactiesPlaats een reactie

Gezondheidsvaardigheden

Bericht - 24 november 2017 om 18:14 uur

Omdat we in het ziekenhuis werken, komen we dagelijks in aanraking met de gezondheidsvaardigheden van Nickerie. Dit zijn niet de skills die ze bijvoorbeeld in het ziekenhuis hebben wat betreft de medische zorg zoals ik eerst dacht, maar vaardigheden van de bevolking zoals kunnen lezen en schrijven, contact- en communicatievaardigheden. Iedereen die in de middenklasse of hoger zit, kan gewoon lezen, schrijven, praten en rekenen. De lager opgeleide bevolking spreekt vaak al minder goed Nederlands, kan niet altijd schrijven en zijn communicatief niet erg sterk. Deze mensen kun je vaak makkelijk eruit halen. Op de afdeling zijn dit de patiënten die therapie ontrouw zijn aan het medicijngebruik. (...)

Lees verder


0 reactiesPlaats een reactie

Bigi Pan

Bericht - 18 november 2017 om 19:14 uur

Meteen een tweede blog vandaag, want ik had iets te lang niks geschreven.
In de tijd tussen Brownsberg en nu hebben we niet heel erg veel gedaan eigenlijk. Een keer geprobeerd een zonsondergang te zien, maar het was bewolkt, uit eten geweest en natuurlijk nog meer gezwommen. Ik heb ook nog een paar dagen griep gehad, wat niet zo'n geweldige ervaring was omdat het hier overal warm is en ik me daardoor nog ellendiger voelde. Maar gelukkig heb ik dat ook weer overleefd! 
Afgelopen donderdag en vrijdag zijn we naar Bigi Pan geweest. Dit is een soort natuurgebied met een meer (...)

Lees verder


0 reactiesPlaats een reactie

Brownsberg

Bericht - 18 november 2017 om 18:55 uur

We zijn alweer op de helft van onze tijd in Suriname, de tijd gaat snel en onze stage zit er ook alweer bijna op. Ik loop nog één week mee op de vrouwenafdeling en daarna mogen we waarschijnlijk (communicatie gaat hier niet altijd even goed) nog een week op de SEH en een week op de OK. Naast de stage ondernemen we ook activiteiten om het land te zien, anders is het wel een beetje zonde natuurlijk! Drie weken geleden (27 en 28 oktober) zijn we eerst naar Paramaribo en van daar uit naar Brownsberg geweest. De dag in (...)

Lees verder


0 reactiesPlaats een reactie

Spiritualiteit en religie

Bericht - 05 november 2017 om 23:31 uur

Blog 2 (5/11/17)
Spiritualiteit en religie. Deze onderwerpen zijn voor de meeste mensen hier van belang. Vaak hoort bij een bevolkingsgroep een geloof. Van deze Hindoestanen hoort het grootste gedeelte bij het hindoeïsme (Ja hier zit blijkbaar een verschil in) maar ook een deel is moslim en er zijn zelfs christenen in deze bevolkingsgroep. De andere bevolkingsgroepen vallen ook onder de moslims en christenen. Sommigen hebben ook geen religie. Dit merken we hier, tijdens de lunchpauze (oftewel tijdens het ‘schaften’) heb ik hier al verschillende gesprekken over gehad. We hebben zelf mee mogen doen met Divali, het lichtjesfeest van het hindoeïsme. Het staat voor de overwinning van het goede over (...)

Lees verder


0 reactiesPlaats een reactie

Interculturele communicatie

Bericht - 23 oktober 2017 om 00:49 uur

Voor school volgen een aantal blogs met betrekking tot bepaalde onderwerpen
Blog 1 (16/10/17)

Interculturele communicatie
betekent de communicatie tussen personen met een verschillende achtergrond/cultuur. Deze soort communicatie komt in Suriname veel voor. De bevolking is namelijk een samenstelling van verschillende bevolkingsgroepen die hier allen een eigen cultuur, geloof en gewoontes hebben. Voorbeelden van verschillende groepen zijn de Javanen, creolen en hindoestanen. In Nickerie is 60 procent hindoestaans. Als je op straat loopt, zie je het. Op stage ben ik er al veel mee in aanraking gekomen. Het team op de mannenafdeling bestaat uit zowel creolen, Javanen en hindoestanen. En geloof het of niet, het werkt prima. Iedereen kan algemeen (...)

Lees verder


0 reactiesPlaats een reactie

Fun facts

Bericht - 10 oktober 2017 om 02:09 uur

Joe,
Tweede blog is een feit. Wat een ellende om die dingen te schrijven, moet ik opeens gaan bedenken wat ik gisteren ook alweer heb gedaan. In grote lijnen hebben we vooral gezwommen.  Het zwembad is lekker dichtbij en heerlijk om af te koelen. Vrijdag hadden we een kennismakingsgesprek in het ziekenhuis plus rondleiding. Het ziekenhuis zag er goed uit, beter dan we verwachtten. We hebben zondag avond nog even op een terrasje gezeten. Dat was onze vakantie tot daar aan toe.

Het is nu maandagavond en de eerste stagedag is geweest. Het is moeilijk te beschrijven hoe het precies was, maar zeker bijzonder.
Ik zit met Anneloes (...)

Lees verder


0 reactiesPlaats een reactie

Aankomst

Bericht - 05 oktober 2017 om 22:44 uur

Hallo,
Mijn eerste blog en eerste verhaal. Ik ben niet zo goed in blogs bij houden (denk ik), maar het is voor mezelf wel handig om te onthouden wat ik ook alweer heb gedaan. Bij deze dus. Ik reis met twee andere meiden genaamd Anneloes en Nynke. Wij studeren allemaal verpleegkunde en gaan voor de minor 'Transcultural Nursing' in het ziekenhuis in Nieuw Nickerie stage lopen. Ik moet er wel bij zeggen dat de stage niet het belangrijkste is en dat we vooral voor de culturele opdrachten komen.

We zijn dinsdag 3 oktober vertrokken vanaf Schiphol naar Paramaribo. De reis (...)

Lees verder


0 reactiesPlaats een reactie